Ç A Y | |||
Çay Çeşitleri | Dünyada Çay | Siyah Çayın Faydaları | Kaçak Çayın Zararları |
Siyah Çay Analizleri | Bitkisel Çaylar | Çin Tipi Yeşil Çay Üretimi (Sarı Çay) | Yeşil Çay Teknolojisi |
Beyaz Çay | Bardakta çay | Çay üretimi/Tüketimi ve Fiyatları | Yeşil Çayın Faydaları ve Üretimi |
Buzlu Çay | Çay Yaprağı, çiçek ve tohum | Yıllar İtibariyle Yaş Çay Fiyatları | Çay İhtisas Koordinatörlüğü |
Yeşil Çay | Çay İle İlgili Standartlar | Çay'da dikkat ! | Çay Araştırma Merkezi(Çaymer) |
Çayın Gübrelenmesi | Çayın Demlenmesi | Çayda Fire | Çay Kanunu Taslağı |
Karadeniz Bölgesinin geçim kaynağıdır Çay. 1917 yılında Ali Rıza ERTEN, Batum ve Kafkasya 'da incelemelerde bulunmuş, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çayın yetiştirilebileceğini bir raporla bildirmiş ve 1924 yılında Ziraat umum mufettişi Zihni DERİN tarafından çay fidanı yetiştirilmeye başlanmıştır.
Doğu Karadeniz Bölgesi, hem toprak bakımından, hem de
iklim bakımından çay bitkisi için çok elverişlidir. Çay bahçelerinde,
zirai mücadele
gerektiren zararlılar bulunmadığından herhangi bir
tarımsal ilaç kullanılmamaktadır. Bu sebeple Türk çayında herhangi bir
zirai ilaç kalıntısı bulunmamakta ve dünyadaki en tabii çay konumunda
bulunmaktadır.
Çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından nemli olan, çok yağışlı
sıcak alanlarda yetişmektedir. Bu şartlara sahip, deniz seviyesinden
yüksek bölgelerde daha kaliteli ürün alınır. Bitkinin yetişebilmesi için
yağmurun, özellikle gelişme devrelerinde, muntazam ve devamlı olarak
yağması gerekir. Çay bitkisi kireçsiz bol asitli toprakları sever. Doğanın Yeşili ile Denizin mavisinin buluştuğu yer olan RİZE ve yöresinde yoğun bir şekilde yetişen bu ürün her sabah kahvaltımızla bizimle beraberdir... |
|||
Theacea familyasının Camellia sinenensis (Thea sinensis L.) türüne giren kültür bitkileri üzerindeki genç sürgünlerin ucunda oluşan, tepe tomurcuğu ile bu tomurcuğun altındaki taze ve körpe birinci ve ikinci yapraklardan oluşan, lif vermeyen ve usulüne uygun olarak toplanan filizlerdir. Bu iki tam yaprak ve bir tepe tomurcuğundan oluşan çay sürgününe iki buçuk yaprak denir. Tomurcuktan henüz ayrılmamış, sap ve ayası oluşmamış, gelişme durumundaki yapraklar da tomurcuktan sayılır. Camellia Sinensisin üç varyetesi vardır: Camellia Sinensis Var. Sinensis (Çin Çayı), Camellia Sinensis Var. Assamica (Assam Çayı), Camellia Sinensis Var. Cembodiensis (Kambodca çayı) Çin ÇayıKüçük mat ve sert yapraklıdır. Terkibinde tanenli maddeler ve kafein miktarı Assam çayına ve diğerlerine nazaran azdır. Dem rengi hafif, Yaprak verimi az, soğuğa oldukça dayanıklıdır.
Assam Çayı
Yaş çay yaprağı, sağlam, temiz, tam, ezilmemiş, pörsümemiş, solmamış, küflenmemiş olmalı, üzerlerinde güneş yanığı, hastalık ve zararlıların izleri ve aşırı nem bulunmamalı, aralarında ve üzerlerinde hiç bir yabancı madde olmamalı, kendine özgü renk ve kokuda, taze ve körpe görünüşlü olmalıdır.
Üç Buçuk Yaprak:
Üç buçuk yaprak, üç tam yaprak ve bir tepe tomurcuğundan oluşan çay
sürgünüdür. Çay bitkisi doğada büyümeye bırakıldığı zaman bir ağaç görünümü alır. Gelişme yüksekliği türlere göre farklılıklar gösterir. Çay bitkisi yaprağını dökmeyen bir bitkidir. Yeterli düzeyde sıcaklık ve nemin bulunduğu yerlerde yıl boyu sürgün oluşumu sürer. Yeterli düzeyde sıcaklık ve nemin bulunmadığı yerlerde, soğuk mevsimlerde, sürgün oluşumu duraklar, yaprak ve tomurcuklarda gelişme olmaz. Sürgün döneminde yağmurun bol ve sıcaklığın yeterli olması gerekir, aksi taktirde bitki beklenen sürgünü veremez, gelişme önemli ölçüde geriler ve dolayısı ile ürün miktarı önemli ölçüde azalır. Çay bitkisinde güçlü bir ana kök (kazık kök) ile çoğunlukla 2-3 sıralı yan kökler vardır. Genel olarak gelişmenin üçüncü yılından başlayarak saçak kökler oluşmaya başlar. Ana kök oldukça derinlere gider ancak, saçak kökler toprağın yüzeyine çok yakın bulunur. Çay bitkisinin gövdesi esmer ya da koyu esmer renktedir. Dallanma özelliği yüksektir. Çay Tohumu ve Çay Çiçeği
Çay çiçek açan bir bitkidir.
Çiçeği beyaz renkli ve güzel kokuludur. Çiçek açma zamanı çeşide ve
gelişme ortamına göre değişir. Çiçek tohumlarının oluşması ve açması, çay
yapraklarında aroma maddelerinin birikmesine yol açar. Bu nedenle bu
mevsimde alınan yapraklar nitelikli çay üretimi için ayrı bir önem
taşır. Çay bitkisinde meyveler olgunlaşmadan önce yeşil olup, kalın
kabuklu, yaklaşık 2.5 cm çapında ve 1-4 bölmelidir. Meyve sapı kısadır.
Meyvenin her bölümünde genellikle bir tohum
oluşur. Meyve olgunlaştığı zaman tohumlar kahve renkli olur ve bölmeler
açılarak tohumlar dökülür. Tohumlar genellikle 1-2 cm çapında küre ve
yarım küre şeklindedir. Tohumların üzeri sert bir kabukla kaplıdır.
ÇAY BİTKİSİ
Latince adı, Camelia Sinensis olan çayın
anavatanının Yukarı Brimanya olduğu kabul edilir. Buradan
da kuzey doğuya ve güney batıya yabanıl olarak yayıldığı
düşünülmektedir. Günümüze gelinceye kadar çayın başlıca çeşitleri
olan Assam ve Çin çaylarından çok sayıda melez oluşturulmuştur.
Bugün yaklaşık 1500 çeşit çay vardır.
Çin çay bitkisinin almaşık
dizilişli derimsi yaprakları, en çok 12 cm uzunluğunda, 2 cm
genişliğindedir. Mızrak biçimindeki yaprakların kenarları dişli,
kimi zaman hafif kavislidir. Assam çayının yaprağı ise ovaldir ve
uca doğru incelir. Çin çayına göre daha sulu olan yapraklarının
uzunluğu 15-25 cm’yi, genişliği 10 cm’yi bulabilir. Çin çayı 3-4 m
uzayabilirken, Assam bitkisinin boyu 8-15-30 m’yi bulabilir ve
budanmadığı zaman bir orman oluşturabilir. Fakat ürünün kolaylıkla
toplanabilmesi için bu bitkilerin boylarının 2 m’yi geçmesine izin
verilmez. Purning denilen bu işlem sayesinde yoğun bir bitki
tabakası oluşur. Tarım alanının iklimi ve deniz
seviyesinden uzaklığı, çayın kalitesini belirleyen önemli etkendir.
Çin çeşidi, karakteristik yapısı nedeniyle daha çok ılımlı
bölgelerde yetiştirilmeye uygundur. Assam çeşidi ise, sıcak
bölgelerde de yetişir. Günümüzde Çin ve Assam bitkilerinden çok
sayıda melez oluşmuştur. Böylece hem has hem de dayanıklı farklı
türler elde edilir. Bunların en önemlisi çok dayanıklı bir ürün olan
Assam melezidir. Bu çayın bir fidanı yılda yaklaşık 200 gr ürün
verir. Çayın aromasının yoğunluğu, her
şeyden önce tarım alanının denizden yüksekliğine bağlıdır. Çay
bitkisi ne kadar yüksekte yetişirse, aroması o kadar iyi olur. Deniz
seviyesinden 2400 m yükseklikte yetiştirilen Seylan Çayı,
üretimindeki zorluğu ve yoğun aroması nedeniyle, son derece
değerlidir. Çayın tadını ve kalitesini
belirleyen başka bir özellik de, hasat sırasında en üstte bulunan
iki yaprakla çay filizinin elle koparılmasıdır. İklim ve toprak gibi
sürgün adı verilen çay hasatları da çayın tadının farklılaşmasında
etkendir. Çay yaprağında yaklaşık %12
oranında tabaklama maddeleri ve % 2.5-4 oranında kafein vardır. Çay
tadını ve uyarıcı etkisini bir alkoloid olan kafeine borçludur. Çay
bitkisinin yaprak uçları ve üstteki yaprakları daha çok kafein
içerir.
Çay Üzerine
Kar (Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayın...
Hasat olgunluğuna gelmiş çay sürgünü
Budanmış ve uç alınması yapılmış ocaklarda gelişme üstünlüğü tek filizde
olmayıp gövde ve dallar üzerinde bir çok tomurcuk gözlerini aktif duruma
geçmesini sağlar. Genel olarak koparılan her filizin altındaki sürgün gözleri
aktif duruma geçmektedir. Yapılan çalışmalarda yağışın yeterli olduğu mevsimde
yaprak koltuğunda gelişen tomurcuğun toplama olgunluğuna erişmesi (2.5-3.5
filiz) bir üsteki filizin koparılmasını izleyen 42 gün içerisinde olmaktadır.
İlk 28 günde büyüme çok yavaştır. Büyüme hızı 28.günden 35.güne kadar artan
oranlarda olup, 35.günden 45.güne kadar maksimumdur. Sürgünün uç kısmı,daha çok
dört ve beşinci yaprağa kadar yeşil aşağı kısımları kahverengidir.Çay sürgünleri
ortam ve iklime şartlarına bağlı kalmaksızın büyümeleri esnasında bariz bir
dinlenme periyodu gösterirler. Dinlenme devresine giren sürgünün tepesinde,
normal gelişmesine devam eden sürgünün tepesindeki tomurcuk kadar uzun ve dolgun
olmayan 5mm kadar uzunlukta bir tomurcuk oluşur ki buna Banjihi dinlenme
tomurcuğu denir.
KÖK
SÜRGÜN
Çayda 2. Yaprakta kafein en çok bulunur 1.ve 2. yaprakta ise daha azdir. diğer
yaprakalrda giderek azalır. Polyfenöl içeriği ise yapraklarda aşağıdaki gibi
olmaktadır.
|
|||
MOR
ÇAY (Purple Tea) Mor çayın hafif bir morumsu rengi olup, hem yeşil hem siyah çay özelliklerine sahiptir. Kafeini azdır. İçiminde hoş bir meyvemsi, toprağımsı veya odunumsu tat hissedilebilmektedir. Çay sarhoşluğu ve tanen acılığı vermemektedir. Kenya'da mor çay'a "süperçay" deniliyor. Mor çay'ın, yeşil çay ve siyah çaya benzer sağlık avantajları sunduğu; ancak daha üstün olduğu ve aynı zamanda güçlü susuzluk giderici olduğu iddia ediliyor.* Antosiyaninler, polifenoller ve kateşinler de dahil olmak üzere antioksidan yönünden yüksektir. * HG olarak adlandırılan ve başka herhangi bir çay ya da gıdada bulunmayan özel bir polifenol türü ile zengindir (bazı insanlar GHG'nin büyük kilo verme sonuçlarıyla bağlantılı olduğuna inanmaktadır) *Sindirimi kolaylaştırır ve kilo kaybına yol açabilecek metabolizma hızını arttırır. * Siyah veya yeşil çaydan daha düşük kafein * Anti-kanser yararları sağlayan yüksek bir antioksidan içeriği * Kardiyovasküler hastalıklar ve hipertansiyon riskini azaltmaya yardımcı olan antosiyaninler içerir * Düşük kafein içeriği, kan şekeri metabolizmasını arttırır, görüş ve kolestrolü geliştirir * Saç dökülmesinin önler, yaşlanma karşıtı özelliklere sahiptir. |
|||
ÇAY İLE İLGİLİ STANDARTLAR TS ISO 6079 Çözülebilir çay-Katı halde-Özellikler TS ISO 7516 Katı halde çözünebilir çay-Numune alma TS ISO 9768 Çay-Su ekstraktı tayini TS ISO 7513 Çözünebilir çay-Katı halde-Rutubet tayini (103 °c'da kütle kaybı) TSE K 30 Aromalı siyah çay TS 12929 Poşet süzme siyah çay TS 12929/T1 Poşet süzme siyah çay TS 12691 Yeşil Çay TS 4281 Adaçayı TS ISO 9768/tst T2 Çay-Su ekstraktı tayini TS 1561 Çay - Ögütülmüş numunenin hazırlanması ve kuru madde tayini TS 1562 Çay-Rutubet tayini TS 1564 Çay-Toplam kül tayini TS 1565 Çay-Suda çözünen kül ve suda çözünmeyen kül tayini TS 1567 Çay suda çözünen külde alkalilik tayini TS ISO 1839 Çay-Numune alma TS 3224 Çay tohumu TS 3225 Yaş çay yaprağı TS 3225 /T1 Yaş çay yaprağı TS 3907 Çay- Duyusal değerlendirme için hazırlama TS 4600 ISO 3720 Siyah çay-Tarif ve temel özellikler TS ISO 6078 Siyah çay-Terimler ve tarifler TS ISO 6770 Çözünebilir çay- Gevşek (serbest akış) ve sıkıştırılmış yığın yoğunlukları tayini TS ISO 10727 Çay ve katı haldeki çözünebilir çay - Kafein içeriğinin tayini - Yüksek performanslı sıvı kromatografi yöntemi TS ISO 9768/T1 Çay-Su ekstraktı tayini tadil 1 TS ISO 9884-2 Çay torbaları-Özellikler-Bölüm 2: Paletli ve konteynerli çay taşıması için torbaların performans özellikleri tst 12929 Poşet süzme siyah çay TS 12933 Bitkisel çaylar TS 12933/T1 Bitkisel çaylar TS 12933/T2 Bitkisel çaylar TS ISO 15598 Çay-Ham lif içeriğinin tayini TS ISO 6079 Çözülebilir çay-Katı halde-Özellikler TS ISO 7516 Katı halde çözünebilir çay-Numune alma TS ISO 9768 Çay-Su ekstraktı tayini TS ISO 7513 Çözünebilir çay-Katı halde-Rutubet tayini (103 °c'da kütle kaybı) TSE K 30 Aromalı siyah çay TS 12929 Poşet süzme siyah çay TS 12929/T1 Poşet süzme siyah çay TS 12691 Yeşil Çay TS 4281 Adaçayı TS 13763 Melisa TS ISO 9768/tst T2 Çay-Su ekstraktı tayini TS 1561 Çay - Ögütülmüş numunenin hazırlanması ve kuru madde tayini TS 1562 Çay-Rutubet tayini TS 1564 Çay-Toplam kül tayini TS 1565 Çay-Suda çözünen kül ve suda çözünmeyen kül tayini TS 1567 Çay suda çözünen külde alkalilik tayini TS ISO 1839 Çay-Numune alma TS 3224 Çay tohumu TS 3225 Yaş çay yaprağı TS 3225 /T1 Yaş çay yaprağı TS 3498 ISO 2256 Kuru nane- - özellikler TS 3907 Çay- Duyusal değerlendirme için hazırlama TS 4600 ISO 3720 Siyah çay-Tarif ve temel özellikler TS ISO 6078 Siyah çay-Terimler ve tarifler TS ISO 6770 Çözünebilir çay- Gevşek (serbest akış) ve sıkıştırılmış yığın yoğunlukları tayinif TS ISO 7514 Çözünebilir çay (katı halde)-Toplam kül tayini TS ISO 9768/T1 Çay-Su ekstraktı tayini tadil 1 TS ISO 9884-2 Çay torbaları-Özellikler-Bölüm 2: Paletli ve konteynerli çay taşıması için torbaların performans özellikleri TS ISO 10727 Çay ve katı haldeki çözünebilir çay - Kafein içeriğinin tayini - Yüksek performanslı sıvı kromatografi yöntemi TS 12929 Poşet süzme siyah çay TS 12933 Bitkisel çaylar TS 12933/T1 Bitkisel çaylar TS 12933/T2 Bitkisel çaylar TS ISO 15598 Çay-Ham lif içeriğinin tayini |
|||
Dünyada, ülkemizin de içinde bulunduğu 40 kadar ülkede çay tarımı yapılmaktadır. Dünya çay üretimi (siyah ve yeşil) yaklaşık 3.400.000.- tondur. DÜNYA ÇAY ÜRETİMİNDE ·
Türkiye'nin
Çay Konusunda Dünya Üzerindeki Yeri:
Dünya Üzerinde Çay genel olarak İki Şekilde
Tüketilmektedir:
Peki Çay nasıl Toplanıyor..İşte ...Çayın
toplanmasına "Çay makası" diye adlandırılan, kesici bıçaklı, torbalı ve çift
kollu makineler kullanılmaktadır.
Çay
toplamanın zevki bir başkadır. Çay toplarken fıkra
anlatmalar, şarkı söylemeler her zaman karşılaşılan
eğlencelerdir..RİZE'de |
|||
Çayın gübrelenmesi için;
organik ve kimyevi gübreler kullanılır. Organik
gübrelerin başında ahır gübresi gelir. Bitki
artıkları ile çaylıkların yüzeysel olarak örtülmesi
de organik gübre olarak kabul edilir.
Bitki Artıkları
Kimyevi Gübreler
Çaylıklara Gübre Verilme Zamanı ve Miktarı |
|||
Çay
Satın Alırken: Çay, kimyasal yapısı itibariyle çok çabuk nem ve koku çekmeye müsait bir üründür. Bu sebeple satın alacağınız çayın markette teşhir edildiği reyonun yeri önemlidir. Çayınızı alırken çay paketlerinin bulunduğu rafların deterjan, parfüm, kedi-köpek mamaları gibi kokulu ürünlerin uzağında olmasına dikkat edin. Ayrıca ambalajı sağlam olmayan çayları satın almayın.
Çayı
Kullanırken ve Saklarken: ÇAYIN İÇİNDEKİ ANTİOKSİDANLAR CİLDİ DNA
HASARINA KARŞI KORUR
|
|||
ÇAY'DA FİRE Çay'da Fire oranı ortam şartlarına göre değişmekle birlikte, kabul edilebilir fire oranları aşağıda verilmiştir.Bu değerler maximum değerler olup üretim şartlarına göre değişebilmektedir.
* Çay pakette fire vermez.
|
|||
KAÇAK ÇAY VE SAĞLIK
|
|||
ÇAYIN HİKAYESİ Çayın alt demliği kaynanadır. Sürekli kaynar durur. Hatta dikkat edilmezse taşabilir.
ÇAY Deyipte Geçmeyin !
Çaya çay demek için içme şartlarına riayet edilmelidir.
-Şu halde çay, küçük ve şeffaf bardakta göz doldurmalıdır.
Benimkini kulaklarına kadar doldur" dediği meşhurdur.
1 çay beyhûde,
Sohbet-i erbâb-ı dil bir lafza sensiz olmasın.Hürmetin inkar eden, dünyada hürmet bulmasın.
Çay Üretim aşamaları |