İnstant çay (Özçay) yapımında göz önünde bulundurulması gereken en önemli hususlar,
kaliteli bir ürün elde etmenin yanında, yüksek ekstraksiyon veriminide
sağlamaktır. Önceleri bir seri karıştırmalı basket ekstraksiyon kabında
yürütülen ekstraksiyonlarda verim, ekstrakt konsantrisyonu ve kalite
düşüktü. Daha sonra yarı-kontinü perkolatörler kullanılmış, en son da
1950'lerin ortalarında kontinü ekstraktörlere geçilmiştir.
Özçayın işlenmesinde 1980'li yıllara gelene kadar uygulanan
yöntemlerinin bazıları gizli tutulduğundan ve bazılarınında patentleri
alındığından ayrıntılar açıklanmamasına karşın, bugün uluslararası
standartlara göre imalat yapılmaktadır. Özçayın işlenmesinde temel
işlem siyah ya da yeşil çaydan elde olunan ekstraktı konsantre hale
getirip kurutmak ve toz hale dönüştürmektir. Bazı çay üretici ülkelerde
özçayın işlenmesinde fermantasyonu tamamlanmış ve fırında kurutulmamış
çay yaprakları kullanılmaktadır.
1.Ekstraksiyon: Önce katı madde ağırlığının 3 misli civarında su emerek ıslanır ve 4
katı hacmine ulaşır. Çözücü olarak kullanılan suyun sıcaklığı 75-80
derecedir. Suda çözünebilir halde olan maddeler suya geçer. Ekstraksiyon
süresi 15 dakika ile sınırlandırılır. Sürenin uzamasıyla istenmeyen tat
ve aromaların çözeltiye geçmesine neden olur. Çay ekstraktı kolay
bozunabilen bir madde olduğundan, en kısa zaman içinde kurutulması ve öz
çaya dönüştürülmesi gerekmektedir.
2.Evaporasyon:
Uçucu aroma bileşiklerini ayırmak için ekstraktın evapore edilmesi
gerekir. Bu işlem için inen film evaporatör tekniği kullanılır. İşlem
sıcaklığı 52-82 derecedir. Bu bölümde ayrıca ekstraktan ayrılan aromanın
bozulmadan daha çok korunması için dehidrasyon uygulanır. Bu da sıvı
ekstrak içersinden köpürmeyi sağlayan N ve CO2 gibi gazlar geçirilerek
yapılır.
3.Püskürtmeli Kurutma
:Suyu buharlaştırılarak konsantre haline gelen ekstakt, püskürtmeli
kurutucularda kurutulur. Suyu tamamen buharlaştırmak için kurutucunun
içindeki havanın sıcaklığı yaklaşık 250 derecedir. Kurutmanın iyi
olabilmesi için parçacıkların büyük olması istenir. Bu da ekstrakta
amonyum karbonat katılarak ya da beslenme esnasında beslenme pompası ile
püskürtücü arasında ekstrakta CO2 enjektesi ile sağlanır. Sonuçta elde
edilen instant çay %2-4 nem içerir.
İstenirse öz çaya belli oranda şeker ve aroma maddeleri de karıştırılır.
Öz çay eğer “soğuk buzlu çay” üretiminde kullanılacaksa, ekstrakta
bulunan ve sıcak suya geçtiği halde soğuk suda çözünmeyen TR ve TF nin
uzaklaştırılması gerekir. Çünkü anılan bileşikler buzlu çayda krema adı
verilen istenmeyen bulanıklığa ve çözeltiye neden olur.
Evde Buzlu Çay Yapımı
Buzlu çay yapmak oldukça kolay! Üstelik buzlu çay tarifini
istediğiniz şekilde uyarlayabilirsiniz. Tercihinize göre çayı, koyu
ya da açık demleyin, en sevdiğiniz meyveleri (taze veya kuru) içine
atın ve dilediğiniz gibi tatlandırın ya da sadece soğumaya bırakın.
Her türlü buzlu çay tarifini istediğiniz şekilde uygulayabilirsiniz.
Ana malzemeleriniz olduğu sürece yaratıcılığınızı
konuşturabilirsiniz. Buzlu çay tarifi için aşağıdaki basit adımları
izleyin:
1. Ana Malzemeler
Çayınızı her zamanki gibi demleyin.
Soğuması için sürahiye dökün, 1 litre soğumuş çayınız için 1 yemek
kaşığı şeker veya 1 tatlı kaşığı pekmez veya ½ çay kaşığı stevia ve
limon suyu eklediğinizde buzlu çayınız hazır. Servis sırasında taze
fesleğen ve nane yapraklarıyla buzlu çayınız daha da lezzetli
olacaktır.
Bu basit adımları bildiğinizde buzlu çay tarifinizi bir kaç adım
ileriye taşıyarak daha da renklendirebilirsiniz.
2. Meyveli Buzlu Çay
Soğuk kış havaları moralinizi mi bozuyor? Ananas, şeftali, elma kivi
gibi taze meyveler ile birlikte kuru üzüm, kuru erik gibi kuru
meyveleri buzlu çayınıza ekleyerek tropikal bir renk verebilirsiniz.
Meyveleri çayınızın içinde bir kaç saat bırakarak mükemmel kokulu
bir karışım elde edebilirsiniz. Üstelik çayınızı içtikten sonra
bardağınızın dibinde kalmış meyveler bonus olarak ağzınızı
sulandıracak.
3. Çilekli Buzlu Çay
Sıcak yaz havalarında tazelenmek için bu çilekli buzlu çay tarifini
deneyin
Ana çay karışımınız hala sıcakken içine bir fincan limon suyunu
ekleyip soğumaya bırakın.
Çilekleri püre haline getirin ve fazla kalıntılardan kurtulmak için
süzgeçte eleyin. Çayınız soğuduğunda çilek pürenizi ekleyin ve
buzdolabında 30 dakika bırakın. Bu oldukça pratik karışım kalabalık
misafirlerinizi ağırlamak için vazgeçilmeziniz olacak.
O halde farklı tarif seçeneklerinizle yaratıcı olmaya hazır olun;
artık nasıl buzlu çay yapmanız gerektiğini biliyorsunuz, hayal
gücünüzle limitsizsiniz!
|