|
T PM, günlük üretim faaliyetlerin içerisinde , çalışanların tamamının katılımını gerektiren, otonom bakımı öngören, arızaları önleyen, ekipman etkinliğini en üst düzeye getiren bir bakım yaklaşımıdır.
TPM’ in ana hedefi olan sıfır kayıplı, yüksek verimli ve kaliteli üretimi gerçekleştirmek için gerekli çalışmaları ve bu çalışmaları düzenli biçimde yapmaya yönelik araçları bütünleşik bir platform üzerinden yöneten sistemdir.
- Verimlilik ölçme, değerlendirme, hedef saptama ve hedeflere göre gerçekleşen durumu karşılaştırma gibi detaylı özelliklere sahiptir,
- Periyodik bakımların yönetimine yönelik planlama ve uygulama araçları sunar,
- Önleyici bakım faaliyetlerinin düzenli şekilde yürütülebilmesi için otonom yönetim araçları sağlar,
- Üretimden toplanan veriler doğrultusunda, bakım periyodları ve yedek parça ihtiyaçlarının hesaplanmasını sağlar,
- Arızaların kök nedenlerini bulmaya yönelik metodolojik çalışmaları düzenler,
- Üretimden toplanan veriler ile istatistiksel süreç kontrolü (SPC) araçları sunar,
- Arıza durumlarında ilgili kişilere anında haber verme (bakımcı çağırma), bakımcının tepki süresini ve arızayı giderme süresini ölçme-raporlama gibi fonksiyonlara sahiptir
Kelime anlamına bakarsak:
T : Total ( Toplam) T : Total ( Toplam)
P : Productive( Üretken) P : Poductive( Üretken)
M : Meintenance ( Bakım) M : Management (Yönetim)
Aslında TPM’i aşağıdaki gibi tanımlayabiliriz.
TPM , güçlü üretim yeteneğine sahip olmak,kayıpların azaltılması ve verimliliğin arttırılması için kullanılan bir metodolojidir.
Özgün
bir Japon yönetim sistemidir. 1950 ve 1960 yılları arasında
ABD’de çok popüler olan Koruyucu Bakım (PM) prensiplerinin, JIPM
Başkanı Seichi Nakajima tarafından, sistemli bir biçimde
geliştirilmesi ile 1971 yılında ortaya çıkmıştır.
TPM’in Tanımı
Günlük üretim faaliyetleri içinde, çalışanların tamamının
katılımını gerektiren,
Operatöre üzerinde çalıştığı tezgah veya ekipmanın otonom
(kendi kendine yeten) bakım sorumluluğunu da getiren,
Arızaları önleyen,
Ekipman etkinliğini en üst düzeye çıkaran, yeni bir
işletmecilik yaklaşımıdır.
TPM’in Sloganı
Sıfır arıza,
Sıfır iş kazası,
Sıfır kusurlu ürün,
Sıfır kayıp
TPM’in Temel Hedefleri
İşletme bazında bakım yapmaya aktif katılımı sağlama,
İstikrarlı ürün kalitesini sağlama,
İstikrarlı ürün teslimatını sağlama,
Kayıpları yok ederek yüksek kârlılığa ulaşma,
Çalışma ortamına canlılık getirme ve iş güvenliğini sağlama
TPM Politikası
Kaliteyi üretim prosesinin içinde ortaya koyarak
müşterilerin güvenebileceği ürünlerin üretilmesi.
Kayıplar ve israfların tümünün yok edilerek maliyetin
aşağıya çekilmesi ve azami toplam verimin hedeflenmesi.
Planlanan faaliyetlerin tam uygulanması ve tüm çalışma
yöntemlerinin belirli olduğu işyerinin hedeflenmesi.
İnsan kaynaklarının TPM faaliyetleri konusunda eğitilmesi.
5S’in tam anlamıyla uygulanarak temiz ve düzenli işyerinin
yaratılması.
TPM Ödülü Alan 250 Fabrikanın Sonuçları Ortalaması
% 50 Prodüktivite Artışı
% 99 Makine Arızalarında Azalma
% 90 Ürün Hatalarındaki Azalma
% 75 Müşteri Şikayetlerinde Azalma
% 30 Bakım Maliyetinde Azalma
% 50 Yarımamul Stoklarındaki Azalma
% 30 Enerji Kullanımındaki Azalma
İş Kazalarındaki Azalma (Sıfır Kaza)
Çevre Kirliliğindeki Azalma (Sıfır Kirlilik)
İşçi Önerilerindeki Artış (10 Kat)
Türkiye’deki TPM Başarıları
1994: Türkiye’de TPM’i JIPM sistemi ile uygulayan ilk şirket
Türk-Pirelli Fabrikası oldu. Aynı yıl Avrupa’da TPM ödülünü ilk
alan kuruluş ünvanını kazandı.
2001: Beko Elektronik Mükemmel TPM uygulaması ödülünü aldı.
2002: Arçelik Çayırova Çamaşır Fabrikası TPM ödülünü alan 3.
Türk kuruluş oldu.
2003: TetraPak, Unilever Algida ve Elida(OMO) fabrikaları
TPM ödülünü almaya hak kazandı.
2003: Arçelik Eskişehir Buzdolabı ve Kompresör İşletmeleri
TPM Ödülü için JIPM’e başvurdu
2004: ETİ Gıda Organize Fabrikasında TPM için “Başlama
Vuruşu” yapıldı.
2007:2007’de Eti Bisküvi Fabrikası “TPM Mükemmellikte
Devamlılık Ödülü”ne; Bozüyük ve Tam Gıda Bisküvi Fabrikaları ise
“TPM Mükemmellik Ödülü” aldı.
2207:Tam gıda San. ltd. Şti, Category1 ödülü
2007:Eczacibasi Yapi Gerecleri A.S,Category1 ödülü
2008:Unilever Sanayi ve Ticaret Turk A.S,Category1 ödülü
2008: Arçelik elektrik motor, Category A ödülü
2008:Asas Alüminyum Sanayi Ve Ticaret A.S,Category A ödülü
2008 Borçelik Çelik Sanayii ve Ticaret A.S,Category A ödülü
2009:Bersan Besin Sanayi ve Tic. A.S.,Category A ödülü
2009:Assan Alüminyum Sanayi ve Tic. A.S,
2009:Componenta Dokumculuk Tic. Ve San. A.S
2009:BSH Ev Aletleri Sanayi ve Ticaret A.S
2009:Eti Çikolata Fabrikası “TPM Mükemmellik Ödülü”nü aldı.
2010:Tetra Pak Paketleme Sanayi ve Ticaret Ltd. Sti. Izmir
2010:Eti Bisküvi Fabrikası 3. seviye olan “Özel Ödül”ü, Eti
Kek Fabrikası ise “TPM Mükemmellik Ödülü” aldı.
2011:Eti Gıda mükemmellikte devamlılık ödülü
2013 Arçelik Çayırova çamaşır fabrikası TPM özel
Mükemmellik ödülü
TPM dünya çapında
ödüller için tıklayın
Neden TPM ?
Rekabet
Maliyeti Düşürmek: Kayıpları Yok Etmek
Esnek Üretim: Taleplere Hızlı Cevap Vermek
Daha iyi bir çalışma ortamı
Kazalar: “Sıfır Kaza” ya ulaşmak
Temizlik ve Düzen: “Hijyenik Ortam”da süreklilik
Dünyada kanıtlanmış, pragmatik bir “Fabrika Yönetim”
yaklaşımı
TPM’ in Ölçülemeyen Sonuçları
Otonom bakım çalışmalarının bir sonucu olarak çalışanlar
makinelerine sahip çıkmaya başlıyor.
‘Sıfır Kusur’ , ‘Sıfır Arıza’ , ‘Sıfır Kaza’ inancı
yaygınlaşıyor.
Çalışma ortamı daha temiz, daha düzenli bir hale geliyor.
Bölümler arası işbirliği artıyor.
Bilgi paylaşımı ve aktarımı yaygınlaşıyor.
Değişime olan direnç kalkıyor.
BAŞARILI BİR TPM UYGULAMASI İÇİN
GEREKLİ PRENSİPLER:
Genel
Üst yönetimin isteği ve mutabakatı
Mevcut durumun somut verilerle analiz edilerek problemlerin
yöneticilerin dikkatine sunulması
Hedeflerin ve uygulama planının ortaya konulması
Karlılık, organizasyonun ve insan kaynaklarının kullanımı,
vizyon, misyon, hedef ve stratejilerin paylaşılması gibi
konularda temel politikaların ve hedeflerin ortaya konulması
Çok sayıda Odaklanmış İyileştirme (Kobetsu-kaizen) yapılması
Çabuk sonuç alarak başarı duygusunun yaygınlaşmasının
sağlanması.
Otonom Bakım (Jishu-hozen) ile tamamlayıcı faaliyetlerde
bulunulması
Ekipman ve insan bütünleşmesinin sağlanması.
Dışarıdan yardım ve kritik alınması
Çalışanlar için
Başrol oyuncusu sizsiniz
Görüşlerinizi açıklamaktan çekinmeyin
Anlamadığınız şeyleri açıkça sorun
Kalıplaşmış uygulamaları daima sorgulayın
Başaracağınızdan emin olun
Beraber yükselin
Takım arkadaşlarınızın başarısızlığına müsaade etmeyin
Arkadaşlarınıza ve görüşlerine değer verin
Ekibin insanlardan meydana geldiğini, öğrenmenin yaşam boyu
sürmesi gerektiğini unutmayın
TPM Uygulama Aşamaları
TPM Uygulanacağının İlanı
TPM Konusunda Tanıtım ve Eğitim Faaliyetinin Başlatılması
“TPM Ofisi” nin Oluşturulması
TPM Konusunda Hedef, ve Politikaların Belirlenmesi
Master Plan ve Organizasyonun Hazırlanması
TPM Başlama Vuruşu (Kick – off)
Üretim Verimliliğini Arttırıcı Sistemlerin Kuruluşu
Yeni Makina ve Techizat / Yeni Ürün Devreye Alma
Yeteneklerin Geliştirilmesi
Kalite Bakım “Hinshitsu-hozen” Sisteminin Kurulması
Ofis TPM: TPM’i Endirekt İşlerde ve Ofiste Uygulamak
Hijyen, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Çevre Koruma
Konularında TPM
TPM’in Tam Uygulanması TPM ÖDÜLÜ için BAŞVURU !
OEE ve 16 Büyük Kayıp
Kayıplar iki türlüdür:
Aniden ortaya çıkanlar:İşletmeyi zor durumda bırakırlar fakat teşhis konması ve çözümü
kolaydır
Kronik kayıplar :Çoğu kez kanıksanmışlardır ve çözümü için ileri düzeyde
analizler yapılması gerekir.
Ekipman Etkinliğini Kısıtlayan 8 Büyük Kayıp
İşgücü Etkinliğini Kısıtlayan 5 Büyük Kayıp
Malzeme ve Enerjiye İlişkin 3 Büyük Kayıp
Ekipman Etkinliğini Kısıtlayan 8 Büyük Kayıp
Vardiya Süresi
Yükleme Süresi
1-Kapatma Kaybı ,Çalışma Süresi
2-Arıza Kayıpları
3-Setup ve Ayar Kayıpları
4-Bobin, kesici bıçak, vb. Değişim Kayıpları
5-Başlama Kayıpları (Üretim başlangıç ve bitiş),Net Çalışma (üreterek çalışma) Süresi
6-Hız Kayıpları
7-Küçük Duruşlar(Chokote) Boşta Bekleme,Katma Değerli Çalışma Süresi
8-Kusurlu Ürün Kayıpları
İşgücü Etkinliğini Kısıtlayan 5 Büyük Kayıp
1-Yönetim (talimat bekleme)
2-Malzeme Taşıma
3-Hat Organizasyonu
4-Manipülasyon (Elle müdahale)
5-Ölçme ve Ayar
Malzeme ve Enerjiye İlişkin 3 Büyük Kayıp
1- Ürün (çöp ve geri dönüşümlü ıskarta ve üretim fireleri)
2- Enerji (boşa harcanmış enerji)
3- Ekonomik ömrünü doldurmadan devre dışı kalan ekipman,
kalıp, aparat ve el aletleri
OEE - Overall Equipment Efficiency:
GENEL EKİPMAN VERİMLİLİĞİ
OEE – Genel Ekipman Verimliliği TPM’ in en önemli göstergesidir
OEE = K x PO x KÜO
K : Kullanılabilirlik
Duruşları dikkate alır: Makinalarımızın bakımlılık seviyesini ve
iş organizasyonundaki yetkinliğimizi gösterir.
PO : Performans Oranı
Ekipmanın tasarım hızında kullanımına bakar: Makinalarımızı
kullanma etkinliğimizi, hızımızı, küçük duruşları gösterir
KÜO : Kaliteli Ürün Oranı
Iskartayı dikkate alır: Proseslerimize hakimiyetimizi ve
kaliteyi bir defada elde edebilme yeteneğimizi gösterir
İyileştirme çalışmaları öncesi, bir fabrikada bu oranın % 30
– 50 arasında olması doğaldır.
TPM’ in başarı ile uygulandığı yerlerdeO.E.E. % 85’in
üzerindedir.
TPM TAKIM İŞİDİR
TPM’ de T ile gösterilen TOPLAM kelimesi...
Herkes tarafından
Her yerde
Her an
Hep birlikte anlamlarını içermektedir.
Komite Çalışmaları
1. Odaklanmış İyileştirmeler (Kobetsu-Kaizen)
2. Otonom Bakım (Jishu-hozen)
3. Planlı Bakım
4. Eğitim (Operatör ve bakımcıların eğitimi)
5. Erken Ekipman/Erken Ürün Yönetimi
6. Kalite Bakım(Sıfır Kusur)
7. Ofis TPM
8. İşçi Sağlığı – İş, Güvenliği / Çevre ve Hijyen
Otonom kelimesi “bağımsız” anlamına gelir. Otonom bakım,
operatörlerin bakım departmanından bağımsız olarak kendi
kipmanlarının bakımında (kendi kendilerine yeterli) rol
almaları için düzenlenen aktiviteleri kapsar. Geleneksel
olarak, üretim atölyeleri, makinelerle ilgili her şeyin
bakım departmanının sorumluluğu altında olduğu
varsayımıyla çalışırlar. Fakat bu yaklaşımla arıza ve
hatalardan kaçınılamaz. TPM, ekipman operatörlerini
otonom bakım konusunda eğiterek arıza ve hataları yavaş
yavaş yok eder.
5S Çalışmaları
TPM yayılımını fevkalade kolaylaştırır. Kontrol disi
proseslerden
kaynaklanan
israflarin ortadan
kaldirilmasi,
Makina, ekipman,
malzeme ve stoklarin
yerlesim yeri ve
pozisyonunun kontrol
altina alinmasi,
Elde edilen
gelismelerin
erozyona ugramamasi
için gerekli kontrol
mekanizmalarinin
devreye alinmasi,
Kritik proses
parametrelerinin
düzenli olarak
kontrol altinda
tutulabilmesi için
uygulanır.Seiri - Clearing-up - Ayıklama Seiton - Organizing - Düzenleme
Seiso - Cleaning - Temizleme Seiketsu - Standardizing - Süreklilik
Shitsuke - Discipline - Disiplin
Temel AktivitelerOperatörlerin makineler ile ilgili ilk yapmaları gereken şey;
temizlik ve kontrol, yağlama ve sıkma yardımı ile normal
çalışabilmeleri için gerekli olan koşulları sağlamaktır.
2-Otonom bakım 7 adımda uygulanır.(Jishu-hozen)
Otonom bakımın uygulanması aşağıdaki yedi adımda gerçekleştirilebilir:
1- Temizlik ve kontrol
2- Karşı tedbirler
3- Geçici standartların oluşturulması
4- Eğitim ve genel kontrol
5- Otonom kontroller
6- Standartlaşma
7- Tam Otonom Bakım
Yöneticiler her adımı denetlerler ve memnun edici bulurlarsa takım bir sonraki seviyeye geçer.
Otonom Bakim 1.Adim Faaliyetleri
(Temizlik ve Kontrol)
Amaç; makine yada ekipmanda hizlanmis kötüye gidisin
analiz edilmesi gerekli önlemlerin alinarak hizlanmis kötüye
gidisin durdurulmasi amaciyla makine yada ekipmanda detayli
temizlik yapmak, temizlik esnasinda kontroller yaparak görülen
aksakliklara hata karti asmak.
Otonom Bakimin 1.Adiminda uygulanacak olan faaliyetler
“Otonom Bakim 1.Adiminda Uygulanacak Faaliyetler” tablosunda
açiklanmistir .
1.Adimda ekipman yada makine üzerinde temizlik yapilirken;
iyilestirme çalismalarini planlamak, 3.Adimda hazirlanacak olan
temizlik standartlarina zemin hazirlamak amaciyla bir çalisma
formu olusturulur. Bu çalisma formu yine hazirlanacak olan
makine yada ekipman Lay-Out’ u ile uyumlu olmalidir. Temizlik
yapilan tüm noktalar ile kirlilik noktalari bu Lay-Out ve
çalisma formu üzerine yapilan her temizlik sonrasinda islenir.
Makine yada ekipman üzerinde yapilacak olan her türlü teknik
temizlik için tek nokta dersleri yazilarak (bu dersler bakim
ekibince hazirlanir) operatörlere egitim verilir. Verilen bu
egitimler sonrasinda motorlarin, pnömatik sistemlerin, ölçüm
aletlerinin, göstergelerin, göstergelerin, hortumlarin vb.
temizliginin operatörler tarafindan yapilmaya baslanmasi
gereklidir. Motor yada ekipman üzerinde paslanan veya paslanmaya yüz
tutmus bölgeler tespit edilerek önlem alinmalidir. Paslanmanin önüne geçilmesi yada pasli yüzeyler uygun sekilde
boyanmalidir.
Makine yada ekipmanda 1.Adim faaliyetleri devam ederken o
makine yada ekipman için yaglama yönetimi için çalismalar bakim
ekibi tarafindan baslatilmalidir. Bunun için;
Ilgili ekipmanda tüm yaglama noktalari (grasörlük, zincir,
disli, rediktör vb. ) kontrol edilerek yaglama için engel teskil
edebilecek tüm unsurlarin ortadan kaldirilmasi, (rediktör yag
seviye göstergesi montaj, görev yapmayan grasörlüklerin yenileri
ile degistirilerek tozdan etkilenmemesi için grasörlük
tapalarinin takilmasi vb.)
Ekipman yada makinede kullanilacak olan yag türlerinin
belirlenerek renk kodu ile kodlanmasi.
Her tip yaglama (rediktör, disli, zincir, grasörlük)
isleminin operatöre devir edilebilmesi için tek nokta derlerinin
hazirlanmasi.
Geçici bir yaglama standardinin hazirlanmasi (standart
içerisinde yaglama noktasinin tanimi yaglama metodu, yag türü,
kontrol metodu, sorumluluklar ve yag miktarlari bulunmalidir.)
Yaglama noktalari, yag renk kodlarina uygun olarak, makine
yada ekipman üzerinde isaretlenmesi gibi aktivitelerinde
beraberinde yürütüyor olmasi gereklidir.
Operatörler tarafindan yapilmakta olan temizlik ve kontrol
esnasinda makine veya ekipmanda;
Sikilacak baglanti elemanlarinin tespit edilerek periyodik
sikma faaliyetlerinin baslatilmasi, (bakim ekibi ile birlikte)
gevsemez hale getirilecek olan kritik elemanlarin belirlenmesi.
Sarsinti ve isinmalarin ortadan kaldirilmasi (bakim ekibi
ile birlikte).
Varsa asinan parçalarin bakim ekibi ile birlikte
degistirilerek çikan parçalarin incelenmesi ve nedenlerinin
bulunmasi faaliyetleri yine bakim ekibi ile yürütülmelidir.
Makine çevresinde 5S’ in ayiklama ve düzenleme adimlarinin
uygulanmasi ilgili check listlerin kullanilmaya baslanmasi
gerekmektedir. Operatörler temizlik yaparlarken temizligin, kontrolü ve
yaglamasi güç yada mümkün olmayan noktalari belirleyerek,
hazirlanmis Lay-Out ve çalisma formu üzerine isaretlemeleri ve
her bir nokta için Kaizen planlamalari gerekmektedir.
1.Adimda yapilacak faaliyetlerin basari ve sürekliliginin
saglanmasi amaciyla 1.Adima baslamadan önce;
1.Adim faaliyetleri hakkinda egitim verilmesi,
Otonom bakim 1.Adiminda uygulanacak olan faaliyetler tablosu
ile 1.Adim çalismalari degerlendirme formunun operatörlere
verilmesi gerekmektedir .
1.Adim çalismalari esnasinda uygulanacak olan faaliyetler,
otonom bakim gelisim planinda öngörülen süre göz önünde
bulundurularak detayli olarak bir faaliyet planina aktarilarak
ilgili makine yada ekipmanin otonom bakim panosunda ilan edilir.
Ilgili makine yada ekipmanda ki operatörler 1.Adimda belirli
bir düzeye geldiklerinde 1.Adim çalismalari degerlendirme formu
( Bknz:Dokümanlar ) ile çalismalarini denetlerler. Denetimler otonom bakim denetimleri ve terfi talimatina uygun
olarak yapilir . Otonom bakim denetimden basari ile geçen makine veya ekipman
için basari sertifikasi düzenlenerek seromony ile otonom bakim
ekibine verilir .
Hata Kartı
Ekipmanın tam olarak temizlenmesi, olmaması gereken kötü
durumları da ortaya çıkarır. Bu yüzden temizlik ve normal
durumdan sapmaları kontrol birbirinden ayrılamaz. Normal
durumdan bir sapma görürsek bunu kırmızı (veya beyaz) bir
etiketle işaretleriz.
Kötüye Gidişin İki Tipi
Doğal kötüye gidiş;
Ekipman doğru kullanılsa bile fiziksel yıpranmaya bağlı
performans kayıpları ile ilgilidir.
Hızla kötüye gidişte;
İnsanlar, yapılması gereken şeyleri önemsemedikleri için kötüye
gidişi yapay olarak hızlandırırlar. Mesela, insanlar doğru bir
şekilde yağlama yaptıklarında doğal kötüye gidiş gözlenir. Fakat
yağlama yetersiz olacak şekilde ve çok uzun zaman aralıkları ile
yapılırsa kötüye gidiş hızlanır. Bu da ekipmanın doğal ömrünü
kısaltır.
3-Planlı Bakım Uygulama Aşamaları
1- Mevcut durum ve ölçüm kriterlerinin belirlenmesi.
2- Otonom Bakım’a destek ve bozulmayı düzeltme
3- Veri toplama ve değerlendirme sisteminin kurulması
4- Periyodik Bakım Sisteminin (TBM) kurulması, yedek parça
ve yağlama yönetimi
5- Kestirimci Bakım Sisteminin (CBM) kurulması
6- Değerlendirme ve bütçe sistemi
“TPM insan kaynaklarının eğitimlerle beceri düzeyleri
artırılarak şirket hedef ve stratejileri doğrultusunda, etkin
şekilde seferber edilmesidir.”4. Eğitim (Operatör ve bakımcıların eğitimi)
Becerinin 4 Aşaması
1 - Bilmeme durumu (Bilgisiz)
2 - Teorik olarak bilme durumu (Teorik bilgi)
3 - Gözetim altında yapabilir (Deneyimsiz)
4 - Kendi başına yapabilir (Deneyimli)
5 - Başkalarına öğretebilir (Uzmanlaşmış)
5-Erken Ekipman/Erken Ürün Yönetimi
Mevcut ürünlerin ve üretim metotlarının geribildirim
verileri derlenir.
Uygulanmakta olan işlemlerin analizi ve kullanılan
makinalarda yapılan iyileştirmeler ile üretimi kolaylaştıracak,
bakım ihtiyacını azaltacak faktörler belirlenir.
Belirlenen faktörler plan çerçevesinde uygulanır.
Yeni ürün için metotlar saptanır
Karşılaşılacak problemlerin analizi yapılır (Ürün-FMEA),
Yeni üretim metotları sağlamlaştırılır (Test Üretimi ve
Proses-FMEA ile)
6-Kalite Bakım (Hinshitsu-hozen)
(Bakım işlemlerinin kalitesi değildir)
Hinshutsu-hozen yaklaşımı ile makineler üzerinde öyle koşullar
yaratılır ki;
Makinelerin ürünleri standarttır (dağılımı dar)
Makinelerin ürün kalitesini etkileyen parametreleri tespit
edilmiştir ve sürekli kontrol altındadır (SPC: İPK)
Hatta makineler kalitesiz ürün üretemez hale
getirilmişlerdir (Poka Yoke)
7-Ofis TPM TPM Herkesin İşidir Ofislerde Çalışanlar da Buna Dahildir
Üretim sahasında verimliliğimiz artıyor...
Acaba ofislerimizde deyişler iyi yürüyor mu?
TPM uygulayan ofisler,üretim sahasındaki makineler ve ürünlerin
karşılığı olarak ofis ekipmanları ve bilgiyi işlemede
kullandıkları prosesleri ele almalıdırlar
Ofiste Otonom Bakım (Jishu-hozen)
1. Seviye: Ön temizlik ve düzen (5S)
2. Seviye: Aksaklıkların tespiti
3. Seviye: Ofis işlerinde KAİZEN
4. Seviye: Standardizasyon
5. Seviye: Otonom Bakım Yönetimi
Ofiste Kobetsu-Kaizen
Değişik bölümlerin ofisler arası olan iş akışlarında
iyileştirmeler için Kobetsu-Kaizen’ler (Odaklanmış
İyileştirmeler) yapılır.
8-İşçi Sağlığı ve Güvenliği / Çevre ve Hijyen
TPM’in en önemli hedeflerinden biri...
“SIFIR İŞ KAZASI”dır.
Kazalar, emniyetsiz koşullar dikkatsiz davranışlarla birleştiği
zaman baş gösterirler. Emniyetsiz koşullar fiziksel
problemlerdir. Dikkatsiz davranışlar belirlenmiş standartlara
uymama sonucunda ortaya çıkar. Kazaları önlemek için hem
emniyetsiz koşulları hem de dikkatsiz davranışları yok
etmeliyiz.
Kaza Sebepleri Piramidi
Heinrich YasasıHer büyük kaza için 29 minör kaza ve 300’e yakın kaza riski
taşıyan durum (kazaya ramak kalma durumu) bulunur. Bundan
anlaşılması gereken şey, bulunduğunuz anda henüz büyük bir
kazanın gerçekleşmemiş olması işlerin emniyetli olduğu anlamına
gelmez.
|
TPM’in 8 Sütunu

1- Odaklanmis Iyilestirmeler (Kobetsu-Kaizen)
16 büyük kaybin analizi ve kayıpların ortadan kaldırılması.
2- Otonom Bakim (Jishu-Hozen)
Operatörlerin 7 adımda "Otonom Bakim” uygulamaları.
3- Planli Bakim
Zaman Bazli ve Kestirimci Bakimin, ariza ve bakim maliyetlerinin
en aza indirildiği bir dengeye ulaştırılması. “Sifir Ariza” nin
saglanmasi.
4- Eğitim
Çalışanların operasyonel, bakim, kalite, is güvenliği, temizlik
ve hijyen konularındaki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi.
5- Erken Ekipman/Erken Ürün Yönetimi
Yeni ekipman ve ürünlerin devreye alınmasında MP arsivi yardımı
ile kayıpların ortadan kaldırılması. Life Cycle Cost’un (Ömür
Boyu Maliyet) en aza indirilmesi.
6- Kalite Bakim
Hatlarda ekipman bakimi ile “sifir kusurlu ürün”e ulaşılması.
7- Ofis TPM
Ofislerde ve endirekt çalışma alanlarında verimliliğin
arttırılması
8- Is Sagligi, Güvenliği ve Çevre & Hijyen
“Güvenli ve Çevreye Saygılı” bir çalışma ortamı sağlanması.
“Sifir Kaza”ya ulaşılması.
Otonom kelimesi “bağımsız” anlamına gelir. Otonom bakım,
operatörlerin bakım departmanından bağımsız olarak kendi
ekipmanlarının bakımında (kendi kendilerine yeterli) rol
almaları için düzenlenen aktiviteleri kapsar. Geleneksel olarak,
üretim atölyeleri, makinelerle ilgili her şeyin bakım
departmanının sorumluluğu altında olduğu varsayımıyla
çalışırlar. Fakat bu yaklaşımla arıza ve hatalardan kaçınılamaz.
TPM, ekipman operatörlerini otonom bakım konusunda eğiterek
arıza ve hataları yavaş yavaş yok eder. |

İste size güzel bir şeffaflandirma
çalışmasından örnek.
Burada ekipmanımız içerisinde olan bitenler gözler önünde,
nerede ise hata yapma riski sifira indirilmis.
Şeffaf kapak üzerinde uygun işaretlemeler ile destekleme
yapılmış.
Bu sayede ekipmanimizida kirlilik kaynağını önlüyor ve olasi
potansiyel arizaların önüne geçiyoruz.
Burada kullanılacak şeffaf malzemenin zaman içinde deforme
olmaması için, saha şartlarına uygun şeffaf PVC yada kırılmaz
cam tercih edilebilir.
Yine bu örnekte kapak için kesinlikle civata somun sistemi
ile açma kapama sistemi kullanılmamıştır.
Kolay açma kapama aparatı yapılarak operatörlerin
müdahalelerine hız sağlanmıştır. |
Toplam Kalite Yönetimi Nedir?
|
Toplam Kalite Yönetiminde Kalite Anlayışı
Kalite Nedir ?
Şüphesiz bu kavramın tek bir karşılığı yoktur.
Toplumun dinamik yapısı sayesinde bu tanım sürekli
değişmektedir. Kalitenin tanımları , onu tanımlayan
insan sayısına eşittir . kalitenin ne olduğu veya ne
olması gerektiği konusunda bir anlaşma
sağlanamamıştır. Fakat günümüzde en çok kullanılan
tanım kaliteyi , “isteklere uygunluk” olarak
tanımlamaktadır . Kalite kavramını açıklamakta şu
tanımlar da kullanılmaktadır.:
v Kalite, bir organizasyonun bütün çalışmalarında
yer alan kalıcı bir fonksiyondur. ( Rosander , 1989)
v Kalite , bir mal veya hizmetin belirli bir
gerekliliği karşılayabilme yeteneklerinin ortaya
koyan karakteristiklerin tümüdür (Amerikan Kalite
Kontrol Derneği , ASQC ).
v Kalite, bir hizmet veya ürünün isteklerine
uygunluk derecesidir . ( Avrupa Kalite Kontrol
Organizasyonu )
v Kalite ‘yi “ isteklere uygunluk “olarak
tanımlamalıyız. İstekler , anlaşılmamaları ,
imkansız olacak şekilde açıklanmalı , ölçümler
bunlara uygunluğu sürekli denetler şekilde
olmalıdır. Tespit edilen uygunsuzluk kalitesizlik
demektir. Böylece kalite problemleri uygunsuzluk
problemleri haline gelir , kalite de tanımlanabilir
duruma . Kalite , bir ürünün gerekliliklere uygunluk
derecesidir .(P.Crosby )
v Kalite , kullanıma uygunluktur. (J.M.Juran)
v Kalite , ürünün sevkıyattan sonra toplumda neden
olduğu minimal zarardır. Kalite , eksiklerden
kaçınmaktır. (G.Taguchi)
v Kalite mekanizmaların performanslarını hatasız
olarak gerçekleştirebilmeleridir
v Kalite , doğru tanıtıdır.
v Kalite , müşteri parasının karşılığını almasıdır.
v Kalite , her tür hatanın ortadan kaldırılmasıdır.
v Kalite , sorunların belirlenmesi ve çözülmesi için
doğru veridir.
v Kalite , sürekli başarı demektir.
v Kalite , müşterinin şimdiki ve gelecekteki
isteklerinin karşılanmasıdır.(DEMİNG)
v Kalite , bir ürün veya hizmetin belirlenen veya
olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine
dayanan özelliklerin toplamıdır .(ISO 8402 / TS 9005
ISO sözlüğü)
v Kalite ,ürün veya hizmeti ekonomik yoldan üreten
ve müşterilerin isteklerine cevap veren bir üretim
sistemidir. (Japon Sanayi Standartları Komitesi,
JIS)
v Kalite , esnekliktir.
v Kalite , bir ürn veya hizmetin değeridir.(Abbott
ve Feigenbaum)
v Kalite , spesifikasyonlara uygunluktur .(Gilmore
ve Levitt )
v En genel anlamda kalite, geliştirilebilecek herşey
demektir. Kaliteden söz ederken ilk akla gelen ,
ürünün ya da hizmetin kalitesi olmalıdır. Kaizen
stratejisi kapsamında incelenirse , hiçbir ürün veya
hizmet , tasarlanmış olduğu seviyenin ilerisine
geçemez . Burada tasarımı yapan insan olduğuna göre
, insanın kalitesi ile ilgilenilmelidir . İşi
oluşturan üç yapı taşı; donanım yazılım ve insan
kaynaklarıdır. Ancak insan faktörü yerine tam
oturtulduktan sonra işin donanım ve yazılım ile
ilgili kısımlar ele alınmalıdır. İnsanların içinde
kaliteyi oluşturmak , Kaizen bilincini edinmelerine
yardım etmek demektir. (İmai , 1994 )
v Kalite , iç ve dış müşterilerin , gizli ve açık
tüm istek ve ihtiyaçlarını karşılayan temel bir iş
stratejisidir.
Yukarıda yapılan tüm tanımlar kalite kavramının
gelişimi süreci sırasında ortaya atıldığından ,
aralarında ufak farklar içermektedirler . Fakat
hepsinin ortak paydası “müşteri mutluluğu “ dur
.Şimdi de yönetim kelimesinin anlamını araştıralım.
YÖNETİM NEDİR ?
Yönetim nedir:Yönetim , bir grup insanı belirlenmiş
amaçlara doğru yönlendirerek aralarındaki işbirliği
ve koordinasyonu sağlama çabalarının bütünüdür.
Yönetim konusunda az çok görüş birliğine varılmış
diğer tanım :” Yönetim belirli amaçlara ulaşmak için
başkaları vasıtasıyla iş görmektir “ . Yönetimle
ilgili tüm tanımların işlediği husus yönetimin süreç
odaklı olduğudur . Yönetim bir süreçtir ve süreç
odaklıdır. Yönetim beşeri bir olaydır ve insan
odaklıdır.
Teoride ve literatürde bu şekilde ele alınan
tanımlar pratikte uygulanmamış ve yönetim sadece
“sonuç odaklı” ve “sermaye odaklı” olarak
değerlendirmiştir .Fakat günümüzde şirketlerin
yöneticilerini ve şirketle ilgili çıkar çevrelerini
etkileyen güçlü unsurlar yöneticileri ve yönetim
kavramını süreç ve insan odaklı olarak
değerlendirmeye ve bu kapsamda yönetim teknikleri
uygulamaya zorlamaktadır.
Yöneticileri böyle bir anlayış değişikliğine
zorlayan güç unsurlarını belli başlı üç başlık
altında toplayabiliriz :
·Dinamik pazarlar ve Değişim
·Rekabet
·Kalite ve Müşteri
Bu üç unsur kısaca Toplam Kalite Yönetimi olarak
ifade edilen bir anlayışın ortaya çıkmasındaki en
önemli etkendir.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
Bütün yönetim tanımlarının , istisnasız hepsinde
“belirlenmiş amaçlar “ ibaresi yer alır . Günümüzün
, çağdaş yönetim anlayışında amaçların tümünde
kalite , kalitenin sağlanması ağırlıklı önem taşır
.Toplam Kalite Yönetimi ‘nde , hem süreç hem de
beşeri unsurların temel misyonu değişimi
yönetebilmek ve “ kalite” ye ulaşmaktır . Kalite
burada geleneksel anlamının dışında , yeni bir
ifadeye sahiptir . Kalite müşteri isteklerinin
karşılanmasıdır. Diğer bir ifade ile “ Toplam Kalite
Yönetimi , müşteri beklentilerini her şeyin üzerinde
tutan ve müşteri tarafından tanımlanan kaliteyi ,
tüm faaliyetlerin yürütülmesi sırasında ürün ve
hizmet bünyesinde oluşturan bir yönetim biçimidir “
. Dinamik pazarlarda , yıkıcı rekabetin karşısında
ayakta kalabilmek ancak bu anlayışı benimsemekle
mümkün olmaktadır.
İşletmelerdeki , her birey , grup , departman ,
proses kendinden bir sonraki aşamayı , prosesi
müşteri kabul etmeli ve üretimini müşterisini memnun
edecek şekilde gerçekleştirmelidir. Bir işletmenin
birbiriyle ilişkili ve iletişimli birçok birimden
(grup , departman ,proses )oluştuğu göz önüne
alınırsa bu faaliyetlerin sinerjiyi bozmayacak
şekilde yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu
yönlendirme temelde yönetimin görevidir. Elbette ki
böyle bir yönetim anlayışı klasik anlayıştan
farklıdır ve farklı bir yaklaşım olarak “Toplam
Kalite Yönetimi “ismini almaktadır.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NİN AMAÇ VE FELSEFESİ
Kalite çağdaş tanımını ve üst yönetimin
organizasyonu yönlendirmesindeki etkisini gözönüne
alarak basit ama etkin bir model olarak , Toplam
Kalite Yönetimi’nin felsefesi ve prensipleri
aşağıdaki gibi şekillendirilebilir.

Bu şekilden anlaşılan , Toplam Kalite Yönetimi’nin
felsefesi sürekli geliştirmedir. Bunu sağlamak için
yapılması gerekenler ise Rekabetçi Yönetim
vesilesiyle etrafında yazan ilkeleri uygulamakla
sonucunda başarılı olunur.
Sürekli geliştirme veya özgün ismi ile “kaizen” bir
dinamizmi , sürekli bir arayışı ifade eder . Bu
yaklaşım mükemmellik arayışı ve sıfır hata
yaklaşımının temelidir . Sürekli iyileştirme
,yönetim , liderlik , iş hayatı ile ilgili olduğu
kadar bir hayat felsefesi ve tarzıdır. Günlük
yaşantısında bunu gerçekleştiremeyen bireyin , iş
hayatında sürekli daha iyiyi araması beklenemez . Bu
sebeple , Toplam Kalite Yönetimi anlayışında sürekli
geliştirme felsefesi kadar “ önce insan” yada diğer
bir deyişle “ birey kalitesi” de son derece
önemlidir.
Dolayısıyla son zamanlarda şirketlerin politikası
değişmiştir .Eskiden “karları maximumize etmek”
şeklinde olan şirket politikaları uluslararası
rekabetin kızışması ,gümrük duvarlarının kalkması
gibi unsurların sonucunda şirket politikaları
“rakipleri yok etmek “ şeklinde olmuştur
Toplam Kalite Yönetimi rekabetçi bir yapılanmayı ,
ileriye dönük tüm kararlarda ve değerlendirmelerde
rekabet gücü unsurlarının temel alınmasını ve
uygulamanın bu çerçevede takip edilmesini öngörür .
Toplam Kalite Yönetimi değişimlerin yönetilmesinde
ve rekabet gücünü geliştirmede yüksek hız sağlayan
bir sistemdir .Bunu gerçekleştirirken “kalite,
maliyet , termin ,verimlilik ,kar “ ilişkisine
geleneksel anlayıştan çok daha değişik açıdan
yaklaşmaktadır .Bu yeni bakış açısına göre , kalite
için yapılan çalışmalar , savurganlığı önlemekte ,
verimliliği artırmakta ve maliyetleri düşürmekte
.Yüksek kaliteli ürünlerin daha düşük fiyattan
pazara sürülmesi Pazar payını artırmakta ve “ kar”
amacına ulaşılmasını sağlamaktadır.
Rekabetçi bir yapıya sahip Toplam Kalite
Yönetimi’nin modelde belirtilen ana öğeleri ve
ilkeleri aynı zamanda şirketin kurumsal kültürünü
oluşturan ilke ve değerlerdir. Dünyada olduğu gibi
ülkemizde de önemine rağmen ihmal edilen bir konu da
Toplam Kalite Yönetimi anlayışına göre şirket
kültürü yaratılmasıdır. Bu Konuyla ilgili daha
detaylı olarak diğer bölümlerde değinilecektir.
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN ÖĞELERİ
1 -MÜŞTERİ ODAKLILIK
Rekabetin yıkıcılığı karşısında fiyat avantajı kadar
müşterinin isteğini karşılayacak , farklılığı
yaratacak stratejiler önem kazanmıştır. Çünkü ,
toplumun refahı artıkça belli bir mala sahip olma
isteğinin ötesinde , farklı bir mala sahip olma
arzusu gelişir.
Bu farklılık arayışları renkte , tasarımda ,
kalitede , satış sonrası serviste , işletme
giderlerindeki avantajlarda , kullanım kolaylığında
, hızlı teslim sürelerinde kendini gösterir . Bu
arayış toplumdaki değişikliklere paralel olarak ,
dinamik bir yapıya sahiptir. Hatta , yoğun rekabette
şirket , müşterinin henüz talep etmediği , fakat
ihtiyacını duyduğu veya duyması gerektiği
farklılıkları bile yakalayabilmelidir.
Rekabetin baskısı şirketleri “yaptığını satan”
olmaktan çıkarıp “satılabileni yapan” hale
getirmektedir .Satılabilirin ne olduğunu anlamak
için “kaliteyi müşteri belirler” anlayışını
benimsemek gereklidir . Müşterinin görünür
isteklerinin yanısıra saklı isteklerini de
saptayabilme ( cazip kalite ) ancak müşteriye yakın
olmakla gerçekleştirilebilir. Müşteri isteklerinin
tatmini temel şirket felsefesi haline dönüştürme
yönünde çaba gösteren firmalar müşterilerinin
koşulsuz mutlu etmeyi “ olmazsa olmaz” bir düstur
olarak kabullenen şirket kültürü oluştururlar.
Toplam Kalite Yönetimi ‘nin en temel prensiplerinden
biri böyle bir şirket kültürünün geliştirilmesidir .
Toplam Kalite Yönetimi ‘nin bu öğesi , belki de
etkili olarak uygulanması en zor , ancak uzun
dönemde firmaya en çok katkı sağlayacak olanıdır
.Çünkü , rekabetin ana hedefi müşteridir. Müşteriyi
ele geçiren ,tatmin eden ve elinde tutan kuruluş
piyasada kalıcıdır.
2- PERFORMANS GELİŞTİRME , PROSESLERİN YÖNETİMİ
VE SÜREKLİ PROSES YÖNETİMİ
Toplam Kalite Yönetimi , makine ve teknolojik
yenilikler ile sağlanan performans geliştirmelerine
ek olarak ,kuruluşta bulunan herkesin proses
geliştirme faaliyetlerine etkin olarak katılımını
öngörmektedir. Toplam Kalite Yönetimi ‘nin temel
felsefesi olan , sürekli geliştirme yaklaşımı bu
anlayışın özünü oluşturur.
Uluslararası rekabette açık ortamlarda rekabet
gücünün belirleyici unsurları kalite-maliyet-
terminidir .Böyle bir ortamda müşteri tarafından
belirlenen , “kalite” sürekli değişmekte , buna
bağlı olarak maliyet ve termin (hız) unsurları da
işletmeyi hızlı bir değişime ayak uydurmaya
zorlamaktadır. Ayrıca , “cazip kalite” yi oluşturma
çabaları da işletmede sürekli olarak proses
geliştirmeyi ve denetimini zorunlu kılmaktadır.
Sürekli olarak artan ve yükselen müşteri
beklentilerinden daha hızlı bir kalite ve verim
geliştirme hızı sağlayabilen bir kuruluş , rekabet
gücü kazanmakta ve pazarda başarıya ulaşmaktadır.
Taylor‘cu yönetim modelinde performans geliştirme ,
teknolojideki gelişmelere ve prosesin tümüne hakim
olmayan sadece belli bir kısmı tanıyan , dar uzman
kadroların çalışmalarına bağlıdır. Gerek yönetimin ,
gerekse işgücünün çok büyük bölümü , mevcut
proseslerin olduğu gibi yürütülmesi ile
görevlendirilmektedir. Proseslerin geliştirilmesi
çalışmaları faaliyetlerden ayrı bir olaymış gibi
değerlendirilmektedir.
Tüm çalışanların katılımı ile sağlanan “ sürekli
proses geliştirme” ilkesi ,Toplam Kalite Yönetimi
‘nin temel felsefesi olan “kaizen” in işletme
bünyesinde önemli bir parçasıdır. Bu anlayışın
şirket bünyesinde hayata geçirilmesi işletmede büyük
ve köklü değişimleri gerektirmektedir.
Proses geliştirmedeki temel amaç , proses
değişkenliğinin azaltılması ve sıfır hataya
ulaşılmanın hedeflenmesi ve proses süresinin
azaltılmasıdır. Her prosesteki değişkenlik azaldıkça
, bu değişkenlikten kaynaklanan hayalar azalmakta ve
ürün kalitesi artmaktadır.
Proses geliştirme çalışmalarında öncelikle prosesler
tanımlanmakta , değişkenlik ölçülmekte , bu
değişkenliğin normal olup olmadığı saptanmakta ve
gerektiğinde düzeltici işlemler uygulanarak proses
geliştirilmektedir. Bu işlemdeki temel özellik , her
prosesin normal değişkenliğinin bilinmesi ve bu
bilginin , proses hakkında karar verilirken
kullanılmasıdır. Proseslerin normal değişkenliği
bilinmedikçe , proseslerin kontrolü ve dolayıcı ile
ürünlerin kalitesinin yapılamamaktadır.
Toplam Kalite Yönetimi ‘nde sürekli proses
geliştirme ve denetimi ilkesi kadar önemli bir ilke
de proseslerin yönetimidir. Geleneksel yönetim
modeli , bir şirketin finansman , pazarlama , satın
alma , üretim , mühendislik vb. gibi faaliyet ve
fonksiyonlarının tepe yönetiminin koordinasyonunda ,
ayrı ayrı yönetilmelerini öngörür. Toplam Kalite
Yönetimi ise rekabet gücünü oluşturan
kalite-maliyet-termin unsurlarını , fonksiyonel
birimlerde bulunan veya birden fonksiyonel birimin
bünyesine yayılan bir dizi faaliyet ve prosesin
sonucu oluştuğunu öngörmektedir. Bu farklı
proseslerin sinerji sağlanmak üzere yönetilmeleri
gerekmektedir.
Toplam Kalite Yönetimi ,tüm birimleri ilgilendiren
ve birimler arası karmaşık proseslerle oluşan kalite
- maliyet - termin unsurlarını , etkili biçimde ,
ancak tepe yöneticisinin liderliğinde
yönlendirebileceği gerçeğine göre bir yönetim
sistemi oluşturmaktadır.
Toplam Kalite Yönetimi ‘nin en önemli
özelliklerinden birisi, teknik ve idari
proseslerdeki sorunlardan gerçekçi ölçümlere dayanan
sonuçlar çıkarabilmesi ve doğru teşhis koyabilme
gücüdür. Prosesleri bizzat yürütenler tarafından
uygulanabilen basit analiz yöntemlerinden çıkan
sonuçlar, herkes tarafından kabul edilmekte ve
haksız veya sübjektif suçlamaların neden olduğu
çatışma yerine olumlu iş birliği doğmaktadır.
Ayrıca, bu proses denetimlerinde proses ten
kaynaklanan hataların giderilmesinde ve proses lerin
yönetiminde çalışana daha fazla yetki tanınmaktadır.
3-TAM KATILIM
Yönetime katılımın diğer önemli bir boyutu
işletmenin içenden , çalışanlardan gelen baskıdır
.Günümüzde çalışanlar sadece maddi ihtiyaçlarını
karşılayarak tatmin olmamaktadırlar. Toplumun genel
refah düzeyi , entelektüel seviye , bilime ve sanata
duyulan ilgi ile yönetime katılım baskısı arasında
yüksek bir korelasyon vardır. Maslow’un ihtiyaçlar
hiyerarşisinde önemli bir yer tutan , insanın
başarma , başka insanlar tarafından beğenilme
,takdir edilme ve toplumda önemsenen bir konuma
sahip olma ihtiyacı “tam katılımı “ ın oluşmasında
ve gelişmesinde en önemli etkendir.
Yönetime katılımın diğer önemli bir boyutu
işletmenin içinden , çalışanlardan gelen baskıdır.
Günümüzde çalışanlar sadece maddi ihtiyaçlarını
karşılayarak tatmin olmamaktadırlar . Toplumun genel
refah düzeyi , entelektüel seviye , bilime ve sanata
duyulan ilgi ile yönetime katılım baskısı arasında
yüksek bir korelasyon vardır. Maslow’un ihtiyaçlar
hiyerarşisinde önemli bir yer tutan insanın başarma
, başka insanlar tarafından beğenilme , takdir
edilme ve toplumda önemsenen bir konuma sahip olma
ihtiyacı “tam katılımı “ ‘ın oluşmasında ve
gelişmesinde en önemli etkendir.
Günümüzde çalışanlar kendilerini ilgilendiren her
türlü kararın görüşülmesine ve sonuçlandırılmasına
aktif olarak katılıp , düşüncelerini ifade etmek ,bu
konularda fikirlerinin alınmasını talep etmektedir.
Yönetilenlerin bu tutum değişikliğini başlıca sebebi
kültür düzeyi ve bilgi seviyesi yükselen fertlerin “
başkaları tarafından yönetilen bir araç” durumunda
olmak istememeleridir.
Tam katılım için sorumluluk paylaşımının sağlanması
şarttır .Tam katılım kesinlikle yetkili kılınma ile
karıştırılmamalıdır. Tam katılım bir istemi ,
gönüllülüğü ifade eder .Tam katılım sorumluluğu ve
katkıyı kapsar . Yönetimden ve yönetilenlerden “ ben
bu örgüte nasıl katkıda bulunabilirim , bu
organizasyonu nasıl geliştirebilirim “ sorusunu
sormasını bekler.
Toplam Kalite Yönetimi ‘nde tam katılımın hedefi ,
üstün düşünüp astın bu düşüncelere katkıda bulunarak
uygulaması değildir. Hedef , örgütteki her birey
için hem “düşünmenin” hem de “uygulamanın”
birleştirilmesidir. Toplam Kalite Yönetimi ‘de “ tam
katılım” olarak yukarıda özetlediğimiz anlayışta iki
önemli unsur söz konusudur :Bu unsurlardan biri tüm
Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarında üst yönetimin
liderliği, diğeri de takım çalışması ve ruhunun
oluşturmasıdır.
4-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ - ÖNCE İNSAN
ANLAYIŞI - BİREY KALİTESİ
İnsan faktörü çalışan kişilerin işlerine
getirdikleri mesleki , eğitimsel ve sosyal
özelliklerin bir bütünüdür. İnsan faktörüne verilen
değer o işletme ya da kurumun genel yönetim
politikası çerçevesinde belirlenir. Toplam Kalite
Yönetimi çerçevesinde iç müşteri , diyalog , takım
çalışması , lokalleşme , sürekli eğitim ,sürekli
iyileştirme kavramları bu yönetim anlayışının “önce
insan“ yani “birey kalitesi” ‘nde düğümlendiğini
göstermektedir.
İnsan kaynakları yönetiminde amaç kişilerin işlerini
en verimli ve en tatminkar şekilde yapabileceği
koşulları saptayıp, bunları şirket başarısına
kanalize etmektir. Şirket yönetimine insan faktörüne
verilen değer arttıkça orada işgücü verimi , işin
kalitesi ve şirket için yapılan özveriler de
artacaktır .Bu yönetim felsefesi olarak insana
saygıyı gerektirir.
“İnsanlık “ kelimesi özerklik ve kendiliğinden
olmayı ifade eder. İnsanlar iradeye sahiptirler.
Toplam Kalite Yönetimi , insanların kendilerine
söylenmeden , kendi sorumluluk duyguları dolayısıyla
yapılması gereken işi kendiliğinden yapmalarını
öngörür .Ishıkawa ,”İnsanlığı esas alan bir yönetim
biçiminin insanların sınırsız güçlerinin gelişmesine
izin veren bir yönetim biçimi “ olduğunu ifade
etmektedir .Nitekim , Toplam Kalite Yönetimi ‘nin
araçlarından biri olan kalite çemberleri
etkinliklerini harekete geçiren “insana saygı
duyulan bir işyeri” yaratma vizyonudur .Üst ve orta
yöneticiler ancak lokalleşmeyi başarabilirlerse
şirketlerinde , insana saygıyı yönetim felsefesi ve
bir şirket kültürü unsuru olarak yerleştirebilirler.
İşletmede kalite herkesin işidir. Kaliteyi sağlamak;
nihai müşteriyi tatmin etmek ve çalışanı tatmin
etmekten geçer. Çalışanın tatmininde insan
kaynaklarının yönetimi önem kazanmaktadır. Sadece
ürün ve yöntem niteliğine etki edebilecek unsurlarla
ilgili normlar, prosedürler , teknikler geliştirme ,
Toplam Kalite Yönetimi ‘nin gerçekleşmesini
sağlamaz. Çünkü ,gelişmeler kalıcı olmaz. Bu
gelişmelere paralel olarak işletme içinde “birey
kalitesinin” geliştirilmesi gerekmektedir.
Toplam Kalite Yönetimi ‘nin çekirdeklerinden
şüphesiz en önemlileri “ilk seferinde doğru yap “ ve
“hata ortaya çıkmadan önle” dir.İşi ilk seferinde
yapacak ve hatayı ortaya çıkmadan önleyecek unsur
insandır. , çalışandır , iç müşteridir. Dolayısıyla
,Toplam Kalite Yönetimi ‘ni başarı ile uygulamanın
temelinde kişileri motive etme , yönlendirme , bilgi
ve beceri düzeylerini yükseltici eğitimler verme ,
rotasyon , iş zenginleştirme gibi insan faktörünü
geliştiren ve ön planda tutan sistemler yatmaktadır
. Yönetimin temel işlevlerinden biri bu sistemleri
geliştirmek ve verimliliği artırmaktır.
Toplam Kalite Yönetimi ‘nde insan unsuru , işletme
prosesinin merkezinde yer almaktadır . Uygulanacak
toplam kalite sistemi , çalışanların davranış ve
tavırlarını etkileyebilecek unsurların
geliştirilmesi ve tatbik edilmesi ile ilgili
kültürel değişikliklerin yönetilmesi açısından
gerekli deneyime sahip olmalıdır . Toplam Kalite
Yönetimi programlarının tasarlanması ve analizlere
dayandırılmalıdır . Bunların hepsi insan kaynakları
yönetimi kapsamında olan hususlardır
|
TOPLAM ÜRETKEN BAKIM (TPM) EĞİTİMİ |
Hedef:TPM
Hedefi; ölçülür, hata noktalarını ifade eden etkin bir
yapı, çalışanın farklı bir yaklaşım ile
aidiyet/sahiplenme temelinde etkin katılımı, tüm
çalışanların bilgi ve tecrübelerini başarım sağlanması
için kullanan bir sistemi oluşturmaktır. Dolayısıyla
eğitime başta firmalardaki mühendisler olmak üzere tüm
çalışanlar katılabilir. Eğitim
detayı için tıklayın
Seminer İçeriği:
-
Toplam Üretken Yönetim (TPM) nedir?
-
Niçin TPM?
-
Organizasyonel TPM modellemesi
-
TPM organizasyonunun modellemesi
-
TPM organizasyonunun faydaları,
-
Buzdağı öğretisi ve üretim kayıpları
-
Üretim değerleri ve korunumu
-
6 (16) Temel üretim kaybı
-
TPM verimlilik ölçüm sistemi – OEE
-
bobOEE ve kurumsal kıyas (benchmark)
-
OEE- Devre dışı kalmalar, Kurma (setup), Ayar, Boşta
Kalmalar, Küçük Durmalar, Hız kayıpları, Kronik
kalite kayıpları, Giderek kötüleşmenin farkedilmesi
ve önlenmesi
-
TPM’de kullanılan başlıca analizler
-
5 neden analizi
-
P-M analizi
-
Kök neden analizi
-
Otonom Bakım nedir?
-
Duyuların kullanımı
-
Otonom Bakım uygulama basamakları
-
Otonom Bakım –uygulaması- hazırlık
-
Otonom Bakım –uygulaması- başlangıç temizliği
Kimler Katılabilir?
Bu program üretim, planlama, kalite-güvence, lojistik,
malzeme,
satın alma, bakım
birimlerinde görev alan çalışanları ve bu alanda çalışma
yapmayı hedefleyen mühendisleri, ara teknik elemanları
ve öğrencileri kapsamaktadır.
Süre:
1 gün (8 saat)
|
|