Beyaz Çay
Çay tiryakilerince, Türkiye'de olduğu gibi dünya'da da
siyah çay ve yeşil çay tanınır, oolong
çayının ise görülmese de bir duyulmuşluğu vardır. Beyaz
çay ise pek değil neredeyse hiç bilinmeyeni. İlk
duyanlarda önce bir inanmamazlık sonra bir hayret
uyanmaktadır. Siyah, yeşil, oolong ve beyaz çay
çeşitleri arasında en esrarengizi en bilinmeyeni beyaz
çay desk yeridir. Bu arada beyaz çayın dem renginin de
diğerlerinden farklı olduğunu söylemeye gerek yok tabi..
Beyaz çayı bilen ve hala kullanmakta olan
tüketicilerinde hala bir tereddüt var, beyaz çay içecek
miyim, yüzüme mi süreceğim, yoksa tedavi için mi
kullanacağım?
Doğrusu üç soruya da evet cevabı vermek mümkün. Bu arada
kozmetikçileri beyaz çay kullandıkları losyon ve banyo
ürünleri 2002 yılından bu yana satış raflarında yerini
almaya başladı.
Beyaz çay geleneksel olarak Çin'in Fujian bölgesinde
yetiştirilmektedir. Çin'in diğer bölgelerinde
rastlanmıyor. çok ender olarak Hindistan'ın bazı
bölgelerinde ve Seylan da üretimi var. 1100 yılında
İmparator Hui Tsung zamanından beri biliniyor ve sadece
imparator ve yakınları için özel olarak üretiliyordu.
İmparator için beyaz çay içme keyfi Moğolların
sarayını işgal ederken bile bozulmayacak kadar
önemliydi.
Nasıl Toplanır?
Beyaz çayda diğer çaylar gibi aynı çay ocağından
toplanır. Ancak yapraklar açmadan, tamamen tomurcuk iken
toplanır. Tomurcuklar tüylü, sanki beyaz saçı andırır
bir görünüştedir. Bazıları gümüşi bazıları ise
altuni renktedir. Gümüş ve altın iğnelere benzerler.
Çok dikkatli ve tabiî ki elle hasat edilirler. Bir çay
toplayıcısı günde 3000 tomurcuk toplayabilmektedir. Buda
yaklaşık 1 kilogram civarındadır. Bu arada fiyatı hemen
hemen altın gibidir, yılda en fazla bir kaç gün
toplanabileceği de bir yana.... Her ne kadar her
sürgünde bu tomurcukların toplanması mümkünse de en
değerli olanı; ilk sürgünün ilk günlerinde toplananıdır.
Yağmurlu havalarda ve sabah çisesinde toplanmamalıdır.
Hindistan da haftanın her günü olmak üzere Mart ayından
Kasım ayına kadar tomurcuk toplanmaktadır.
Nasıl Üretilir?
Beyaz çay yeşil çaya benzer, üretim aşamasında
çok az işlem görür ve hiç fermente olmaz.
Beyaz çay üretiminde sadece iki aşama vardır, soldurma
ve kurutma.
Çaylar iç mekanda serilir sadece ortamdaki doymuş
havayı uzaklaştırma suretiyle ortam sıcaklığında hava
ile soldurma ve ve kurutma işlemi yapılır. Bu soldurma
ile birlikte kurutma işlemi bir kaç günü alacak şekilde
olması en idealidir. Kurutma işleminin hızlandırılması
istendiğinde, sıcaklığın 70 C'yi aşmaması önerilir,
düşük sıcaklıklar daha iyi sonuçlar vermektedir. 45-50 C
yoğun kurutma için tavsiye edilir. Kuru çaydaki nem
oranının %5'ler seviyesinden daha düşük oranlara
düşürülmemesi tavsiye edilir.
Beyaz çay eğer çok sıcak ortamda soldurulursa
kırmızımsı, çok soğuk ortamda soldurulursa siyahımsı
renk alır.
Sitimle şok soldurma ve bazen de güneşte kurutmada
uygulanmaktadır.
“Flowery Pekoe” “Silver needle”, “White Peony”, “Kung
Mee” ve “Shou-mee”. olarak beyaz çay Çin'de
sınıflandırılmaktadır
Nasıl Demlenir Nasıl
İçilir ?
Genelde beyaz çay oldukça hafiftir onun için demliğe
veya bardağa yeteri kadar çay eklediğinizden emin
olmalısınız. Aynı çayı peş peşe olmak şartıyla üç kere
demleyebilirsiniz. Ancak ilk demlemedeki 6 dakikalık
süreye her bir yeni demleme için ilave 2-3 dakika
eklemelisiniz.
Demde kullanılacak su (70-80 C) olmalıdır. Kesinlikle
suyla birlikte kaynatılmaması gerekir. Diğer bir
ifadeyle siyah çay için kullanılan sudan daha
düşük sıcaklıkta olmalıdır. Bir başka ifadeyle kaynamış
suyu 1-2 dakika dinlendirmek gerekir.
Beyaz çayı hafifi yemeklerden sonra tercih etmelisiniz.
Baharatlı yemeklerden sonra içerseniz lezzetine
varamazsınız. Yeşil çayların çoğunda otsu bir tat
varken, beyaz çayda kavunu andıran hoş bir
tad vardır. İdeal dem rengi solgun sarıdır.
Eger içeceğiniz beyaz çay tek içimlik poşetler (sallama)
halinde hazırlanmış ise, sadece 30-60sn arasında sıcak
suda bekletilmelidir. Daha fazla bekletilmemelidir.
Beyaz Çay ve Sağlık:
Eğer çayı sağlık için içiyorsanız, beyaz çayla
ilgilenmelisiniz. Beyaz çay diğer çay çeşitlerine
göre daha fazla etkin madde içerir. Bu ise yalnızca
tomurcuklardan üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak
çay çeşitlerine göre beyaz çayda daha az kafein vardır.
Siyah çayda bir fincanda bu 40mg, yeşil çayda 20mg iken
beyaz çayda 15mg'dır. Bazı çalışmalar beyaz çayın kanser
mücadelesinde yeşil çaydan daha fazla antioksidan ihtiva
ettiğini ortaya koymaktadır. Bu oranın 3 misli olduğu
tespit edilmiştir.Oregon State Universitesi Ulusal
Kanser Enstitüsü araştırmacılarına göre çay kanserle
mücadelede en kuvvetli potansiyele sahiptir.
Araştırmacılar 29 Mart 2000'de American Chemical
Society'nin ulusal bir toplantısında ilk araştırmalarını
ortaya koydular.
Araştırmacılar, üretim aşaması çayın kanserle
mücadelesinde bir rol oynadığını düşünüyorlar. Burada
anahtar rolü polifenoller üstleniyor. Roderick H.
Dashwood polifenollerin çoğunun yeşil çay, siyah
çay ve oolong çay üretiminde oksidize veya yok olduğunu
belirtirken özetle:"Teorimiz, beyaz çayın yeşil çaydan
daha yüksek polifenole sahip olduğunu ve bu yüzden daha
yararlı", olduğunu ileri sürmektedir.Kimyasal analiz
sonuçlarını teyit etmektedir. Beyaz çay yeşil çay gibi
aynı polifenolleri ihtiva etmektedir, fakat fark oran
olarak daha yüksek olmasındadır. Bu da beyaz çayın
kanserle mücadele ki potansiyel gücünü
artırmaktadır. Beyaz çay aslında insanları kansere karşı
koruyucu bir görevde üstlenmektedir", demektedir.
American Society for Microbiology 104. toplantısında
beyaz çay'ın bir çok hastalığa şifa verdiği konusunu
artık bir kocakarı masalı değil gerçek olduğunun
ispatlandığını açıklanarak: Anti fungal etkisi olan
Penicillium chrysogenum ve Saccharomyces cerevisiae
ihtiva ettiği, Bakteri ve virüsleri de inaktivite hale
getirdiği, Aim, Aquafresh, Colgate, Crest ve Orajel gibi
diş macunlarında antiviral ve antibakteriyal etkisinden
dolayı beyaz çay ekstraktı kullanıldığı belirtilmiştir.
Beyaz Çayın Sağlığa Faydaları
Yapılan bilimsel araştırmalar, beyaz çayın özellikle
kolajen yıkımını baskılayıcı ve cilde esneklik veren
elastin maddesinin yıkımını önleyen etkilerine bağlı
olarak daha sıkı ve esnek cilt oluşumu sağlayabileceğini
gösteriyor.
Beyaz çay yeşil çay gibi vücutta yağ üretimini
baskılayıcı ve mevcut yağın parçalanmasını sağlayıcı
etkiye sahip.
Beyaz çay, yeşil çay ya da siyah çay gibi kıvırma ve
fermantasyon işlemlerinden geçmediği için dem renginde
bir dönüşüm gerçekleşmiyor.
Yoğun antioksidan içeriği ile kanser türlerine karşı
koruyucu olarak bilinen beyaz çay, bu özelliği ile tüm
çay çeşitleri arasında nadide ve özel bir ürün olarak
öne çıkıyor.
Beyaz çayın diğer çaylara göre daha yüksek antioksidan
etkisiyle birlikte, cildin sıkılaşmasını sağlayan
tazeleyici etkisi deneysel olarak ortaya konulmuştur.
Literatürlerde, bu etkilere bağlı olarak romatoit artrit
ve diğer yangılı hastalıklarda şikayetlerin
hafifletilmesinde yardımcı olabileceği ileri
sürülmektedir.
Ayrıca Beyaz çayın yağ yakıcı ve vücuttaki yağ oranını
dengelemeye yardımcı etkiye sahip olduğu ve dolayısıyla
obezite ve obezite ile ilişkili sorunların tedavisinde
yararlı olabileceği belirtiliyor.
Beyaz çayın yararları;
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanserden korur.
Erken dönemlerde kansere neden olan hücre mutasyonlarını
engeller.
Cildi güzelleştirir. Çok yüksek oranda antioksidan
içerir.
Tansiyon ve kolesterolü düşürür. Virüs ve bakterilere
karşı etkisi yeşil çaydan daha kuvvetlidir.
Çok düşük oranda kafein içerdiği için, kafeinin zararlı
etkilerinden korunmayı sağlar.
Zayıflamaya yardımcı olur.
Florit içeriği zengin olduğundan dişlerde plak ve çürük
oluşmasını önler.
Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı olumlu rol
oynar.
Pürüzsüz ve yumuşak bir cilt için etkilidir.
Kemiklere faydası olur. Osteoporozda faydalıdır.
Cildi kuvvetlendirici, hücre yenilemeyi destekleyici
özelliği de vardır.
Ayrıca C ve K vitaminlerini de içerir.
Beyaz Çay ve Güzellik:
Gıda, sağlık ve kozmetik de yeni yeni popüler
olmaya başlamıştır. Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara
karşı kullanılmaktadır. Cilt'i kuvvetlendirici, yeni
cilt hücre yetişmeyi destekleyicidir. Çevre ve günlük
cilt yıpranmalara karşı cildi koruyucudur. Pürüzsüz ve
yumuşak bir deri oluşumunda etkin rol oynar.
Diğer Çaylarla Farkı:
Eğer okların yönünde özelliğin çoğaldığını varsayarsak,
Kafein oranı: Beyaz Çay ----> Yesil Çay ---->
Siyah Çay
Antioksidan oranı:
Beyaz Çay <---- Yesil Çay <---- Siyah
Çay
Beyaz çay, bütün çay çeşitleri içerisinde kafein oranı
en düşük, antioksidan (hastalıklara karsı savaşan
enzimler ve bileşikler) oranı ise en yüksek olanıdır.
Ayrıca yine bütün bu çay çeşitleri içerisinde en az
kimyasal ve mekanik sürece maruz kalmış olan çay
çeşididir.
Beyaz Çay Nasıl Kaça Satılıyor?
Beyaz çay öyle kiloyla satılmıyor. 1/4 libre ağırlıktaki
(113 gram) özel ambalajlarda kalitesine göre 15 - 30 $
arasında bir para ile satılıyor, kilogram olarak fiyatı
kalitesine ve gramajına göre kiloda 500 $ kadar
çıkabiliyor. Bu fiyat üretim aşmaları ve tomurcukların
toplandığı devreye göre taşıdıkları kaşte değerlerine
göre 100 - 150 dolar seviyelerine kadar düşebilmektedir.
%25 ortalama randıman ile beyazçay haline gelen
tomurcukların üreticiye getirisi ne olabilir?
Perakendeci payı, cuzi üretim maliyeti bu özel çayda yaş
çayda kilonun asgari 25 dolarda gerçekleşeceğini
göstermektedir.
Ayrıca beyaz çayın çok özel bir versiyonu olan
demlendikçe her seferinde daha da tatlanan çeşitlerine
hinterlandımızda rastlandığında ki, umudumuz odur
fiyatın 100 $ seviyelerine ulaşacağını da birlikte
göreceğiz.
Türkiye'de Beyaz çay:
Türkiye'de beyaz çay üretim denemelerine 2005
yılında başlanmıştır. 1 Mayıs 2005 tarihinde Çay
Araştırma Enstitüsünde üretilmiş olup; Türk çaycısına
"Çayın alternatifi ancak Çaydır" gerçeği doğrultusunda
yeni bir yüksek gelir kaynağının kapısı açılmasını, Türk
tüketicisine çaydaki sağlığın sırrını erdirecek olan
kanserin bilinen doğal ilacı olan antioksidanları
içersinde en yüksek derecede ihtiva eden böyle bir
ürünü: Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ekibi
sağlamıştır.
Beyaz çay bin bir derde deva
:
Çaykur Atatürk Çay Araştırma Enstitüsü’nde beyaz çay
için mayıs ayında başlattıkları deneme üretiminden
olumlu sonuç aldıklarını belirtti. Beyaz çayın, çayın en
kıymetli yeri olan tepe tomurcuğundan üretildiğini, bu
tomurcuğu toplamanın oldukça güç olduğundan, fazla
üretim imkanı yok. Beyaz çaya, çayın anzer balı
diyebiliriz. Sağlık yönünden çok faydalı, ancak ekonomik
anlamda çok pahalı bir ürün
Beyaz çayın kilosunun dünya
piyasasında 50 ila 250 dolardan satıldığını dile getiren
çaykur, genelde Avrupa ve ABD’de maddi durumu iyi
olanların kullandığı çayın, buralarda eczanelerde gramla
satıldığını kaydetti. Beyaz çayın taşıdığı vitaminler
itibarıyla pek çok hastalığa iyi gelmektedir, “Beyaz
çay, kanser hücrelerini etkisiz hale getiriyor,
tansiyonu düzenleyip yaşlanmayı geciktiriyor. Akciğer,
mide, bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Damar
sertliğini, kemik erimesini önlüyor, kan şekerini
düzenliyor, damarları güçlendiriyor, gribi önlüyor.”
Çaykur Beyaz Çay Üretiyor
Beyaz çay üretimi için gerekli tomurcuk yaş çayın
alım kilogramı fiyatı yaklaşık 100-150$ dır, ''Beyaz
çay, çayın filizlerinin en tepe noktasındaki tomurcuk
kısmından elde edilmektedir. Tomurcuklar açıldığında
özelliğini kaybettiği için sadece sürgün başlangıcında
toplanabiliyor. Bu nedenle beyaz çayın üretimini isteğe
bağlı olarak yapılmaktadır'' . Çaykur aldığı tomurcuk
çaylardan her yıl ortalama 200-300 kg civarında beyaz
çay üretimi yapmaktadır.
''Beyaz çaya fazla talep olması halinde üreticinin de
bahçesinden filiz alımı yapıyor ÇAYKUR.. Beyaz çayın
insan sağlığına bir çok faydası olduğu biliniyor. Beyaz
çay form tutmak isteyenler ve kilo vermeye çalışanlar
için ilaç gibidir. Kan hareketini hızlandırdığı gibi
kolesterol düşürücü etkisi de vardı
Beyaz çay, mücevher kadar
kıymetli
Çaykur
yeşil çayın ardından, geçen sene araştırmalarını
tamamladığı beyaz çayı piyasaya sürdü. Şifa deposu
olduğu ifade edilen 1 kilogram üretilmiş beyaz çayı 20
gramlık ambalajlarda, yaklaşık 1.000-1500 $'dan piyasaya
sürüyor. Beyaz çayın üretildiği çay tomurcuklarının zor
bulunması, fiyatın yüksek olmasındaki en büyük etken.
Çaykur Çaylarını
https://www.caykursatis.com/ isimli internet
sitesinden satın almak mümkün.
Beyaz çay, çay filizlerinin en tepe noktasındaki
tomurcuk kısmından elde ediliyor. Çayın tomurcukları
açmadan toplanıyor. Tomurcuklar açıldığında özelliğini
kaybediyor. Bu tomurcuklar Nisan ayı sonuyla Mayıs ayı
başlarında toplanıyor. Toplanan tomurcuklar ÇAYKUR'a
bağlı çay fabrikalarında laboratuar ortamında hijyenik
şartlarda beyaz çaya dönüştürülüyor. Beyaz çayı 20
gramlık kutularda satılıyor. Çaydaki tomurcuk sayısı az
olması nedeniyle beyaz çay üretimi düşük olacaktır.
Beyaz çay bir ilaç gibi özelliğe sahiptir.
Beyaz çayın içerisinde kanser hücrelerini bloke eden bir
madde var. Bu madde sayesinde kanser riski ortadan
kalkıyor. Ayrıca form için idealdir. Kilo vermeye
yardımcı olur. Kan hareketini hızlandırır. Kolesterolü
düşürür. Hücreleri yeniler. Diş çürümelerine karşı
koruyucudur. Kısaca beyaz çay şifa deposudur"
.
Beyaz çay tiryakilerince sakın sakın deniliyor, doğal
kavun aroması dışında bu çay piyasaya sunulmasın
deniliyor. Emeklere yazık olacağı, bu çayın doğallığıyla
satışa sunulması halinde çok büyük başarı getireceği
ifade ediliyor.Evet artık, "Beyaz Çay' içmek vakti
geldi.. İki buçuğun buçuğu, tomurcuğun demi, beyaz çayı
içmek uzaklarda değil olsa gerek. Hem de tomurcukları
açmadan Çaykur bunu başardı, Sıra Özel Sektörde. Beyaz
Çay, tatlı ve fındıksı aroması ile hafif içimli ve
ferahlatıcı özelliğe sahip bir çaydır. Tarihçesi MS
600'lü yıllara dayanan beyaz çay, en yüksek düzeyde
antioksidan içeren çay olarak bilinmektedir. Dönemin Çin
İmparatorunun "zarafetin zirvesi" olarak ilan ettiği
beyaz çayın gelişimi için harekete geçmiştir.
Yüzyıllarca Çin dışındaki ülkeler için gizli kalan ve
yalnızca imparator ve ailesine sunulan beyaz çay,
günümüzde de dünyada en az üretilen çay çeşididir. Beyaz
çay,sağlık üzerinde sayısız olumlu etkisinin yanı sıra
cilt üzerinde yaşlanmayı geciktirici etkisi ile adeta
bir "gençlik iksiri"dir.
Beyaz
çay'ın üretimi, büyük dikkat ve çaba gerektirir. En iyi
beyaz çay, erken ilkbaharda toplanır. Doğru zaman
geldiğinde, gümüşi beyaz tüylerle kaplı, ipeksi
tomurcuklar hassas bir şekilde elle toplanır ve özel
yöntemlerle muhafaza edilir.
|