BEYAZ ÇAY
 

Beyaz Çay
Çay tiryakilerince, Türkiye'de olduğu gibi dünya'da da siyah çay  ve  yeşil çay tanınır, oolong çayının ise görülmese de bir duyulmuşluğu vardır. Beyaz çay ise pek değil neredeyse hiç bilinmeyeni. İlk duyanlarda önce bir inanmamazlık sonra bir hayret uyanmaktadır. Siyah, yeşil, oolong ve beyaz çay çeşitleri arasında en esrarengizi en bilinmeyeni beyaz çay desk yeridir. Bu arada beyaz çayın dem renginin de diğerlerinden farklı olduğunu söylemeye gerek yok tabi..
Beyaz çayı bilen ve hala kullanmakta olan tüketicilerinde hala bir teredüt var, beyaz çay içecekmiyim, yüzümemi süreceğim, yoksa tedavi içinmi kullanacağım?
Doğrusu üç soruya da evet cevabı vermek mümkün. Bu arada kozmetikçileri beyaz çay kullandıkları losyon ve banyo ürünleri 2002 yılından bu yana satış raflarında yerini almaya başladı.

Beyaz çay geleneksel olarak Çin'in Fujian bölgesinde yetiştirimektedir. Çin'in diğer bölgelerinde  rastlanmıyor. çok ender olarak Hindistan'ın bazı bölgelerinde ve Seylanda üretimi var. 1100 yılında İmparator Hui Tsung zamanından beri biliniyor ve sadece imparator ve yakınları için özel olarak üretiliyordu. İmparator için  beyaz çay içme keyfi Moğolların sarayını işgal ederken bile bozulmayacak  kadar önemliydi.
Nasıl Toplanır?

Beyaz çayda diğer çaylar gibi aynı çay ocağından toplanır. Ancak yapraklar açmadan, tamamen tomurcuk iken toplanır. Tomurcuklar tüylü, sanki beyaz saçı andırır bir görünüştedir.  Bazıları gümüşi bazıları ise altuni renktedir. Gümüş ve altın iğnelere benzerler.  Çok dikkatli ve tabiki elle hasat edilirler. Bir çay toplayıcısı günde 3000 tomurcuk toplayabilmektedir. Buda yaklaşık 1 kilogram civarındadır. Bu arada fiyatı hemen hemen altın gibidir, yılda en fazla bir kaç gün toplanabileceği de bir yana.... Her ne kadar her sürgünde bu tomurcukların toplanması mümkünse de en değerli olanı; ilk sürgünün ilk günlerinde toplananıdır. Yağmurlu havalarda ve sabah çisesinde toplanmamalıdır.
Hindistanda haftanın her günü olmak üzere Mart ayından Kasım ayına kadar  tomurcuk toplanmaktadır.


Nasıl Üretilir?
Beyaz çay yeşil çaya benzer, üretim aşamasında çok az işlem görür ve hiç fermente olmaz.
Beyaz çay üretiminde sadece iki aşama vardır, soldurma ve kurutma.
Çaylar  iç mekanda serilir sadece ortamdaki doymuş havayı uzaklaştırma süretiyle ortam sıcaklığında hava ile soldurma ve ve kurutma işlemi yapılır. Bu soldurma ile birlikte kurutma işlemi bir kaç günü alacak şekilde olması en idealidir. Kurutma işleminin hızlandırılması istendiğinde, sıcaklığın 70 C'yi aşmaması önerilir, düşük sıcaklıklar daha iyi sonuçlar vermektedir. 45-50 C yoğun kurutma için tavsiye edilir. Kuruçaydaki nem oranının %5'ler seviyesinden daha düşük oranlara düşürülmemesi tavsiye edilir.
Beyaz çay eğer çok sıcak ortamda soldurulursa kırmızımsı, çok soğuk ortamda soldurulusa siyahımsı renk alır.
Sitimle şok soldurma ve  bazende güneşte kurutmada uygulanmaktadır.
“Flowery Pekoe” “Silver needle”, “White Peony”, “Kung Mee” ve “Shou-mee”.  olarak beyaz çay Çin'de sınıflandırılmaktadır

Nasıl Demlenir Nasıl İçilir ?
Genelde beyaz çay oldukça hafiftir onun için demliğe veya bardağa yeteri kadar çay eklediğinizden emin olmalısınız. Aynı çayı peş peşe olmak şartıyla üç kere demleyebilirsiniz. Ancak ilk demlemedeki 6 dakikalık süreye her bir yeni demleme için ilave 2-3 dakika eklemelisiniz.
Demde kullanılacak su (70-80 C) olmalıdır. Kesinlikle suyla birlikte kaynatılmaması gerekir. Diğer bir ifadeyle siyah çay için kullanılan  sudan daha düşük sıcaklıkta olmalıdır. Bir başka ifadeyle kaynamış suyu 1-2 dakika dinlendirmek gerekir.
Beyaz çayı hafifi yemeklerden sonra tercih etmelisiniz. Baharatlı yemeklerden sonra içerseniz lezzetine varamazsınız. Yeşil çayların çoğunda otsu bir tat varken, beyaz çayda kavunu  andıran hoş  bir tad vardır. İdeal dem rengi solgun sarıdır.
Eger içeceğiniz beyaz çay tek içimlik poşetler (sallama) halinde hazırlanmış ise, sadece 30-60sn arasında sıcak suda bekletilmelidir. Daha fazla bekletilmemelidir.

Beyaz Çay ve Sağlık:
Eğer çayı sağlık için içiyorsanız, beyaz çayla ilgilenmelisiniz. Beyaz çay  diğer çay çeşitlerine göre daha fazla etkin madde içerir. Bu ise yalnızca tomurcuklardan üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak çay çeşitlerine göre beyaz çayda daha az kafein vardır. Siyah çayda bir fincanda bu 40mg, yeşil çayda 20mg iken beyaz çayda 15mg'dır. Bazı çalışmalar beyaz çayın kanser mücadelesinda yeşil çaydan daha fazla antioksidan ihtiva ettiğini ortaya koymaktadır. Bu oranın 3 misli olduğu  tespit edilmiştir.
Oregon State Universitesi Ulusal Kanser Enstitüsü araştırmacılarına göre çay kanserle mücadelede en kuvvetli potensiyele sahiptir. Araştırmacılar 29 Mart 2000'de American Chemical Society'nin ulusal bir toplantısında ilk araştırmalarını ortaya koydular.
Araştırmacılar, üretim aşaması çayın kanserle mücadelesinde bir rol oynadığını düşünüyorlar. Burada anahtar rolü polifenoller üstleniyor. Roderick H. Dashwood  polifenollerin çoğunun yeşil çay, siyah çay ve oolong çay üretiminde oksidize veya yok olduğunu belirtirken özetle:
"Teorimiz, beyaz çayın yeşil çaydan daha yüksek polifenole sahip olduğunu ve bu yüzden daha yararlı", olduğunu ileri sürmektedir.Kimyasal analiz sonuçlarını teyit etmektedir. Beyaz çay yeşil çay gibi aynı polifenolleri ihtiva etmektedir, fakat fark oran olarak daha yüksek olmasındadır. Bu da beyaz çayın kanserle mücadeleki potensiyel  gücünü artırmaktadır. Beyaz çay aslında insanları kansere karşı koruyucu bir görevde üstlenmektedir", demektedir.
American Society for Microbiology 104. toplantısında beyaz çay'ın bir çok hastalığa şifa verdiği konusunu artık bir kocakarı masalı değil gerçek olduğunun ispatlandığını açıklanarak: Anti fungal etkisi olan Penicillium chrysogenum ve Saccharomyces cerevisiae ihtiva ettiği, Bakteri ve virüsleride inaktivite hale getirdiği, Aim, Aquafresh, Colgate, Crest ve Orajel gibi diş macunlarında antiviral ve antibakteriyal etkisinden dolayı beyaz çay ekstraktı kullanıldığı belirtilmiştir.

Beyaz Çayın Sağlığa Faydaları

Yapılan bilimsel araştırmalar, beyaz çayın özellikle kolajen yıkımını baskılayıcı ve cilde esneklik veren elastin maddesinin yıkımını önleyen etkilerine bağlı olarak daha sıkı ve esnek cilt oluşumu sağlayabileceğini gösteriyor.
Beyaz çay yeşil çay gibi vücutta yağ üretimini baskılayıcı ve mevcut yağın parçalanmasını sağlayıcı etkiye sahip.
Beyaz çay, yeşil çay ya da siyah çay gibi kıvırma ve fermentasyon işlemlerinden geçmediği için dem renginde bir dönüşüm gerçekleşmiyor.
Yoğun antioksidan içeriği ile kanser türlerine karşı koruyucu olarak bilinen beyaz çay, bu özelliği ile tüm çay çeşitleri arasında nadide ve özel bir ürün olarak öne çıkıyor.
Beyaz çayın diğer çaylara göre daha yüksek antioksidan etkisiyle birlikte, cildin sıkılaşmasını sağlayan tazeleyici etkisi deneysel olarak ortaya konulmuştur.
Literatürlerde, bu etkilere bağlı olarak romatoit artrit ve diğer yangılı hastalıklarda şikayetlerin hafifletilmesinde yardımcı olabileceği ileri sürülmektedir.
Ayrıca Beyaz çayın yağ yakıcı ve vücuttaki yağ oranını dengelemeye yardımcı etkiye sahip olduğu ve dolayısıyla obezite ve obezite ile ilişkili sorunların tedavisinde yararlı olabileceği belirtiliyor.

Beyaz çayın yararları;
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanserden korur.
Erken dönemlerde kansere neden olan hücre mutasyonlarını engeller.
Cildi güzelleştirir. Çok yüksek oranda antioksidan içerir.
Tansiyon ve kolesterolü düşürür. Virüs ve bakterilere karşı etkisi yeşil çaydan daha kuvvetlidir.
Çok düşük oranda kafein içerdiği için, kafeinin zararlı etkilerinden korunmayı sağlar.
Zayıflamaya yardımcı olur.
Florit içeriği zengin olduğundan dişlerde plak ve çürük oluşmasını önler.
Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı olumlu rol oynar.
Pürüzsüz ve yumuşak bir cilt için etkilidir.
Kemiklere faydası olur. Osteoporozda faydalıdır.
Cildi kuvvetlendirici, hücre yenilemeyi destekleyici özelliği de vardır.
Ayrıca C ve K vitaminlerini de içerir.

Beyaz Çay ve Güzellik:
Gıda, sağlık ve kozmetikde yeni yeni popüler olmaya başlamıştır. Yaşlanma, kırışıklık ve sarkmalara karşı kullanılmaktadır. Cilti kuvvetlendirici, yeni cilt hücre yetişmeyi destekleyicidir. Çevre ve günlük cilt yıpranmalara karşı cildi koruyucudur. Pürüzsüz ve yumuşak bir deri oluşumunda etkin rol oynar.
Diğer Çaylarla Farkı:
Eğer okların yönünde özelliğin çoğaldığını varsayarsak,
Kafein oranı: Beyaz Çay ---->  Yesil Çay ----> Siyah Çay


Antioksidan oranı:

Beyaz Çay <---- Yesil Çay <---- Siyah Çay
Beyaz çay, bütün çay çeşitleri içerisinde kafein oranı en dusuk, antioksidant (hastalıklara karsı savasan enzimler ve bileşikler) oranı ise en yuksek olanıdır. Ayrıca yine bütün bu çay çeşitleri içerisinde en az kimyasal ve mekanik sürece maruz kalmış olan çay çeşididir.
Beyaz Çay Nasıl Kaça Satılıyor?
Beyaz çay öyle kiloyla satılmıyor. 1/4 libre ağırlıktaki (113 gram) özel ambalajlarda kalitesine göre 15 - 30 $ arasında bir para ile satılıyor, kilogram olarak fiyatı kalitesine ve gramajına göre kiloda 500 $ kadar çıkabiliyor. Bu fiyat ürertim aşmalaro ve tomurcukların toplandığı devreye göre taşıdıkları kaşte değerlerine göre 100 - 150 dolar seviyelerine kadar düşebilmektedir.
%25 ortalama randıman ile beyazçay haline gelen tomurcukların üreticiye getirisi ne olabilir? Parakendeci payı, cuzi üretim maliyeti bu özel çayda yaş çayda kilonun asgari 25 dolarda gerçekleşeceğini göstermektedir.
Ayrıca beyaz çayın çok özel bir versiyonu olan demlendikçe her seferinde dahada tatlanan çeşitlerine hinterlandımızda rastlandığında ki, umudumuz odur fiyatın 100 $ seviyelerine ulaşacağınıda birlikte göreceğiz.

Türkiye'de Beyaz çay:
Türkiye'de beyaz çay üretim denemelerine 2005 yılında başlanmıştır. 1 Mayıs 2005 tarihinde Çay Araştırma Enstitüsünde üretilmiş olup; Türk çaycısına "Çayın alternatifi ancak Çaydır" gerçeği doğrultusunda yeni bir yüksek gelir kaynağının kapısı açılmasını, Türk tüketicisine çaydaki sağlığın sırrını erdirecek olan kanserin bilinen doğal ilacı olan antioksidanaları içersinde en yüksek derecede ihtiva eden böyle bir ürünü: Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü Ekibi sağlamıştır.

Beyaz çay bin bir derde deva :
Çaykur Atatürk Çay Araştırma Enstitüsü’nde beyaz çay için mayıs ayında başlattıkları deneme üretiminden olumlu sonuç aldıklarını belirtti. Beyaz çayın, çayın en kıymetli yeri olan tepe tomurcuğundan üretildiğini, bu tomurcuğu toplamanın oldukça güç olduğundan, fazla üretim imkanı yok. Beyaz çaya, çayın anzer balı diyebiliriz. Sağlık yönünden çok faydalı, ancak ekonomik anlamda çok pahalı bir ürün

Beyaz çayın kilosunun dünya piyasasında 50 ila 250 dolardan satıldığını dile getiren çaykur, genelde Avrupa ve ABD’de maddi durumu iyi olanların kullandığı çayın, buralarda eczanelerde gramla satıldığını kaydetti. Beyaz çayın taşıdığı vitaminler itibarıyla pek çok hastalığa iyi gelmektedir, “Beyaz çay, kanser hücrelerini etkisiz hale getiriyor, tansiyonu düzenleyip yaşlanmayı geciktiriyor. Akciğer, mide, bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Damar sertliğini, kemik erimesini önlüyor, kan şekerini düzenliyor, damarları güçlendiriyor, gribi önlüyor.”

Çaykur Beyaz Çay Üretiyor

Beyaz çayın alım kilogramının bu yıl normal yaş çay tomurcuk alım fiyatının yaklaşık 2019 yılı için 575 TL dir, ''Beyaz çay, çayın filizlerinin en tepe noktasındaki tomurcuk kısmından elde edilmektedir. Tomurcuklar açıldığında özelliğini kaybettiği için sadece sürgün başlangıcında toplanabiliyor. Bu nedenle beyaz çayın üretimini isteğe bağlı olarak yapılmaktadır'' . Çaykur aldığı tomurcuk çaylardan her yıl ortalama 200-300 kg civarında beyaz çay üretimi yapmaktadır.

''Beyaz çaya fazla talep olması halinde üreticinin de bahçesinden filiz alımı yapıyor ÇAYKUR.. Beyaz çayın insan sağlığına bir çok faydası olduğu biliniyor. Beyaz çay form tutmak isteyenler ve kilo vermeye çalışanlar için ilaç gibidir. Kan hareketini hızlandırdığı gibi kolestrol düşürücü etkisi de vardı


Beyaz çay, mücevher kadar kıymetli

Çaykur yeşil çayın ardından, geçen sene araştırmalarını tamamladığı beyaz çayı piyasaya sürdü. Şifa deposu olduğu ifade edilen 1 kilogram üretilmiş beyaz çayı yaklaşık 3500 TL'den piyasaya sürüyor. Beyaz çayın üretildiği çay tomurcuklarının zor bulunması, fiyatın yüksek olmasındaki en büyük etken. Çaykur Çaylarını http://www.caykursatis.com/ isimli internet sitesinden satın almak mümkün.

Beyaz çay, çay filizlerinin en tepe noktasındaki tomurcuk kısmından elde ediliyor. Çayın tomurcukları açmadan toplanıyor. Tomurcuklar açıldığında özelliğini kaybediyor. Bu tomurcuklar Nisan ayı sonuyla Mayıs ayı başlarında toplanıyor . Toplanan tomurcuklar ÇAYKUR'a bağlı çay fabrikalarında laboratuar ortamında hijyenik şartlarda beyaz çaya dönüştürülüyor. Beyaz çayı 20 gramlık kutularda satılıyor. Çaydaki tomurcuk sayısı az olması nedeniyle beyaz çay üretimi düşük olacaktır. Beyaz çay bir ilaç gibi özelliğe sahiptir.

Beyaz çayın içerisinde kanser hücrelerini bloke eden bir madde var. Bu madde sayesinde kanser riski ortadan kalkıyor. Ayrıca form için idealdir. Kilo vermeye yardımcı olur. Kan hareketini hızlandırır. Kolesterolü düşürür. Hücreleri yeniler. Diş çürümelerine karşı koruyucudur. Kısaca beyaz çay şifa deposudur"
.
Beyaz çay tiryakilerince sakın sakın deniliyor, doğal kavun oraması dışında bu çay piyasaya sunulmasın deniliyor. Emeklere yazık olacağı, bu çayın doğallığıyla satışa sunulması halinde çok büyük başarı getireceği ifade ediliyor.
Evet artık,  "Beyaz Çay' içmek vakti geldi.. İki buçuğun buçuğu, tomurcuğun demi, beyaz çayı içmek uzaklarda değil olsa gerek. Hem de tomurcukları açmadan Çaykur bunu başardı, Sıra Özel Sektörde.

Beyaz Çay, tatlı ve fındıksı aroması ile hafif içimli ve ferahlatıcı özelliğe sahip bir çaydır. Tarihçesi MS 600'lü yıllara dayanan beyaz çay, en yüksek düzeyde antioksidan içeren çay olarak bilinmektedir. Dönemin Çin İmparatorunun "zarafetin zirvesi" olarak ilan ettiği beyaz çayın gelişimi için harekete geçmiştir. Yüzyıllarca Çin dışındaki ülkeler için gizli kalan ve yalnızca imparator ve ailesine sunulan beyaz çay, günümüzde de dünyada en az üretilen çay çeşididir. Beyaz çay, sağlık üzerinde sayısız olumlu etkisinin yanı sıra cilt üzerinde yaşlanmayı geciktirici etkisi ile adeta bir "gençlik iksiri"dir.


Beyaz çay'ın üretimi, büyük dikkat ve çaba gerektirir. En iyi beyaz çay, erken ilkbaharda toplanır. Doğru zaman geldiğinde, gümüşi beyaz tüylerle kaplı, ipeksi tomurcuklar hassas bir şekilde elle toplanır ve özel yöntemlerle muhafaza edilir.
YazdırYazdır