TMMOB
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

TRABZON ŞUBESİ
RİZE İL TEMSİLCİLİĞİ
BASINDAN HABERLER

MAKİNA MÜHENDİSLERİ GÖREVLERİNE BAŞLADI

Haber Tarihi : 2006-07-02

 

RİZE - Geçtiğimiz günlerde göreve gelen Makine mühendisleri Odası Rize şubesi ilk toplantısını yaptı. MMO Rize Şube Başkanı Metin Bıçakçı yaptığı açıklamada odanın 1954 yılında Anayasanın 135. maddesinde tanımlanan 7303 sayılı yasa ile kurulmuş, kamu kurum niteliğinde, Türk mühendis ve mimar odaları birliğine bağlı bir meslek kuruluşu olduğunu ifade etti.

Bıçakçı, , "Makine mühendisleri odası yurt içinde ve yurt dışında makine, endüstri, işletme, sanayi, uçak, havacılık, Uzay,Sistem, Teknik Metot, Üretim Mühendisliği öğretimi yapan kuruluşların fakülte ve bölümlerinden mezon olan, Türkiye sınırları içerisinde meslek ve sanatlarını uygulamaya yasal yetkili olup, meslek çalışmalarında bulunan tüm mühendisleri içine toplamaktadır" dedi.

Bıcakçı, “Makine Mühendisleri Odası 1954 yılından bu güne 18 şube, 50 il temsilciliği, 33 ilçe temsilciliği, 21 mesleki denetim bürosu ve 1500 ’ e ulaşan işyeri temsilcilikleri ile ülke genelinde yaygın bir örgütlenme düzeyine ulaşmıştır. 1954 yılında902 olan üye sayısı 2005 yılında 62.bine ulaşmıştır.Bu temciliklerden biri de biziz. MMO Rize İl Temsilciliği 13 haziran 2006 tarihinde göreve başlamıştır” dedi. Yönetim Kurulu şu isimlerden yer almakta: Coşkun Yeğen, Kahraman Uzunali, İlyas Engin, Orhan Başdemirci.

Haberi Hazırlayanlar: Karadeniz Gazetesi Rize Temsilcileri: İlyas GÜR, Dilek ASLAN   

Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayınız.

TEK ÇÖZÜM DOĞALGAZ

Rize Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, yaptığı yazılı açıklamada, hava kirliliği; canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve maddi zararlar meydana getiren havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerindeki miktar ve yoğunluğa ulaşması olduğunu ifade ederek, "Dünya standartlarına göre, bir metreküp havada bulunması gereken maksimum kükürtdioksit (SO2) konsantrasyonu 150 mikrogramdır.

Son yıllarda artan hava kirliliği nedeniyle özellikle ilimizde yaşanan sorunların bir an önce ortadan kalkması için doğalgaz şart." dedi.
Doğalgazın birçok avantajı olduğunu ifade eden Bıçakçı, "Doğalgaz, yandığı zaman artık bırakmaz, zehirsiz, külsüz ve dumansızdır. Çevreye zarar vermez, havayı kirletmez. Diğer yakıtlardan ucuzdur. Tüketimi sayaçlardan okunur ve kontrol edilebilir. Önce kullanılır, bedeli sonra ödenir. Depolama ve taşıma maliyeti yoktur.

Depolama alanlar ı başka kullanıma ayrılabilir. Zahmetsiz, konforlu bir yaşam sağlar. Temiz bir yakıttır, işletme ve bakım maliyetleri düşüktür. Doğalgaz havadan hafiftir, serbest halde iken yükselir ve birikmez. Doğalgaz kömür, fueloil ve elektriğe kıyasla ekonomik ve verimli bir yakıttır. Yanma verimi yüksektir.

Bıçakçı, "Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak' ın uzun süredir yoğun gayret gösterdiği, Trabzon ve Rize bölgesine doğalgaz kazandırma çalışmaları nihayet sonuç verdi. Trabzon ve Rize bölgesine 2 ay içinde yapılacak doğalgaz dağıtım ihalesiyle, yüklenici firma belli olacak ve 6 ay içinde doğalgaz çalışmaları için ilk kazı başlayacak, 18 ay sonra Trabzon-Rize bölgesinde şehir merkezleri doğalgazla tanışacak. Trabzon ve Rize'de doğalgaz dağıtım projesinin tamamıyla tamamlanması ise 5 yıl sürecek" dedi.
Haber53 6/7/2006 ve Karadeniz Gazetesinde yayımlanmıştır.Haber: karadeniz gazetesi

TEK ÇÖZÜM DOĞALGAZ !

Hava kirliliği; canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve/veya maddi zararlar meydana getiren havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerindeki miktar ve yoğunluğa ulaşmasıdır.

Bir başka deyişle hava kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve sürede atmosferde bulunmasıdır. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir. Doğalgaz: Başta Metan (CH4) ve Etan (C2H6) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır. Doğalgaz renksiz, kokusuz havadan hafif bir gazdır.

Dünya standartlarına göre bir metreküp havada bulunması gereken maksimum kükürtdioksit (SO2) konsantrasyonu 150 mikrogram dır.Son yıllarda artan hava kirliliği nedeniyle özellikle ilimizde yaşanan sorunların bir an önce ortadan kalkması için Doğalgaz şart.

Doğalgazın Avantajları Nelerdir ?

  • Yandığı zaman artık bırakmaz, zehirsiz, külsüz ve dumansızdır.
  • Çevreye zarar vermez, havayı kirletmez.
  • Diğer yakıtlardan ucuzdur.
  • Tüketimi sayaçlardan okunur ve kontrol edilebilir.
  • Önce kullanılır, bedeli sonra ödenir.
  • Depolama ve taşıma maliyeti yoktur. Depolama alanları başka kullanıma ayrılabilir.
  • Zahmetsiz, konforlu bir yaşam sağlar.
  • Temiz bir yakıttır, işletme ve bakım maliyetleri düşüktür.
  • Doğalgaz havadan hafiftir,serbest halde iken yükselir ve birikmez.

Ekonomik : Doğalgaz kömür, fuel oil ve elektriğe kıyasla ekonomik ve verimli bir yakıttır.Yanma verimi yüksektir. Diğer yakıt giderlerinden daha fazla tasarruf sağlar.

Konforlu : Doğalgaz sizi kömür bitti, fuel oil azaldı dertlerinden kurtarır. Tutuşturma derdi yoktur, kül ve artık bırakmaz, koku yapmaz. Düğmeye basarsanız, doğalgaz konforunu yaşarsınız.

Çevreci : Doğalgaz, artığı olmadığı için çevreyi kirletmez, hava kirliliğine neden olmaz. Doğalgazla hem evlerimiz hem de kentimiz temiz kalır.

Güvenli : Doğalgaz tesisatı ve cihazları düşük basınçla çalıştığı için LPG tüpleri gibi patlama tehlikesi ve basınçlı parça tesiri yoktur. Diğer gazlar gibi zehirli değildir.

Bilindiği gibi; Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın uzun süredir yoğun gayret gösterdiği, Trabzon ve Rize bölgesine doğalgaz kazandırma çalışmaları nihayet sonuç verdi. Trabzon ve Rize bölgesine 2 ay içinde yapılacak doğalgaz dağıtım ihalesiyle, yüklenici firma belli olacak ve 6 ay içinde doğalgaz çalışmaları için ilk kazı başlayacak,18 ay sonra Trabzon-Rize bölgesinde şehir merkezleri doğalgazla tanışacak. Trabzon ve Rize'de doğalgaz dağıtım projesinin tamamiyle tamamlanması ise 5 yıl sürecek.

Doğal Gaz hakkında bilgiler için tıklayın.
Güneş Gazetesi ve Zümrüt Gazetesi (8 Temmuz 2006 tarihli Doğal gaz haberlerimiz..Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayınız)

ASANSOR SORUNLARI BASIN BİLDİRİSİ

YEREL MEDYANIN ÖNEMİ BÜYÜK

Haber Tarihi : 2006-07-18
RİZE- Türkiye Makine Mühendisleri Odası Rize Şubesi Başkanı Metin Bıçakçı, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gazetemizin Rize temsilciliğini ziyaret ederek, temsilcimiz Dilek Aslan’la yerel medyayı konuştu.

TMMO Rize Şubesi Başkanı Metin Bıçakçı, yerel medyanın kısıtlı imkanlarla büyük bir görev yaptığını ifade ederek, "Karadeniz gazetesi 28 yıldır bu bölgede yaşayan insanların sorunlarını dile getirerek Ankara’ya duyurup büyük bir boşluğu doldurmaktadır. Bu nedenle ilimizdeki sivil toplum kuruluşlarının Karadeniz gazetesini desteklemesini istiyoruz.
 
Yerel ve bölgesel medya ne kadar güçlü olursa bu bölgedeki insanların sesi de o kadar gür çıkar. Bu sayede sorunlara çok kısa sürede çözülür.
Bizler oda yönetimine yeni geldik. Makine Mühendisleri Odası’nda nasıl kamu görevi görüyorsak Karadeniz gazetesi de bizler gibi kamu görevi yürütüyor" diye görüşlerini aktardı.
Haber: karadeniz gazetesi

RİZELİ MÜHENDİSLER TEK YUMRUK

Haber Tarihi : 2006-07-24
RİZE- Türkiye Makine Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Şubesi Başkanı Osman Gökhan Bali ve yönetim kurulu üyeleri, odanın Rize temsilciliğini ziyaret ettiler.

Ziyaret sonunda bir açıklama yapan MMO Trabzon Şube Başkanı Osman Gökhan Bali, ''Rize ile birlikte 9 temsilciliğimiz var. Rize en önemli temsilciliklerimizden biri. Birlik, beraberlik içerisinde Rize’deki arkadaşlarımızla bir toplantı yaptık. Bundan sonra bize bağlı tüm temsilciliklerle birlikte sık sık bir araya geleceğiz.

Önümüzdeki günlerde Trabzon’da ‘Sanayileşme ve Çevre’ konulu bir sempozyum düzenleyeceğiz. Buna benzer bir paneli de Rize’de düzenlemeyi düşünüyoruz. Doğalgaz konusunda bir eğitim çalışmamız olacak. Yine LPG tankerleri ile ilgili Rize temsilciliğimiz adını duyuracak. Biz bölge olarak her zaman Rize temsilciliğimizin yanındayız, meslektaşlarımızın hak arayışlarında destekçileriyiz" dedi.
Haber: karadeniz gazetesi

 

ASANSÖR DENETİMİ HAYAT KURTARIYOR

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin BIÇAKÇI, kentleşme ile birlikte çok katlı binaların ayrılmaz parçası haline gelen asansörlerin, yapım ve kullanım sırasında yeterince denetlenmediğini söyledi.

MMO tarafından, kullanılan asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması için çeşitli belediyelerle protokoller yapılmış ve uzman mühendislerce onbinlerce asansörün periyodik kontrolleri yapılarak olası kazaların önüne geçilmiştir. Bu kontroller sonucunda ortaya çıkan gerçek şudur: 10 ilimizdeki ilgili belediye sınırları içinde kullanımda olan asansörlerin yaklaşık %83’ü eksik, %12’si kullanılamaz durumda olup yalnızca %5’i standartlara uygundur. Bu tablo halkımızın can güvenliğinin nasıl büyük bir tehlike içinde olduğunun göstergesidir.

Yapılan bu periyodik kontrollerde asansörlerin büyük bir çoğunluğunun kuyu dibinin temiz olmadığı, kabin karşı ağırlık tamponlarının olmadığı, korozyonların oluştuğu, regülatör halatının elektriksel denetiminin olmadığı, kuyu içi elektrik tesisatının uygun olmadığı, kabin altı tampon çarpma plakasının olmadığı vb. gibi birçok olumsuzluklar tespit edilmiştir.

Bilindiği üzere son olarakta ;mayıs ayı sonunda; Artvin ilimizdeki Devlet Hastanesi'nde asansör arızası sebebiyle ameliyattan çıkan hastalar sedyelerle merdivenlerden indirilerek servislerine götürülmek zorunda kalınmıştır. Henüz teslim alınmadığı yetkililerce belirtilen asansörün sık sık arıza vermesi hastaların zor durumda bırakılmasına meydan vermiştir. Kaldı ki teslimatı yapılmayan bir asansörün geçicide olsa kullanılması sakıncalıdır.

95/16/AT Asansör Yönetmeliğine ilişkin 12 Ocak 2005 tarih ve 25628 sayılı resmi gazetede yayınlanan değişiklik metnine göre “1 Mart 2005 tarihinden itibaren işletmeye alınacak asansörlerde C€ Uygunluk İşareti aranacaktır” ibaresi yer almıştır.

İlimizde; Asansörlerin güvenli çalışmaları konusunda yakınmalar oldukça yüksek boyuta ulaşmış olup, Standardlara uymayan asansörlerde meydana gelen ölümcül kazaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Kurulmakta ya da kullanılmakta olan asansörlerdeki bu tehlikeli durum, asansör yapım ve kullanımı sırasında yeterli denetim olmamasından kaynaklanıyor. Teknik personel sıkıntılarından dolayı bu kontrolleri yapamayan belediyelerin, Makine ve Elektrik Mühendisleri Odaları ile protokol yaparak çözüm bulmaları mümkündür.

Tüm bu işlerin yönetmeliklere uygun yapılması için mimari projede gösterilen asansör kabini ve kuyusu ölçüleri, Makine Mühendisleri Odası tarafından onaylanmalı. Belediyeler iskan izni için, Makine Mühendisleri Odası'ndan asansör ile ilgili ölçülerin standartlara uygun olduğuna yönelik onay istemeli. Bu önlemler alınırsa asansörler TSE normlarına uygun olur.

26 Temmuz 2006 Zumrut Rize

HİZMETTE SINIR YOK !

Haber Tarihi : 2006-08-03
 
RİZE- Makine Mühendisleri Odası (MMO) Rize İl Temsilcisi Metin Bıçakçı yaptığı açıklamada, oda olarak büyük hizmetler yaptıklarını belirtti.
Bıçakçı oda olarak bazı testler yaptıklarını belirterek, "Yasal olarak sorunlu yapılması gereken testleri içeriyor. Hem resmi hem de özel kuruluşların bu testleri yaptırma zorunluluğu vardır.Özellikle iş kazalarının olmaması için bu şarttır ve yasal zorunluluktur. Ama çoğu işyerleri bu testleri yaptırmıyor ve denetlenmiyor" dedi.

Bıçakçı, "Makine Mühendisleri Odası 18 Şube , 50 İl Temsilciliği, 33 İlçe Temsilciliği, 21 Mesleki Denetim Bürosu ve 1500’e ulaşan İşyeri Temsilcilikleri ile ülke genelinde yaygın bir örgütlenme düzeyine ulaşmış olup halen üye sayısı 64.000 civarındadır.
 
Temsilciliğimiz bünyesinde verebileceğimiz teknik hizmetler aşağıda sunulmuş olup, odamız; Periyodik Kontroller (Asansör, Basınçlı kaplar, Careskal, Vinç, Hava Tankı, Kompresör, Forklift, Kalorifer Kazanı, Buhar kazanları, kaldırma makineleri, Emisyon ölçümleri vb.) Gürültü Ölçümleri Proje Hizmetleri Denetimi (Araç, Tesisat, Doğalgaz, LPG, Asansör, Isı yalıtımı) Bilirkişilik - Hakemlik - Eksperlik ve Teknik Danışmanlık Hizmetleri (Motor ve şasi tespiti, değer tespiti, araç yaş tespiti vb. baca gazı ölçümleri, LPG gaz sızdırmazlık kontrolü, iş makineleri operatör kursu mühendis yetki belgelendirmesi yapmaktayız" dedi.
Haber: karadeniz gazetesi

RİZE DE ERKEN ÖNLEM !

Haber Tarihi : 2006-08-16 (Karadeniz Gazetesi)

İlimizde hava kirliliği içinde bulunduğumuz aylarda tehlikeli sınırlara ulaşmıştır. Hava sirkülasyonunun da çok az olduğu il merkezinde kirli hava bir bulut şeklinde şehrin üzerine çökmektedir.Hava kirliliği; havada katı, sıvı ve gaz şeklindeki yabancı maddelerin insan sağlığına, canlı hayatına ve ekolojik dengeye zarar verecek miktar, yoğunluk ve sürede atmosferde bulunmasıdır. İnsanların çeşitli faaliyetleri sonucu meydana gelen üretim ve tüketim aktiviteleri sırasında ortaya çıkan atıklarla hava tabakası kirlenerek, yeryüzündeki canlı hayatı olumsuz yönde etkilenmektedir.

Kirli hava, insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olmaktadır. Örneğin; kurşunun kan hücrelerinin gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilediği, karbonmonoksit (CO)'in ise, kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksattığı bilinmektedir. Bununla birlikte kükürtdioksit (SO2)'in, üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğerden alveollere kadar girerek olumsuz etki yapmaktadır. Ayrıca kükürtdioksit ve ozon bitkiler için zararlı olup; özellikle ozon, ürün kayıplarına sebep olmakta ve ormanlara zarar vermektedir. Ayrıca kirli hava; aşırı nefes darlığına, sıkıntılara yol açar. Araştırmalar, akciğer kanserinin meydana gelmesi ve artmasında da hava kirliliğinin önemli bir rolü olabileceğini göstermektedir.

İlimiz 2004-2005 Kış Sezonunda Hava kirliliği yönünden 2. gruptaki iller arasında yer alırken, 2005-2006 Kış sezonunda 1. gruptaki iller arasında yer almıştır. Kirlilik derecesi en yüksek iller arasında yer alan ilimizde biran önce gerekli tedbirlerin alınması zorunluluk arz etmektedir.

Bu çerçevede, “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” 13 Ocak 2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Nisan 2005 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir

Isınmada kullanılan soba ve kalorifer kazanlarının standartları sağlamaması ve uygun koşullarda yakılmaması durumunda hava kirliliğini arttırdığı bilinmektedir. Bu çerçevede, soba ve kalorifer kazanların standartlara uygun olması,  daha az yakıt tüketilmesi ve daha verimli yakılması için önem taşımaktadır. Belgeli ve üstten yakmalı sobalarda yakıt tüketiminin % 25–30 oranında azaldığı ve buna paralel olarak hava kirliliğine neden olan emisyonlarda da azalma olduğu ifade edilmektedir. Bu çerçevede, 

     —Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirlililiğin Kontrolü Yönetmeliği gereğince 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren üretilen ve satışa sunulan yakma tesislerinde Tip Emisyon Belgesinin aranması, 

     —Yakma sistemleri konusunda “Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği”nin 7, 8, 9, 10, 11, 12 ve 13 üncü maddelerinde belirtilen hususlara uyulması, 

     —Yönetmelik ile belirlenen standartlara uygun olmayan yakma sistemi üretenlere ruhsat verilmez, verilen ruhsatlar iptal edilir. 

     —Mahalli Çevre Kurullarınca karara bağlanan yakıt programları çerçevesinde kullanılacak kömürlerin daha verimli yakılması için soba ve kalorifer kazanlarında kabul edilen standartlara uygunluğunun aranması ve gerekli denetimlerin yapılması,

     —Soba ve kalorifer kazanlarının kış gelmeden önce temizlenmesi yanma verimini arttırdığı ve buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarını azalttığı için baca ve soba temizliğine önem verilip, temizliğin kış gelmeden önce yapılması ve bu konuda İl Çevre ve Orman Müdürlükleri, Belediyeler ve Gönüllü Kuruluşların işbirliği ile eğitim programları düzenlenmesi ve küçük broşürler hazırlanarak halka dağıtılması,   

     —Kalorifer tesisatlarının iyi izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi, tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliğinin gereği gibi yapılması, kazan dairelerinin yeterince havalandırılması ve işletme talimatlarına uygun olarak işletilmesi, bacaların periyodik temizliğinin yapılıp yapılmadığının düzenli denetlenmesi,  

      —Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacaklar için “Yetkili Kalorifer Ateşçisi Kursları” düzenlenmesine yönelik çalışmaların yapılması, bu kapsamda kalorifer ateşçisi ve bina yöneticilerinin eğitilmesi ve denetlenmesi, 

     —Hava kirliliğinin azaltılması ve hava-yakıt oranının optimum koşullarda olmasını sağlayarak tam yanmanın gerçekleştirilmesi için stokerli (mekanik beslemeli yakma tesisleri) sistemlerin kabul edilen standart belgeli, otomatik yüklemeli, fanlı ve döner ızgaralı olmaları, 

     —İlk yanma sırasında bacadan atılan partikül madde emisyonlarını kontrol etmek amacıyla ön yanmayı temin edecek şekilde stokerli sistemlerin sürekli (non-stop) yanmasının sağlanması, ayarlarının iyi yapılmış olması, sürekli kontrol edilmesi ve ehil kişilerce yakılması, 

     — Isınma amaçlı kullanılmasına izin verilen ithal ve yerli (illerin kirlilik derecesine göre belirlenen) kömür özelliğini sağlayan ve piyasada fındık tabir edilen 10–18 mm çapındaki elenmiş ve yıkanmış kömürlerin torbalanarak stokerli sistemlerde kullanılması ve bu sistemlerin kullanıldığı binalarda da sıkı denetimlerin yapılması, 

     —Yakıt kullanan bacasız ısıtıcıların kapalı alanda ısınma amaçlı kullanımın önlenmesi

     —Filtresi olmayan binalara filtre taktırılmasının bir an önce sağlanması  gerekmektedir. 

 Mavi ile Yeşilin buluştuğu bir doğa harikası olan ilimizde, son derece tehlikeli boyutlara ulaşmakta olan ve bir an önce tedbir alınmasını gerektiren Hava kirliliğinin azaltılması için resmi ve özel sektör ile vatandaş işbirliğine ihtiyaç vardır. Bu konuda Makine Mühendisleri Odası Rize il Temsilciliği olarak gerekli komisyonları oluşturmuş ve çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Üzerimize düşen her türlü teknik desteği vermeye de hazırız.

18 AY SONRA RİZE DOĞALGAZ İLE TANIŞACAK

Haber Tarihi : 2006-08-25

RİZE - Türkiye Makine Mühendisleri Odası Rize Temsilcisi Metin Bıçakçı, odanın çalışmalarıyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.
MMO Rize Temsilciliğinin birçok işlevi yerine getirdiğini belirten Bıçakçı, "Görev sürem içerisinde odamızla ilgili üzerimize düşen görevi yapacağım" dedi. İşte Bıçakçı'nın açıklamaları:

? KARADENİZ: Makine mühendisliğinin ana görevi nelerdir?
¬ BIÇAKÇI: Makine mühendisi; her türlü mekanik sistemin, makinenin, makine elemanlarının belirli kriterlerde tasarımını yapan, geliştiren, üretimini planlayan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonları kuran, geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişidir. Genellikle makine mühendisi, çalıştığı kuruma göre, ucuz ve kullanışlı mekanik sistemlerin, gaz ve buhar türbinlerinin, pistonlu kompresörlerin, soğutma, ısıtma, havalandırma sistemlerinin, içten yanmalı motorların, nükleer reaktörlerin tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi ile uğraşır.

? KARADENİZ: Rize Makine Mühendisleri Odası Temsilciliği olarak görev alanınıza giren işlerle ilgili yapacağınız çalışmalardan kısa, orta ve uzun olarak bahseder misiniz?
¬ BIÇAKÇI: Öncelikle kısa vadede; Rize Makine Mühendisleri İl Temsilciliğini daha aktif hale getireceğiz. Üyelerimizle bilgi alışverişlerimizi daha da güçlendireceğiz. Üyelerimizin odamız kanalıyla giderilebilecek tüm sorunlarını gidermek için elimizden en gelirse yapacağız. İlimizde eksikliği görülen teknik denetimlerin yapılması için girişimlerde bulunup sonuçlandırmak için çalışmalarımızı tamamlayacağız.
Uzun vadede yapacaklarımızı şu an için konuşmamız yönetimimiz açısından mümkün değil; nedeni de, yönetimin iki yıllığına görevde olmasıdır. Bir sonraki yönetim için konuşmak buraya demirlemiş izlenimi verir ki biz yönetim olarak buna karşıyız.
? KARADENİZ: Görev alanınıza giren konulardan biri de hava kirliliğiyle ilgilidir. Özellikle kış aylarında hava kirliliğinin önlenmesi yönünde ne gibi çalışmalarda ve uyarılarda bulunacaksınız?
¬ BIÇAKÇI: Mavi ile yeşilin buluştuğu ve bir doğa harikası olan ilimizde ne yazık ki soluduğumuz hava tehlikeli boyuta ulaşmıştır. Kış ayları yaklaştığında mutlaka ve mutlaka bacaların temizletilmesi, ateşçilerin eğitilmesi, kullanılacak yakıtın standart değerlerde olması konusunda gerekli denetimlerin yapılması hususunda çalışma yürüteceğiz.
? KARADENİZ: Bölgemizdeki çeşitli sorunları gidermek, bu sorunlara çözüm yolları bulunması amacıyla diğer meslek odalarıyla birlikte panel ve sempozyum gibi faaliyetler yapmayı düşünüyor musunuz?
¬ BIÇAKÇI: İlimizde teknik anlamda sorunların çözümleri için diğer mesleki kuruluşlar ya da sivil toplum örgütleriyle işbirliği halinde her türlü desteği vermeye hazırız, ve zaman zaman da bu tür faaliyetlere iştirak etmekteyiz.
Hala rektörü atanamayan Rize Üniversitemiz için Ticaret Odası ve Ticaret Borsası öncülüğünde böyle bir çalışma da yakında yapılacaktı.
? KARADENİZ: Çeşitli iş kollarında çalışan teknik elemanlara bilgi ve becerilerini artırmaları yönünde kurslar, seminerler düzenleyecek misiniz?
¬ BIÇAKÇI: Temsilciliğimiz bünyesinde oluşturduğumuz 8 değişik komisyonla öncelikle üyelerimiz arasında bilgi paylaşımının yapılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir.
Bununla birlikte gelişen teknolojiye uygun olarak ilimizde eğitim ve seminerler verilmektedir. Ayrıca üyelerimizin serbest piyasada çalışabilmelerine yönelik yetkilendirme eğitimlerinin verilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Örneğin, 28-31 Ağustos tarihleri arasında Doğalgaz Yetkilendirme Kursu Rize?de Makine Mühendisleri Odası?nın lokalinde verilecektir.

"Belgesi olmayan personel çalıştırılamaz "

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından Sıvılaştırılmış Petrol gazları (LPG) Piyasası Eğitim Yönetmeliği 25 Mart 2005 tarihinde Resmi Gazetede (26119) yayımlandı. LPG piyasasında görev yapacak sorumlu müdürler, tanker şoförleri, tüp dolum personeli, tüp dağıtım araç şoförleri ve tüp dağıtım personeli, tanker dolum personeli, test ve muayene elemanları, oto gaz LPG dolum personeli, pompacılar ile tesisat, projelendirme ve imalatında görev alacak diğer personelin TMMOB'ye bağlı ilgili meslek odaları tarafından düzenlenecek eğitim programlarına katılarak sorumlu müdürlerin "Sorumlu Müdür Belgesi", diğer personelin de "LPG Yetkili Personel Belgesi" almaları zorunludur. Belgesi olmayan personel çalıştırılamaz.
Tedbirlerin alınması zorunludur
KARADENİZ: Özellikle yerleşim bölgelerindeki şehir merkezine yakın çay fabrikalarının çevreye zararlarını önlemek için bacalarına filtre takılması yönünde ne gibi çalışmalar yapacaksınız?
BIÇAKÇI: Sadece çay fabrikalarının değil, sanayideki tüm işletmelerin çevrenin korunmasına yönelik tedbirleri alması zorunludur. Sanayi tesislerinin kuruluşunda yanlış yer seçimi, çevre korunması açısından gerekli tedbirlerin alınmaması (baca filtresi, arıtma tesisi olmaması vb.), uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji üreten yakma ünitelerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılması, hava kirliliğine sebep olan etkenlerin başında gelmektedir.
Bu tesislerin çalışabilmesi için baza gazı emisyon ölçümleri ve toz ölçümlerinin yapılması zorunludur. Ancak ne var ki yeterli denetim olmadığından bu ölçümleri yaptırmayan işletmeler çevreye ve sağlığımıza zarar vermektedirler. Odamızda bununla ilgili her türlü ölçüm yapılabilmekte, konuyla ilgili mercileri harekete geçirmek için çalışmalar yapmaktayız.

"Doğalgaz için 6 ay sonra kazılar başlayacak"

KARADENİZ: İlimize doğalgaz size göre ne zaman gelir? İlimizdeki binalar ve alt yapı doğalgaza hazır mı?
BIÇAKÇI: İlimizde yakında yapılacak doğalgaz dağıtım ihalesiyle, yüklenici firma belli olacak ve 6 ay içinde doğalgaz çalışmaları için ilk kazı başlayacak, 18 ay sonra şehir merkezi doğalgazla tanışacak. İlimizde doğalgaz dağıtım projesinin tamamıyla tamamlanması ise yaklaşık 5 yıl sürecek. Tahminim, 2008 yılı sonlarına doğru doğalgazla tanışacağız.
Bilindiği gibi Rize?de binalar gelişigüzel yerleştirilmiş, duvarlar çok biçimsiz, tesisatlar birbirine karışmış, yalıtım hiç yok ve hiçbir simetri yok. Isı yalıtımı konusunda çok bilinçsiziz. Bunu mutlaka insanların kafasına sokmamız gerek. Camlar, duvarlar ve çatı yalıtımları hiç iyi değil. Rize ilimizde binalarda, kazan yeri açısından bir sorun gözükmüyor ama havalandırma problemleri var. Bunu da aşmak artık çok kolay. Başlangıçta iç tesisat işleri için firmalar arasında sorun çıkabilir ama sonradan bir dayanışmaya mutlaka ihtiyaç olacaktır. Aksi halde kaybeden yine yerli firmalar olacaktır.

Haber: Dilek ASLAN

DOĞALGAZ YETKİLENDİRME SEMİNERİ SONA ERDİ

Rize'ye 2008 yılı sonunda gelmesi planlanan doğalgaz için verilen doğalgaz yetkilendirme eğitimi bugün sona erdi.

Rize'ye 2008 yılı sonunda gelmesi planlanan doğalgaz için verilen doğalgaz yetkilendirme eğitimi bugün sona erdi. Yetkili eğitmen Tarık Demiray tarafından eğitimde başarılı makine mühendislerine yetkilendirme belgesi verildi.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan makine mühendisleri odası Rize şube başkanı Metin Bıçakçı, ilk kez doğalgaz yetkilendirme eğitiminin Rize'de yapılması için çalışmalarda bulunduklarını belirterek eğitimin son gününde seminere katılan mühendislere değerlendirme testi yapacaklarını, başarılı olanlara yetkilendirme belgesi verilerek doğalgaz geldikten sonra ildeki proje çalışmalarını tesisat uygulamalarını bizzat yapacaklarını söyledi. Metin Bıçakçı başarısız olan mühendislerin de tekrardan bu sınava girebileceklerini dile getirdi.

Resmi Büyütmek için üzerine tıklayın !

Haber: 30/08/2006 (Çay Tv ve Kaçkar TV)

ISINMADA MERKEZİ SİSTEM Mİ ? BİREYSEL ISINMA MI?

Haber Tarihi : 2006-09-19

ÜYELERİMİZ İLE İFTAR YEMEĞİ

Basın Açıklamaları10 Ekim 2006 tarihinde meslektaşlarımızla Yakamoz Restaurant'ta bir iftar yemeği verdik. İftar yemeğine üyelerimizin yanı sıra ilimizde sivil toplum örgütlerinin yöneticileri ve bazı bürokratlarda iştirak etti.

Devamını dileriz....

 

MÜHENDİSİ, MİMARI, ŞEHİR PLANCISI SOKAKTA !

Meclis gündeminde bekleyen "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı" ile üreten,imar eden mimar/mühendis ve şehir plancılarının,bizlerin mesleğine Hükümet göz dikti.Bu yasayla,yurtdışında denkliği ülkemizde kabul görmeyen bir yüksek öğrenim kurumundan mezun olan herhangi bir yabancı teknik eleman,denetimsiz şekilde ve dilediği yerde ülkemizde çalışabilecektir.Hükümetin yapmak istediği yasa değişikliği Anayasa'ya,YÖK yasasına,TMMOB yasasına aykırıdır.Bu tasarı derhal geri çekilmelidir.

TMMOB 14 EKİM'DE ANKARA'DA.

TMMOB, ülke varlıklarının özel sermaye istismarından kurtarılması, bütün çalışanlara grevli, toplu sözleşmeli sendikalaşma hakkının tanınması, kadına yönelik şiddet ve cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi, kıyı ve orman yağmasına karşı çıkmak için 14 Ekim'de Ankara'da bir miting düzenledi. Mitinge ilimizden 2 otobüs ile ve 80 kişi ile katıldık.

Kapitalizmin ve emperyalizmin askeri, ekonomik, politik ve kültürel tüm örgütlerinden bağımsız, "Bir Başka Dünya, Bir Başka Türkiye, Bir Başka Yaşam Mümkün"dür sloganıyla yola çıkan TMMOB yönetimi, tüm mühendis, mimar ve şehir plancılarını çağırıdı. Mitingde yaklaşık 15.000 mühendis, mimar, şehir plancısı yada öğrenci katıldı.Yağmur yağmasına rağmen bu katılımın olması ciddiye alınmalıdır.

Haberin Tamamı için Tıklayın!

RİZE BİLE ZEHİR SOLUYOR

23 Kasım 2006 Perşembe 16:08

Türkiye’nin doğa olarak en temiz havasına sahip Rize’nin, kış aylarında tehlike boyutuna ulaşacak bir kirlilikle karşı karşıya kaldığı belirtildi.

  Dilek ASLAN - Makine Mühendisleri Odası Rize il Başkanı Metin Bıçakçı, Türkiye’nin doğa olarak en temiz havasına sahip Rize’nin, kış aylarında tehlike boyutuna ulaşacak bir kirlilikle karşı karşıya kaldığını söyledi. Bıçakçı. “ Mavi ile Yeşilin buluştuğu bir doğa harikası olan ilimizde, son derece tehlikeli boyutlara ulaşmakta olan ve bir an önce tedbir alınmasını gerektiren Hava kirliliğinin azaltılması için resmi ve özel sektör ile vatandaş işbirliğine ihtiyaç vardır. Bu konuda Makine Mühendisleri Rize il Temsilciliği olarak gerekli komisyonları oluşturmuş ve çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Üzerimize düşen her türlü teknik desteği vermeye de hazırız” dedi.
Kirli havanın insanlarda solunum yolu hastalıklarının kronikleşmesine sebep olduğunu belirterek, “Örneğin; kurşunun kan hücrelerinin gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilediği, karbon monoksit (CO)'in ise, kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksattığı bilinmektedir. Bununla birlikte kükürtdioksit (SO2)'in, üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Özellikle duman akciğerden alveollere kadar girerek olumsuz etki yapmaktadır. Ayrıca kükürtdioksit ve ozon bitkiler için zararlı olup; özellikle ozon, ürün kayıplarına sebep olmakta ve ormanlara zarar vermektedir. Ayrıca kirli hava; aşırı nefes darlığına, sıkıntılara yol açar. Araştırmalar, akciğer kanserinin meydana gelmesi ve artmasında da hava kirliliğinin önemli bir rolü olabileceğini göstermektedir. İlimiz 2004-2005 Kış Sezonunda Hava kirliliği yönünden 2. gruptaki iller arasında yer alırken, 2005-2006 Kış sezonunda 1. gruptaki iller arasında yer almıştır. Kirlilik derecesi en yüksek iller arasında yer alan ilimizde biran önce gerekli tedbirlerin alınması zorunluluk arz etmektedir” dedi.

Not: Resimleri büyütmek için üzerlerine tıklayın.(Bu haberler Zümrüt Rize gazetesi ve www.pazar53.com da yayınlanmıştır)

LPG SEKTÖRÜNÜN DİKKATİNE

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı bugün düzenlediği basın toplantısında

08/12/2006
 

LPG Piyasası Kanunu’nun Eğitim Yönetmeliği Uyarınca,LPG Piyasasında Görev Yapan Personelin Eğitimlerinin Yaptırılması İçin LPG Piyasasındaki Firmalara Çağrıda Bulunuyoruz

LPG piyasasında görev yapan personelin eğitimlerinde TMMOB ve Odamız yasa ve yönetmeliklerle yetkili kılınmıştır.

Bilindiği üzere ülkemizde kullanımı hızla yaygınlaşan sıvılaştırılmış petrol gazlarının tüketiciye ekonomik, kaliteli ve güvenli ulaşması ve sektördeki faaliyetlerin bu kapsamda düzenlenmesi, yönlendirilmesi, gözetimi ve denetimi amacıyla, 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu 02.03.2005 tarihinde yayımlanmıştır.

Kanunun 15. maddesi ile LPG piyasasında görev yapan sorumlu müdür, tanker şoförü, dolum personeli, tüp dolum personeli, tüp dağıtım araçlarının şoförleri ve tüp dağıtım personeli, tanker dolum personeli, test ve muayene elemanları ve otogaz LPG dolum personeli, pompacılar ile tesisat, projelendirme ve imalatında görev alan diğer personelin, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği-TMMOB’ye bağlı ilgili Meslek Odası tarafından eğitilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Yine 15. madde ile eğitime ilişkin esas ve usullerin yer alacağı yönetmeliğin TMMOB ile EPDK tarafından müştereken hazırlanacağı hükme bağlanmıştır. TMMOB ile EPDK tarafından yapılan hazırlıklar sonucunda, EPDK, “Sıvılaştırılmış petrol gazları piyasasında görev alacak personele, hizmete yönelik olarak verilecek eğitimlerle piyasadaki teknolojik gelişmelerin takibi, hizmet kalitesinin arttırılması, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve davranışların kazandırılması, çevreye verilebilecek zararın ve ekonomik kayıpların önlenmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması” hedefiyle, 25 Mart 2006 tarih ve 26119 sayılı Resmi Gazetede Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Eğitim Yönetmeliği’ni yayımlamıştır.

Yönetmelik ile LPG piyasasında görev yapacak olan sorumlu müdürler ve diğer personelin eğitimi ve belgelendirilmesi zorunlu hale getirilmiş, eğitim konuları belirlenmiş ve eğitimlere ilişkin uygulamalar konusunda TMMOB ve TMMOB’ye bağlı ilgili Meslek Odasına görev verilmiştir.

Odamız, ilgili Kanun ve Yönetmelikte anılan “TMMOB’a bağlı ilgili meslek odası olarak”, ilgili mevzuat hükümlerince tarafımıza verilen yetki ve sorumluluk kapsamındaki bu eğitimleri; 70 bine yakın üyemizin bilgi ve deney birikimini, 18 Şube ve 110’a yakın il ilçe temsilciliği ve mesleki denetim bürolarıyla LPG sektöründe bulunan kurum ve kuruluşlarla da paylaşarak, kamu yararı doğrultusunda, sıvılaştırılmış petrol gazlarının kullanıcılara ekonomik, kaliteli ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedefiyle hazırlıklarını tamamlamış olup, en kısa zamanda gerçekleştireceğini kamuoyuna duyurmuştur.

Bu yasal düzenlemelerin akabinde Odamıza müracaat eden firma/kuruluş ve kişilerin eğitim başvuruları çok az sayıda olmuştur. Üzülerek belirtmek gerekir ki, söz konusu eğitimler LPG piyasasındaki yüz binlerce personeli kapsaması gerekirken,  konuyla ilgili bütün duyurularımıza rağmen, ilgili firma/kuruluş ve kişiler, bu piyasadaki personelin eğitimleri konusunda gereken duyarlılığı göstermemişlerdir.

Eğitim taleplerini karşılama yönünde Odamız ve Şubemizin alt yapı, donanım ve eğitmen açısından yeterli ve hazır olduğunu kamuoyuna önemle duyurur, ilgili firma, kuruluş ve şahısları halkın can ve mal güvenliğiyle daha fazla oynamamaları ve cezaya tabi tutulmamaları için uyarıyor ve yasal süresi içinde ilgili personelin eğitimi için şube ve temsilciliklerimize başvurmaya çağırıyoruz.

Not:Bu haber 7-8 Aralık 2006 tarihinde görsel basınlarımızdan ÇayTv ve Kaçkar TV de yayımlanmıştır.

HAVA KİRLİLİĞİ TEDİRGİN EDİYOR

Rize'de özellikle kış sezonunda bacalardan yükselen dumanlar hava kirliliğini büyük


14/12/2006

Rize'de özellikle kış sezonunda bacalardan yükselen dumanlar  hava kirliliğini büyük ölçüde arttırırken vatandaşları da tedirgin ediyor. 2005 -2006 Kış sezonunda Rize birinci derecede hava kirliliği yaşayan iller arasında yer alırken Rize Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, alınması gereken önlemler konusunda mikrofonlarımıza açıklamalarda bulundu. Kullanılan yakıtların standardına uygun olması, eğitimini almış kişilerce yakıtların yakılması ve denetlenmesi gerektiğinin altını çizen Bıçakçı, ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği yönetmeliğine göre binalarda filtre takılması gerekiyor dedi.

Metin Bıçakçı, ilde hala 6 numara fuel oil kaçak yakıtın kullanıldığını ve Çevre Müdürlüğünün de kontroller yapması gerektiğini dile getirdi.

TMMOB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET SOĞANCI TMMOB RİZE BİLEŞENLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

TMMOB ve Oda EtkinlikleriTMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, 7 Aralık 2006 tarihinde Rize'de TMMOB bileşenleriyle bir araya gelerek, Rize'de İKK kurulması konusunda görüş alışverişinde bulundu.



Toplantıya, Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Osman Gökhan Bali, MMO Trabzon Şubesi Müdürü Mustafa Macit, Şube Sekreteri Bülent Değeri, MMO Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin Bıçakcı, Rize İl Temsilciliği Sekreteri Coşkun Yeğen, Sayman Kahraman Uzunali, Rize İl Temsilciliği Çaykur İşyeri Temsilcisi Hasan Yıldız, Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek katıldı.

DENETİMSİZ KAZANLAR BOMBADAN FARKSIZDIR

18 Aralık 2006, Türksesi Gazetesi

Binalarda ve sanayi tesislerindeki kazanların/kalorifer tesisatlarının yasa ve yönetmelikler uyarınca projelendirilmesi ve periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılmasının, toplumu can ve mal güvenliği açısından birinci derecede ilgilendirdiğini, kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.

Zira çoğu kez, insan yaşamını hiçe sayarak daha fazla rant elde etmeyi ön planda tutan yaklaşımlar sonucunda en basit emniyet kuralları dahi yerine getirilmemekte ve ilgili meslek odaları tarafından yapılması gereken mesleki denetimlere engeller oluşturulmaktadır.Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bu tür kazaların önüne geçilebilmesi için şu hususlar birinci derecede önem taşımaktadır:

-Yapıların bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim kurumu işlevi gören mesleki kuruluşlara yer verilmelidir. TMMOB ve bağlı Odalar sahip oldukları bilgi birikimleri ve uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonuyla bu süreçlerde öncelikli olarak muhatap alınmalıdırlar.

-Yerel yönetimlerce, mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların Odamızca yetkilendirilmiş firmalar olmasına özen göstermesi ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması ve yine bu firmalarca yapılan projelerin Odamız mesleki denetiminden geçirilmesi sağlanmalıdır.

-Kapalı sistem, sıcak su, kızgın su veya buhar kazanlarının her yıl periyodik testlerinin yapılması gerektiği halde genellikle bu kontroller yapılmamaktadır. Emniyet sistemleri çalışmadığı zaman veya kazanlarda eskime, çürüme veya diğer işletme hatalarından dolayı kazan patlamaları meydana gelmektedir. Mevcut yönetmelikler doğrultusunda kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik testleri yapılmalıdır. Bu testlerin, A Tipi Muayene kuruluşu niteliğindeki Makina Mühendisleri Odası gibi akredite olmuş kuruluşlara periyodik olarak yaptırılması sağlanmalıdır.

-Son zamanlarda sıvı yakıt fiyatlarının artması nedeniyle bazı bina sahiplerinin sıvı yakıtlı kazanları kömürlü sisteme çevirdikleri görülmektedir. Ancak bu işlemi yaparken makina mühendisleri tarafından tadilat projeleri yapılması gerekirken buna dikkat edilmemektedir. Sonuçta sıvı yakıtlı sistemden katı yakıtlı sisteme yapılan dönüşümde hem kazan hem de tesisatta patlama meydana gelmesi riski oluşmaktadır.

-Odamızdan Mekanik Tesisat Uzman Mühendis Yetki Belgesi almış ve SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) Belgesi olan makina mühendisleri tarafından hazırlanan projeler sonucunda kazan ve ısıtma sistemlerinin montajlarının yapılması gerekmektedir. İş bitiminde Projenin Teknik Uygulama Sorumlusu Makina Mühendisi tarafından projede belirtilen özellikte kazan montajının yapıldığına dair uygunluk raporu vermesi ve kazanların bundan sonra işletmeye alınması gerekmektedir.

-Kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananlar ve işletmeye alanlar mutlaka eğitimden geçirilmeli ve belgelendirilmelidir. Konutlarda ve işletmelerde kazancıların, "Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel Yetiştirme Kursu"ndan geçerek "Kazan İşletme Sertifikası" almış olmaları gerekmektedir.www.rizedeyiz.com

Rize TMMOB il koordinasyon kurulu kuruldu

Haber: Dilek ASLAN  

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğe (TMMOB) Yasa ve Ana Yönetmeliği'nde belirtilen amaçlara ulaşabilmek için, bağlı Oda birimlerinin çalışmalarını koordine etmek, daha etkin ve verimli bir çalışma ortamı sağlamak için gerekli olan güç birliği, dayanışma ve ortak davranışı sağlamak amacıyla, İl' deki Oda Merkez, Şube ve Temsilcilikleri bünyesinde toplayan, TMMOB il koordinasyon kurulu’’nun Rize’de oluşturulmasına TMMOB Yönetim Kurulunun 20.01.2007 tarih ve 225 sayılı Kararı doğrultusunda karar verildi.

Rize İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği'ne Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilcisi Metin Bıçakçının atanması, Sekreter ya hizmetlerinin Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği tarafından yürütülmesi Yönetim Kurulunca uygun görüldü. Bilindiği Üzere; İl ve İlçe Koordinasyon Kurulu o il veya ilçe'de en az beş Oda Temsilciliği olması halinde oluşturulabilmektedir.İl Koordinasyon Kuruluna, o İl'deki Oda Merkez, Şube, birimlerinden yönetim kurulu üyesi olmak üzere bir asil, bir yedek üyeden biri katılır. Temsilciliklerde; temsilci asil üye, temsilcilik yürütme kurulundan bir kişi yedek üyedir.

Koordinasyon kurulunun görevleri;

a.Oda, Şube Genel Kurulları ve Temsilcilik atamaları tamamlandıktan sonra, amaç maddesindeki hedefler ve ilgili birimlerin önerileri doğrultusunda çalışmalar yapmak,
b.TMMOB İşyeri Temsilcilikleri oluşturmak, çalışmalarına yardımcı olmak, koordine etmek,
c.TMMOB ilkeleri doğrultusunda o ilde ve ilçedeki diğer ilgili kuruluşlarla geliştirici bir ilişki içinde bulunmak ve ortak çalışmalar yapmak,
d.Yerel konularda ülke ve kamu yararını savunmak ve çözüm önerileri geliştirmek, Kongre, Kurultay, Sempozyum, konferans, Panel vb. etkinlikler düzenlemek. Yerel eğilimleri, birikim ve deneyimleri TMMOB Genel Sekreterliğine iletmek,
e.Kamu yararı, üye ve halk çıkarlarını koruma doğrultusunda, Odalarca sürdürülen mesleksel denetimin, teknik elemanların bütünlüğünü geliştirici bir uyum içinde uygulanmasını sağlamak,
f.Olanaklar dahilinde çalışmaları kamuoyuna iletmek, bu amaçla toplantılar düzenlemek, yayın çıkartmak ve diğer basın-yayın araçlarından yararlanmak,
g.Sosyal içerikli çalışmalar yapmak, bu alanda sportif, sanatsal, kültürel yarışmalar, sergiler vb. çalışmaları gerçekleştirmek,
h.Gereksinim duyulduğunda TMMOB'nde oluşturulacak olan Çalışma Gruplarına görüş ve öneriler iletmek ve yerel çalışmalar yapmak için Alt Çalışma Gruplarını oluşturmak.
i.Koordinasyon Kurulunun oluşumunu ilgili kurum ve mercilere bildirmek.

Haber: www.ardesenhaber.com da yayınlandı.

Haber Tarihi : 2007-02-18
MAKİNE MÜHENDİSLERİNDEN ESEN'E 2 DOSYA

RİZE - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Rize İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve aynı zamanda Makine Mühendisleri odası Rize il Başkanı Metin Bıçakçı, Rize il Yönetimi ile birlikte Vali Kasım Esen’i ziyaret etti.

Ziyaret esnasında Rize ilinde yapılması gereken çalışmalar ilgili olarak MMO başkanı Bıçakçı Vali Esen’e 2 dosya sundu. Bıçakçı, Vali Esen’i ziyareti esnasında "Asansörler, kaldırma iletme makineleri içinde son derece emniyetli bir taşıma aracı olmak zorundadır. İnsan sağlığı ve can güvenliğini doğrudan etkileyen ürün grupları içerisinde yer alması nedeniyle asansörler; tasarım, imalat, montaj, işletmeye alma, ruhsatlandırma ve kullanım aşamalarında ülkemizde zorunlu standartlar ve yönetmelikler kapsamına alınmıştır. Aynı şekilde asansörler, AB ülkelerinde de riskli ürün grubu listesinde yer alarak, CE İşareti Standardı’na tabi tutulmuştur.

 13 Ocak 2005 tarih ve 25699 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik doğrultusunda gerekli çalışmaların yapılması için odamızdan istenen her türlü desteği valimizin talimatları doğrultusunda yapabilecek donanıma sahibiz" dedi.

Haber karadeniz gazetesinde de yayımlanmıştır. (Haber: Dilek Aslan)

 Makine mühendisleri savaşa hayır için sokağa çıkıyor

İlyas GÜR

Makine Mühendisleri Rize şubesi Başkanı metin Bıçakçı yaptığı açıklamada savaşa hayır için sokağa çıkıp oda olarak gösteriler düzenleyeceklerini açıkladı. Bıçakçı açıklamasında, “Küreselleşmenin dünya halklarını düşürdüğü duruma bakın: Bir yanda bizim gibi ülkelere entegrasyon için uyum yasaları. Öte yanda Irakta olduğu gibi savaş ve işgal. Evrenin efendisi ABD’nin Irak’ta giriştiği işgalin dördüncü yılında da kargaşa ve çözümsüzlük ortamı tüm ülkede hükmünü sürdürüyor İşgalci güçler ve yerli işbirlikçileri tarafından her gün Irak halkının üzerinde bombalar yağdırılıyor. Gelişigüzel alınan insanlar işkencelerden geçiriliyor” dedi.

MMO Rize Şubesi Başkanı Bıçakçı, Her gün yüzlerce Iraklının yüreği susturulduğunu ifade ederek, “. Her gün onlarca Iraklı çocuk, Iraklı kadın, Iraklı genç yok ediliyor. Ama Iraklı direniyor. ABD ve işbirlikçileri işgalin şiddetini artırıyor. ABD Irak’ta yenildikçe saldırganlaşıyor. Saldırdıkça yeniliyor. Ama Irak halkını, Irak direnişini teslim alamayacak. Yapacağı tek şey en iyi bildiği şey olacak: Kan dökmek.Tıpkı Felluce' de olduğu gibi, tıpkı Samara' da olduğu gibi, tıpkı Necef’ te olduğu gibi, tıpkı Bağdat’ta olduğu gibi. Ama ne Felluce, ne Samara, ne Necef, ne de Bağdat katliamları Irak direnişini söndürmeye yetmedi. Irak’ta ABD emperyalizminin ve yerli işbirlikçilerinin yarattığı ortamı hepimiz biliyoruz. Bu insanlık suçudur! Bu katliamdır! Bu savaş suçudur! Bu hastaneleri bombalamaktır! Bu bebekleri öldürmektir! Bu insanlığa yapılan işkencedir! ABD nin Irak'taki en büyük başarısı 650 bin Iraklıyı öldürmektir! 650 bin Iraklı kardeşimiz öldü. Dünyanın bir ucundan gelip Bağdat'ı işgal ederek, günlerce, aylarca bombalayarak bir litre petrol için yaptılar bunu. Irak'ta her gün intihar bombacıları, iç çatışma ve şiddet dolu bir hayat sürüyor. Bundan dört yıl önce Irak'a refah, demokrasi ve insan hakları ihraç edeceğini açıklayan ABD emperyalizminin işgalinin yarattığı manzaranın insanlıkla hiçbir ilgisi yoktur. Irak’a özgürlük ve demokrasi götüreceğini söyleyen işgalci güçlerin, bu ülkeye götürdükleri tek şey kan ve gözyaşı olmuştur. Irak’ta bugün ölenlerin çoğu çocuklar ve kadınlardır. Çünkü işgal Irak’ta hukuksuzluğu olağan kılmıştır. Bölgede hukukun gücü değil, gücün hukuku hüküm sürmektedir. Bu durumdan aşağıda imzası olan kurumlar olarak utanç duymakta ve bu vahşete son verilmesi için dünya halklarının sessiz kalmamasını dilemekteyiz” dedi..

Bıçakçı oda olarak ABD’nin Ortadoğu’dan çekilmesi, Irakta süren işgalin son bulması .Savaşın ve ölümlerin durdurulması için Türkiye’de ve Dünyadaki savaş ve işgal karşıtları ile birlikte, bugünden başlayarak 20 Mart 20’( SAVAŞA DUR DE, BİR SES VER, BİR IŞIK YAK )etkinliğiyle son bulacak bir kampanya başlatıyoruz. Bu kampanyada sadece örgütlerimizin üyelerinin yapacağı çalışmalarla yetinilmeyecek, en geniş katılımın sağlanmasına çalışılacaktır. Emeklilerin, ev kadınlarının, gençlerin, öğrencilerin, işçilerin, emekçilerin, kamu çalışanlarının, mühendislerin, mimarların, doktorların, avukatların, eczacıların, muhasebecilerin kısaca herkesin eyleme katılımı hedeflenecektir. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Adana, Diyarbakır, Samsun, Kocaeli, Bursa, Eskişehir ve Gaziantep illerinde birimlerimizin katılımıyla bölgesel toplantılar düzenlenecektir. Bütün şehirlerde Barış zincirleri oluşturulacaktır. Irakta ölen 1.000.000’a yakın insan için Türkiye çapında bin toplantıda 1.000.000 kişiye ulaşılacak, savaşın ve işgalin kirli yüzü anlatılacaktır.  20 Mart günü saat 20.00’de, yani ABD’nin Irak’ı bombalamaya başladığı gün ve saatte meşalelerimizi yakarak, düdüklerimizi çalarak, bir ışık yakacak, bir ses verecek ve savaşa dur diyeceğiz”dedi. www.ardesenhaber.com

  MMO RİZE İL TEMSİLCİLİĞİNDEN MÜHENDİSLERE EĞİTİMLER

Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği 2006 yılından itibaren Mühendislere yönelik “Doğal gaz iç tesisat”, “Mekanik Tesisat” ve “LPG Sorumlu Müdür” konularında açtığı meslek içi eğitimlerle yaklaşık 100 mühendisi eğiterek uzmanlık belgesi verdi.TMMOB Rize eğitim salonunda yapılan eğitimlerde oda tarafından görevlendirilen eğitmenlerce bu eğitimler verildi. MMO Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin Bıçakcı yaptığı açıklamada “Bununla birlikte Makine Mühendisleri Odası Rize il temsilciliği olarak ara teknik elemanlar içinde kurslar düzenliyoruz.

2006 yılından itibaren “İş makineleri Operatör yetiştirme” ve “LPG yetkili personel Eğitimi“ kurslarına katılan yaklaşık 400 kişiye bu eğitimler verilerek mesleki niteliklerinin artmasına katkıda bulunulmuştur.” MMO Rize il Başkanı Metin BIÇAKÇI açıklamasına şöyle devam etti. “Mesleki eğitimlerin iş yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Mühendislerimizin uzmanlaşmaları ancak alacakları bu eğitimlerle sağlanabilmektedir. Ciddi bir eğitimle birleşmeyen iş deneyimi, uzmanlık için yeterli olmamaktadır. MMO Rize il temsilciliği olarak üyelerimizin iş yaşamında yeni teknoloji ve uygulama bilgileri ile donatılmış olarak iş yaşantılarını sürdürmelerine katkıda bulunmak için bu eğitimleri sürdürmekte ve üyelerimizi belgelendirmekteyiz.” dedi.

TMMOB rize temsilcisi metin Bıçakçı sözlerini söyle sürdürdü ; “2007 yılı Nisan ayı içerisinde “Doğalgaz iç tesisat”, “LPG Sorumlu Müdür” ve “Mekanik Tesisat” yetkilendirme eğitimleri verilmekte olup bu eğitimlere daha sonra “Asansör Avan Proje Hazırlama”, “Araç Projelendirme” ve “Klima Tesisatı “ eğitimleri ile devam edilmesi düşünülmektedir.Ülkemizde ne yazık ki konusuna vakıf ara teknik eleman sayısı istenilen seviyeye bir türlü ulaşmamıştır. Bu sayı her geçen günde geriye doğru gitmektedir. Eğitimde süreklilik arz etmeyen uygulamalar gençliği mesleki teknik eğitimden uzaklaştırmaktadır. Halbuki nitelikli teknik eleman sanayimizin olmazsa olmaz şartlarından biridir. MMO Rize il temsilciliği olarak bu bilinçle hareket etmekte ve nitelikli teknik eleman yetiştirilmesi ve belgelendirilmesi için çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Hayatımızda bizim bir parçamız olan ve her zaman karşımıza çıkması kaçınılmaz olan LPG kullanımı, Doğal gaz, kazan işletimleri ve makine imalatları gibi konularda çalışanların verimli bir eğitim almaları insanımızın daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda hayatını sürdürmeleri açısından önemlidir. Bu bilinçle hareket ederek her geçen gün bu eğitimleri arttırmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” dedi.

haber: www.rizedeyiz.com, Zümrüt gazetesi (18 Nisan 2007), güneş gazetesi

RİZE'DE DOĞALGAZ TESİSAT KURSU

RİZE - Türkiye Makine Mühendisleri Odası Rize Temsilciliği doğalgaz iç tesis beceri kursu açtı.

Dilek ASLAN
RİZE - Türkiye Makine Mühendisleri Odası Rize Temsilciliği doğalgaz iç tesis beceri kursu açtı.
Dernek lokalinde verilmeye başlanan kursun açılışında konuşan Rize Vali Yardımcısı Ahmet Altuntaş, bu kurs için 150 kişinin müracaat ettiğini belirterek, "Başvuru yapanlar arasında lise ve yüksek okul mezunu olan yaklaşık 30 kişiyi kursa kabul ettik. Bu kurs diğer beceri kursları gibi değil. Kursu bitirenler çok rahat iş bulabilecekler. Bu nedenle kursa katılanlardan devam etmelerini istiyorum. Kursun sonunda sınavı kazananlara başarı belgesi ve çeşitli hediyeler vereceğiz" dedi.
Açılışta bir konuşma yapan TMMO Rize Şubesi Başkanı Metin Bıçakçı ise, kursun finansmanını Sosyal Hizmetler Vakfının karşıladığını kaydederek "Bu kursa gelenler ceplerinden tek kuruş harcamadan kursu bitirdiklerinde meslek sahibi olacaklar. Ustalık belgesi olanlar usta olacak, olmayanlar ise bu işte ara eleman olarak çalışacaklar" dedi.

Haber:Zümrüt, firtina, güneş gazetelerinde ayrica, çay tv, kaçkar tv, pazar53.com, ajans53 te yayinlandı

Haber:  ' Rize için Güç Birliği Platformu' Toplantısında, Rize'nin Sorunları Ele Alındı "Rize için Güç Birliği Platformu" Toplantısında, Rize'nin Sorunları Ele Alındı

Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, RTSO'da düzenlenen ve ildeki sivil toplum örgütünün temsilcilerinin katıldığı ''Rize İçin Güç Birliği Platformu'' toplantısında, Rize'nin öncelikli sorunlarının belirlenip bu konular üzerinde yoğunlaşılması gerektiği söyledi.


Rize Ticaret ve Sanayi Odası (RTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ofluoğlu, RTSO'da düzenlenen ve ildeki sivil toplum örgütünün temsilcilerinin katıldığı ''Rize İçin Güç Birliği Platformu'' toplantısında, Rize'nin öncelikli sorunlarının belirlenip bu konular üzerinde yoğunlaşılması gerektiği söyledi.

Daha önce belirledikleri konular üzerinde yapılan çalışmalar sonucu önemli mesafe alındığını ifade eden RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ofluoğlu, ''Son olarak Ovit Dağı'nın tünelle geçilmesi üzerinde duruyoruz. Bu konuda henüz istediğimiz seviyede değiliz. Ama az da olsa yol aldık. Bu konuda çalışmalar başladı.'' dedi.
OVİT TÜNELİ VE YILLARDIR YILAN HİKAYESİNE DÖNEN RİZE-BATUM RAYLI TREN HATTI MUTLAKA GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR

Rize Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı, Karadeniz’e çarpıcı açıklamalar yaptı

RİZE Makine Mühendisleri Odası Başkanı Metin Bıçakçı ile oda olarak yaptıkları faaliyetleri, projelerini, yaklaşan kış mevsimi ile ilgili doğalgaz çalışmalarını, kalorifer kazanlarının denetimini, asansörlerin bakımını konuştuk. İşte Bıçakçı’nın açıklamaları:

ÜCRET FARKLARI

Kamuda çalışan üyelerinizin özlük hakları ile ilgili ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Kamuda çalışan üyelerimiz arasında uygulanan farklı ücret tarifelerinin önüne geçmek, meslektaşlarımız ile diğer meslek grupları arasındaki ücret farklarını ortadan kaldırmak en başta gelen hedeflerimizdendir. Bunun yanında özlük haklarının geliştirilmesi ve gerekli kamuoyunun oluşturulması için girişimlerde bulunulacaktır. TMMOB bu konuda duyarlı olmaya devam edecektir. Bu konuda 3 Kasım 2007’de Ankara’da ''Özgür, Demokratik ve Eşitlikçi bir Türkiye İçin 3 Kasım'da Ankara'dayız'' isimli bir miting düzenlenecektir.
Serbest çalışan meslektaşlarımızın haklarını korumak, meslektaşlarımız için faydalı çalışmalar yapmak ve haksız rekabetin önüne geçmek için çalışmalarımız aralıksız sürmektedir. Meslek içi eğitim çalışmalarını öncelikle ele alarak, meslektaşlarımızın son gelişmelerden haberdar olmalarını sağlamak için çalışmalarımız devam etmektedir.Zaman zaman bu çalışmalarımız odamızın http://www.mmorize.org isimli web sitesinde de yer almaktadır. Üyelerimizin bilgi ve becerilerini artıracak ucuz maliyetli yabancı dil, bilgisayar ve mesleki eğitim kursları açılması düşünülmektedir.

RİZE LİMANI VE GAP...

Rize’mizin daha ileriye gitmesi için gerçekleştirilmesi gereken projeler nelerdir?

Yıllardır yılan hikayesine dönen Rize-Batum raylı tren hattı mutlaka gerçekleştirilmelidir. Ovit Tünelinin 2000 metreyi aşmayacak yüksekliklerden yapılarak, Rize-İspir-Erzurum yolunun 12 ay işleyen bir duble yol haline dönüştürülmesi gerekmektedir. Bu yolun yapılması sonucunda Rize limanı GAP ile bağlantılı hale gelecektir. Bu durum komşu illerimiz için de önem arz etmektedir. Ancak mevcut balıkçı barınağı olan limanımızın da uluslararası boyutlarda olacak şekilde dizayn edilmesi ve donatılması gerekmektedir.

Rize Üniversitesi kampusunun yer konusunda tartışmalara bir son verip, mevcut yerinde gerekli genişletmeler ve istimlaklar yapılarak oluşturulması ve hala ataması yapılmayan Tıp Fakültesi dekanlığına atamanın yapılması gerekmektedir. Rize merkezini Salarha’ya bağlayan tünel projesinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Hızla büyüyen ve gelişen Rize’de üniversite bünyesinde yeni fakülteler eklenmesi ancak bu fakültelerin dağınık halde değil de üniversite kampusunda oluşturulması kaçınılmazdır.
BELEDİYEDEN CEVAP ALAMADIK

Kalorifer kazanlarının denetimi MMO tarafından mı yapılıyor?

Kapalı sistem, sıcak su, kızgın su veya buhar kazanlarının her yıl gerektiği halde genellikle bu kontroller yapılmamaktadır. Eskime, çürüme veya diğer işletme hatalarından dolayı kazan patlamaları meydana gelmektedir.
Mevcut yönetmelikler doğrultusunda kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik testleri yapılmalıdır. Bu testlerin, A tipi muayene kuruluşu niteliğindeki Makina Mühendisleri Odası gibi akredite olmuş kuruluşlara periyodik olarak yaptırılması sağlanmalıdır.
Kazan dairelerinin kontrolü hususunda Rize Belediyesi ile işbirliği halinde bir protokol çalışmasını belediye başkanımıza sunduk, ancak bugüne kadar herhangi bir cevap alamadık.
Kazan dairelerinde olan uygunsuzluklar ve hatalı kullanımlar neticesinde ölümlere yol açabilen kazan patlamalarının ilimizde artık yaşanmaması için bu tür önlemlerin alınması zorunludur.
Kazan dairelerinde çalışan ateşçilerin eğitilmeleri, kazan dairelerinin tekniğine uygun hale getirilmesi ve denetlenmesi konusunda odamıza düşen tüm görevleri yapmaya hazırız.

ASANSÖR KAZALARINA DİKKAT!

Son zamanlarda asansör kazaları meydana gelmektedir. Asansörlerin yapımında denetim gerekli midir?

İlimizde asansörlerin güvenli çalışmaları konusunda yakınmalar oldukça yüksek boyuta ulaşmış olup, standardlara uymayan asansörlerde meydana gelen ölümcül kazaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Kurulmakta ya da kullanılmakta olan asansörlerdeki bu tehlikeli durum, asansör yapım ve kullanımı sırasında yeterli denetim olmamasından kaynaklanıyor. Teknik personel sıkıntılarından dolayı bu kontrolleri yapamayan belediyelerin, Makine ve Elektrik Mühendisleri Odaları ile protokol yaparak çözüm bulmaları mümkündür. Tüm bu işlerin yönetmeliklere uygun yapılması için mimari projede gösterilen asansör kabini ve kuyusu ölçüleri Makine Mühendisleri Odası tarafından onaylanmalı. Belediyeler iskan izni için Makine Mühendisleri Odası'ndan asansör ile ilgili ölçülerin standartlara uygun olduğuna dair onay istemeli. Bu önlemler alınırsa asansörler TSE normlarına uygun olur. Bu konuda Rize Valimiz Kasım Esen ve Rize Belediye Başkanımız Halil Bakırcı ile görüştük. Belediye Başkanımıza konuyla ilgili bir de protokol sunduk. Ancak bu güne kadar bir sonuç alamamış olmamıza rağmen bu konuda gerek valimizin gerekse belediye başkanımızın olumlu düşündüğü kanaatindeyiz.


Yerleşim bölgelerine yakın çay fabrikalarının çevreye zararlarını önlemek için bacalarına filtre takılması zorunlu mudur?

Sadece çay fabrikalarının değil, sanayideki tüm işletmelerin çevrenin korunmasına yönelik tedbir almaları zorunludur. Sanayi tesislerinin kuruluşunda yanlış yer seçimi, çevre korunması açısından gerekli tedbirlerin alınmaması (baca filtresi, arıtma tesisi olmaması vb.), uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji üreten yakma ünitelerinde vasıfsız ve yüksek kükürtlü yakıtların kullanılması, hava kirliliğine sebep olan etkenlerin başında gelmektedir.
Bu tesislerin çalışabilmesi için baza gazı emisyon ölçümleri ve toz ölçümlerinin yapılması zorunlu olmasına karşın, yeterli denetim olmadığından bu ölçümleri yaptırmayan işletmeler ne yazık ki çevreye ve sağlığımıza zarar vermektedir.ler. Odamızda bununla ilgili her türlü ölçüm yapılabilmekte olup konuyla ilgili mercileri harekete geçirmek için çalışmalar yapmaktayız.

ODALARLA DİYALOG HALİNDEYİZ

Demokratik kuruluşlarla MMO olarak teknik çalışmalar yapacak mısınız?

Diğer meslek odaları ve demokratik kuruluşlarla dayanışma içinde olarak, üyelerimizin her türlü sosyal, ekonomik ve mesleki problemlerinin çözümü için, diğer mühendis odalarıyla diyaloglar kurarak ilmi ve teknik çalışmalar yapmak amacındayız. Bunun için 2007 yılında Rize’de temsilciliği bulunan tüm odalarımızın da içinde olduğu İl Koordinasyon Kurulunu kurduk. Bu kurulun sekreteryasını Makine Mühendisleri Odamız yapmaktadır. Yurdumuzun kalkınmasında dolaylı ve doğrudan etkili olan, mesleğimizi ilgilendiren konularda, bilgi ve birikimlerimizi tavsiye, temenni ve teklifler halinde ilgililere ve kamuoyuna aktarmak ve takip etmek de görevimiz.

Hava kirliliğine etkin çözüm: Doğalgaz

Doğalgaz konusunda çalışmalarınız devam edecek mi?

Temiz ve yeşil Rize’miz için doğalgaz kullanımının en iyi şekilde olması amacıyla, ilgili doğalgaz firması ile zaman zaman bir araya gelerek görüş alışverişlerinde bulunmakta, altyapı çalışmalarıyla ilgili görüşler ve teklifler sunmaktayız. Vatandaşımızın bilgilendirilmesi için şu ana kadar iki toplantı düzenledik, bundan sonra da bu konudaki çalışmalarımız artarak devam edecektir. İlimiz 2004-2005 kış sezonunda hava kirliliği yönünden 2. gruptaki iller arasında yer alırken, 2005-2006 kış sezonunda 1. gruptaki iller arasında yer almıştır. Kirlilik derecesi en yüksek iller arasında yer alan ilimizde bir an önce gerekli tedbirlerin alınması zorunluluk arz etmektedir. Doğalgazın gelmesiyle hava kirliliği büyük ölçüde giderilecektir.

Karadeniz Gazetesi, Güneş Gazetesi 31 Ekim 2007, www.rizedeyiz.com

Kalorifer kazanları denetlenmelidir

Rize HaberleriRize HaberMMO Rize temsilcisi Metin Bıçakcı ,kış mevsiminin yaklaşması dolayısıyla kalorifer kazanlarının denetlenmesinin önemi ile ilgli basına yazılı açıklama yaptı.

Haber:Dilek ASLAN

Bıçakcı,11.12.2006 tarihinde Diyarbakır Kurdoğlu Askeri Lojmanlarında meydana gelen ve 3'ü çocuk 6 kişinin öldüğü, 8 kişinin yaralandığı, olayın nedeninin kazan dairesindeki patlama olduğu, Diyarbakır Valiliği tarafından açıklandığını ifade ederek, “ Hatırlanacağı gibi; geçmiş Yıllarda İlimizde de benzer bir kaza bir çay fabrikamızda olmuştu.Bu olaydan hareketle, binalarda ve sanayi tesislerindeki kazanların/kalorifer tesisatlarının yasa ve yönetmelikler uyarınca projelendirilmesi ve periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılmasının, toplumu can ve mal güvenliği açısından birinci derecede ilgilendirdiğini, kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.Zira çoğu kez, insan yaşamını hiçe sayarak daha fazla rant elde etmeyi ön planda tutan yaklaşımlar sonucunda en basit emniyet kuralları dahi yerine getirilmemekte ve ilgili meslek odaları tarafından yapılması gereken mesleki denetimlere engeller oluşturulmaktadır.
Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bu tür kazaların önüne geçilebilmesi için şu hususlar birinci derecede önem taşımaktadır:Yapıların bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim kurumu işlevi gören mesleki kuruluşlara yer verilmelidir. TMMOB ve bağlı Odalar sahip oldukları bilgi birikimleri ve uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonuyla bu süreçlerde öncelikli olarak muhatap alınmalıdırlar.Yerel yönetimlerce, mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların Odamızca yetkilendirilmiş firmalar olmasına özen göstermesi ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması ve yine bu firmalarca yapılan projelerin Odamız mesleki denetiminden geçirilmesi sağlanmalıdır” dedi.

       Bıçakcı,Kapalı sistem, sıcak su, kızgın su veya buhar kazanlarının her yıl periyodik testlerinin yapılması        gerektiği halde genellikle bu kontroller yapılmadığını ifade ederek, “Emniyet sistemleri çalışmadığı zaman veya kazanlarda eskime, çürüme veya diğer işletme hatalarından dolayı kazan patlamaları meydana gelmektedir. Mevcut yönetmelikler doğrultusunda  kalorifer kazanı ve basınçlı kapların yılda bir kez hidrostatik testleri yapılmalı  dır.     Bu testlerin, A Tipi Muayene kuruluşu niteliğindeki Makina Mühendisleri Odası gibi akredite olmuş kuruluşlara periyodik olarak yaptırılması sağlanmalıdır.Son zamanlarda sıvı yakıt fiyatlarının artması nedeniyle bazı bina sahiplerinin sıvı yakıtlı kazanları kömürlü sisteme çevirdikleri görülmektedir. Ancak bu işlemi yaparken makina mühendisleri tarafından tadilat projeleri yapılması gerekirken buna dikkat edilmemektedir. Sonuçta sıvı yakıtlı sistemden katı yakıtlı sisteme yapılan dönüşümde hem kazan hem de tesisatta patlama meydana gelmesi riski oluşmaktadır”dedi

       MMO  Başkanı  Metin Bıçakcı, MMO’ dan  Mekanik Tesisat Uzman Mühendis Yetki Belgesi almış ve SMM (Serbest Müşavirlik Mühendislik) Belgesi olan makina mühendisleri tarafından hazırlanan projeler sonucunda kazan ve ısıtma sistemlerinin montajlarının yapılması tiğini söyleyerek, “İş bitiminde Projenin Teknik Uygulama Sorumlusu Makina Mühendisi tarafından projede belirtilen özellikte kazan montajının yapıldığına dair uygunluk raporu vermesi ve kazanların bundan sonra işletmeye alınması gerekmektedir.
Kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananlar ve işletmeye alanlar mutlaka eğitimden geçirilmeli ve belgelendirilmelidir. Konutlarda ve işletmelerde kazancıların, "Sanayi Tipi Kazanlar Yardımcı Personel Yetiştirme Kursu"ndan geçerek "Kazan İşletme Sertifikası" almış olmaları gerekmektedir”dedi.
www.rizedeyiz.com ve http://www.ardesenhaber.com de yayimlanmistir (30.10.2007)

 

 DEREPAZARI SYV İŞBİRLİĞİ İLE DOĞALGAZ TESİSAT KURSU:

Odamız üyeleri desteği ile Derepazarı Kaymakamlığı , Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından talep edilen "Doğalgaz Tesisatçılığı İstihdam Eğitimi" kursu 11 Şubat-9 Mart tarihleri arasında 40 saat teorik, 80 saat uygulama olarak tamamlandı.

Kursta uygulama eğitimleri Rize Meslek Yüksek Okulu ve Hasan Yardımcı Denizcilik Meslek Okulu Atölyelerinde verildi. Kursiyerlere bu eğitimleri odamıza kayıtlı 6 Makine Mühendisi ve 4 Öğretim görevlisi tarafından verilerek, teorik ve uygulamalı eğitimler neticesinde 2 sınav yapıldı.Kurs sonunda yapılan teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olan kursiyerlere belgeleri 12 Mart 2008 tarihinde Sn. Valimiz Kasım ESEN, Derepazarı Belediye Başkanı ve Kaymakamı'nın  da katılımıyla verildi.

Ayrıca eğitimleri veren eğitmenlere tören sonunda birer teşekkür Belgesi verildi.

TELEFERİKLER BİR AN ÖNCE DENETLENMELİDİR !
Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Odası Başkanı Metin Bıçakçı Son Yıllarda Teleferik Kazalarının Bölgede Artmasını İlkel Teleferik Sistemlerinin Kullanılmasına Bağlayarak Makine Mühendisleri Odası Olarak Rize Valiliği İle Altı Önce Bir Çalışma Başlatıldığını Ve Son Aşamaya Gelindiğini Söyledi.

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin Bıçakçı yaptığı açıklamada “İlimizin değişik yörelerinde taşıma ve ulaşım güçlüğünün önüne geçebilmek amacıyla, özellikle yaş çay taşımacılığında teleferik yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak standartlara uygun olmaması ve kullanılan malzemelerin yetersizliği nedeniyle zaman zaman teleferik telinde kopmalar meydana geliyor. Bu da can ve mal emniyeti bakımından tehlike oluşturuyor.

Yolların bazı yerlerde dar olması araçla ulaşımı da engelliyor. Bu durum, insanlarımızın evlerine ulaşmak için ilkel teleferik sistemini kullanmasına neden oluyor.

Rize Valiliğimizin yaptırdığı tespitlerde, yörede yaklaşık 10 bin teleferiğin bulunduğunu belirlemişti. Yük taşımacılığının yanında insan taşımacılığının da yapıldığı teleferiklere standart getirilmesi için Valiliğimiz ile Makine Mühendisleri Odamız arasında 6 ay önce bir çalışma başlatılmış ve çalışma son aşamasına gelmiştir.

Bu çalışma kapsamında teleferikleri kullanan vatandaşların Makine Mühendisleri odasına Teleferiklerini yılda 1 kez inceletmeleri ve uygun olmayan teleferiklerin eksikliklerinin giderilmesi, insan sağlığını tehdit eden, can ve mal güvenliği sağlanmamış teleferiklerin elektrik bağlantısı yapılmaması ve yapılanların devre dışı bırakılması gerekmektedir.

Bu kazaların önüne geçilebilmesi için çalışmalar başlatılması için oda olarak biz her türlü desteğe hazır olduğumuzu ve bu işi yapabilmemiz için her türlü donanım ve teknik elemana sahip olduğumuzu belirttik, taslak bir protokol’uda Valiliğimize sunduk. Konuyla ilgili Valiliğimizin cevabını bekliyoruz, uygun görülmesi halinde Makine Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen her türlü desteği yapacağımızı buradan tekrar belirtiyorum.

Teleferiklerde elektrik motoru ve şalterinin mutlaka anahtarlı bir kabin içerisinde olmalı, kullanılmadığı zaman kapalı tutulmalı, Teleferikte kullanılan malzemeler (sırma tel, makara, tambur, fren sistemi vb.) tekniğine uygun olmalıdır.Teleferik kabini içerisinde her türlü güvenlik tedbiri alınmış olmalı, hareketli kısımlara koruyucular konulmalıdır. Teleferiklerin mutlaka bir sorumlusu olmalıdır. Yeni yapılan veya yapılacak Teleferiklerin uygunluk raporu olmadan elektrik bağlanmamadır.

vatandaşlarımızda konuyla ilgili olarak bilinçlenir , kendi canlarını ve mallarının değeri için gerekli desteği verirlerde bir an önce Teleferiklerimiz standart, güvenli bir hale kavuşturulur ve bilinçsizce kullanılmaz” ifadelerini kullandı.http://www.ajans53.com/newsdetail.asp?NewsID=5370