Namaz Nasil
Kılınır?
بِسْــــــــــــــــــــــمِ
اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم
(Aşağıda bir namazda baştan sona yapılması gerekenler ve yapılabilecekleri adım adım bulacaksınız) Abdest veya teyemmümden sonra namazınıza başlayabilirsiniz. Bu esnada müslümanların yapması gereken birçok duruş şekilleri vardır. Dik durmalı (Kıyam), eğilmeli (Rükû), daha sonra yere kapanmalı (Secde), ve nihayetinde oturarak namazını bitirmelidir (Teşehüd). Tüm bu
duruş şekilleri belli başlı bir İslam felsefesini tasvir ederler.
İslam'da birçok ibadet şekilleri tek bir duada toplanmıştır. Kralların
önünde secde edilen zamanlar olmuştur ve müslüman da bir duada herşeyin
hakimi olan Allah'ın huzurunda secde eder. Pharaonların zamanındaki
resimlerde de görüldüğü gibi, kralların önünde rüku etmek
alçakgönüllülüğün en büyük kanıtıydı. Bu nedenle, İslam Allah'ın
talimatıyla bunları duada kabul etmiştir. Böylece islamî dua her şeye
kadir olan Allah'a olan alçak gönüllülüğümüzü ifade edebilmemiz için
farklı duruşlardan meydana gelmiştir. Birlikte kılınan namazda cemaat düzgün bir sıra halinde imamın arkasına saf olmalıdır. İmamın arkasında ilk sırada duran müezzin kametin ilk kelimelerini söyler. Namazda sadece iki kişi varsa kamet getirecek olan kişi sağ tarafta durur. Yolcu erkekler de yolculukları sırasında ezan okur, kamet getirirler. Yolcu, ezan okumayabilir. Ancak kamet getirmesi sünnettir.Evde namaz kılan kişi kamet getirmese de olur. Kamet getirirse daha iyidir. Kamet ezanın kısaltılmışıdır yani ezanın her satırı sadece bir defa söyleniyor demektir. Örneğin " La ilahe illallah"ın dışında iki defa tekrarlanan cümle sadece bir defa söylenir. Sabah ezanında ilave edilen kelimeler de okunmuyor.İkinci " Hayyalel felah" dan sonra şunlar ilave edilir: "Kat Kama tissalat" Bu da ; "Namaz (Dua) başlıyor" anlamına gelir. Okunacak Kamet şu şekildedir:
Allahü ekber, Allahü ekber, Kamet getirdikten sonra Niyet duası okunur:
"İnni
veccehtü vechiyelillezî, feterassemâvâti velarza hanîfevvema ene minel
müşrikîn." Asıl niyet kalben niyettir. Bir insan bu kelimeleri söylemeden, sadece kalben niyetle namaz kılsa o namaz da geçerli olur. Ve kısa
bir süre için kulaklarımıza dokunup Tekbirden sonra Arapça adı Sübhaneke olan duaya başlarız.
"Sübhaneke allahümme ve bihamdik ve tebare kesmük ve teala ceddük ve la
ilahe gayrük." Daha sonra Taavvuz ile devam ederiz.
"Euzübillahimineşşeytanirracim"
Besmeleden hemen sonra Fatiha suresiyle devam ederiz.
"Bismillahirahmanirrahim." buna bağlantı olarak da Fâtiha suresi ile devam ediyoruz.
Elhamdülillahi rabbil a'lemîn
Her türlü
övgü alemlerin rabbi olan Allah'a mahsustur Sonra Kuran'ın 112. suresi olan İhlâs suresini okuruz.
Kulhûvallâhü ehad,
De ki:
Mutlak varlık olan Allah tektir. İhlâs Suresinin yerine isteyen Kuran'dan başka bir surede okuyabilir. RÜKÛ, KIYÂM, SECDE, SÜCÛD, SECDE SANİYE Bizler " Allahu-ekber " diyerek rükûya (öne eğilme hareketi) varırız, yani ellerimizi eğilirken iki dizlerimize yaslayarak eğiliriz. Aşağıda bahsi geçen metinle de, tek sayıda olmak üzere en az üç defa olmak üzere okumaya başlarız.
"Sübhâne rabbiyel'aziym." Bu duamızı ettikten sonra tekrar doğrulur ve ellerimizi iki yanımıza bırakırız. Bu duruşa Kıyyam-ı saniye denir. Ve şu metni okuruz:
"Semi'allâhü limen hamideh
"Bütün
varlıkların yaratıcısı olan Allah, kendine hamd edeni işitir ve kabul
eder. Tekrar " Allah-u ekber " dedikten sonra secdeye (yere kapanma) varırız. Bu duruş esnasında alnımız, burnumuz ve her iki elimizin avuçları, dizlerimizle ayak parmaklarımız da yere dokunur. Dirseklerin yere değmemesi dikkat edilecek bir husustur ve pek makbul değildir. Kişi eğer yorgun ise dirseklerini dizlerinin üstüne dayayabilir. Aşağıdaki metni tek sayı olmak koşuluyla istediğimiz kadar fakat 3 defadan az olmamak kaydıyla okuyabiliriz.
"Sübhâne Rabbiyel-alâ" Tekrar
"Allah-u ekber" dedikten sonra oturma pozisyonu alırız buna Kuudbeinas
secdesi (iki secde arasındaki duruş anlamına gelir) deriz. Bu esnada sol
ayağımızın üzerine otururuz sağ ayağımızın parmakları da yerde Mekkeyi
gösterir doğrultuda ileri doğru durur. Ellerimizi her iki dizimizin
üzerine koyar ve bir süre bu şekilde kalıp şu duayı okuruz.
"Allahümmagfirlî verhamnî ve âfinî vahdinî verzuknî vecburnî verfa'nî" Tekrar "Allah-u ekber" deriz ve ikinci defa secde pozisyonuna varırız (secde-i saniye, İkinci secde anlamına gelir) Bu secde esnasında tekrar ilk secdedeki dualar tekrarlanır. Secde-i Saniye ile ilk rekat kılınmış olur. Tekrar kıyâm için ayağa kalkar yalnız bu defa "Allah-u ekber" dediğimizde ellerimizi kulaklarımızın arkasına değdirmeyiz, her iki elimizi direkt göğsümüzün üzerinde bağlarız. Bu rekat olsun ve diğer gelecek rekatlar olsun hep Fâtiha suresi, kamet, niyet, sena ve taavuz ile dua başlangıçları yapılır. Fâtiha suresini okuduktan sonra Yüce Kuran'dan sevilen bir parçayı okur ve ikinci rekâtı bitiririz. Aynen birinci rekatta tarif edildiği gibi.
TEŞEHÜD
"Ettehiyyâtü-lillâhi ves-selevâtü vet-tayyibâtü esselâmü aleyke eyyühen. Manâsı : Bütün dualar, senalar Allah'a mahsustur. Allah için yapılır. Ey mertebesi yüce olan peygamberim Allah'ın rahmeti ve bereketleri ile selâm ve selâmetlik sana olsun! Selâm ve selâmetlik bize ve Allah'ın iyi kullarının üzerine olsun. Ben şehâdet ederim ki Allah'tan başka hiçbir mâbud yoktur, yine şehâdet ederim ki, Muhammed (a.s.) Allah'ın kulu ve resûlü peygamberidir. " Eşhedü en la ilâhe illallah " derken sağ elimizin şehadet parmağını kaldırarak şehadet getiririz.
MASSURAH
Allahümme salli alâ Muhammediv ve alâ âl-i Muhammed. Kemâ salleyte alâ
ibrahime ve alâ âl-i ibrahim. İnneke Hamidüm Mecîd.
Açıklaması:
MASSURAH'TAN SONRA OKUNMASI GEREKEN DUALAR Masurrah'tan sonra edilen dualar Peygamberimizin sünnetlerinden sayılırlar. Özellikle şu üç duaya çok önem vermiştir. İki tanesi yüce Kuran'dan alıntıdır üçüncüsü ise meşhur hadislerinden alıntıdır. İlk dua Yüce Kuran'dan alınmış olan Bakara Suresi 202. Ayettir.
Okunuşu : Bu duayı müteakiben İbrahim suresinden 41 ve 42ci ayetler okunur.
Okunuşu :
Daha sonra şu duayı söyleyebiliriz.:
Okunuşu :
Tabii ki bunların haricinde Allah'a başka dualar da istinad edilebilir.
TESLİM
VE NAMAZIN SONU
Esselâmün aleyküm ve rahmetullâh Burada başımızı yukarıdaki sözleri tekrar ederek önce sağa sonra sola çeviriyoruz. Böylece iki rekattan ibaret namazımız sona ermiş oluyor. Şayet namazımız üç veya dört rekattan ibaretse ikinci secdeden sonra Teheşşüd okunup bitirilene kadar oturuyoruz. Tekrar kıyam için ayağa kalkıyor, kollarımızı göğüsümüze bağlıyor ve üçüncü rekata Fâtiha suresini söyleyerek başlıyoruz. Burada unutmamamız gereken bir hususda şayet sünneti kılıyorsak Fâtiha suresinin ardından kurandan bir sure okuyor sonra rukûya varıyoruz. Vitir namazında Fâtiha Suresinden sonra yine Kuran-ı Kerimden bir dua okunur. Bu durum namazın 3 veya 4 rekat oluşuna bağlıdır. Şayet namaz 3 rekattan ibaret ise üçüncü rekatın sonunda, ikinci secdeden sonra oturuş pozisyonuna geçiyor teheşşüd ve diğer dualarımızı söylüyor ve duayı yine Essalamünaleyküm ve rahmetullah diyerek sona erdiriryoruz. Namaz 4 rekattan ibaret ise ikinci secdeden sonra ayağa kalkıyor ve Fâtiha suresi ile başlıyor ve ikinci ve üçüncü rekatı bitirdiğimiz gibi namazı sona erdiriyoruz. Vitir Namazı 3 rekattan ibarettir. Farkı ise rukudan sonra üçüncü rekatta Kunut duaları ilave edilerek okunur.
Okunuşu:
Allahümme iyyâke na'büdü ve leke nusallî ve nescüdü ve ileyke nes'a ve nahfidü narcû rahmeteke ve nahşâ 'azâbeke inne 'azâbeke bil küffâri mülhig."
Anlamı: Allahım! Ancak sana ibadet eder, sadece senin için namaz kılar ve secde ederiz. Ancak sana (kulluk) için çalışırız ve koşarız. Rahmetini umar ve azabından da korkarız. Zira senin azabın kafirlere ulaşıcıdır." BAĞIŞLANMA İÇİN DUA VE TESBİH DUALARI Her farz namazından sonra kısa bir süre için oturur ve en azından 30 defa bağışlanma için şu duayı yaparız.
Okunuşu :
Açıklaması :
Yüce rabbimizi takdir etmek için 33 defa " Süphanallah" ve " Elhamdülillah " ve aynı zamanda 34 defa " Allahuekber " deriz. Bundan sonra 10 defa tahlil, yani islamiyete biat etmenin ilk bölümü olan "La ilahe il'lallah" sözcüklerini "Allah'tan başka İlah yoktur" kelimesini okuruz. |
|
SABAH NAMAZI 9- Ayakta iken Besmeleden sonra Fâtiha ve bundan sonra bir zamm-ı sûre
okunup, "Allahü ekber" diyerek rükü’a eğilinir. a) "Ettehiyyâtü", "Allahümme salli", "Allahümme bârik"ve "Rabbenâ
âtina" duâlarını okuduktan sonra, önce sağa, "Esselâmü aleyküm ve
rahmetullah", sonra sola "Esselâmü aleyküm ve rahmetullah" diye selâm
verilir. |
|
ÖĞLE NAMAZI |
|
İKİNDİ NAMAZI
|
|
AKŞAM NAMAZI
|
|
YATSI NAMAZI Vitir namazının kılınışı |
|
TERÂVİH NAMAZI Terâvih namazı erkek ve kadınlar için sünnettir. Yirmi rek’attir. Ramazan-ı şerîfin her gecesinde kılınır. Cemaat ile kılınması sünnet-i kifâyedir. Vakti yatsı namazından sonra ve vitrden öncedir. Vitirden sonra da kılınabilir. Meselâ, Terâvih namazının bir kısmına yetişip, imâmla vitr namazını kılan kimse, terâvih namazından, yetişip kılamadığı rek’atları, vitirden sonra kılar. Vitir namazı, yalnız Ramazan ayında cemâat ile kılınır. Kılınmayan terâvih namazı kaza edilmez. Kaza edilirse, nâfile olur. Terâvih olmaz. Terâvih nasıl kılınır Terâvih namazını ikişer rek’at olmak üzere, on selâmla ve her dört rek’at sonunda bekleyip tesbîh yaparak kılmak müstehabdır. Terâvih namazı cemâatsiz yalnız olarak kılındığında; iki rekatte bir selam verildiğinde sabah namazının sünneti gibi, dört rek'atte bir selam verildiğinde ikindi namazının sünneti gibi kılınır. Cemâatle dört rekatte bir selam verilerek kılındığında, ikindi ve yatsı namazlarının ilk dört rek'atlık sünneti gibi kılınır, ya’ni ilk oturuşta salli barik okunur, üçüncü rekatte kalkıldığında sübhaneke okunur. Kaza borcu olan, boş zamanlarında, beş vaktin sünnetleri ve terâvih yerine de kaza kılıp, bir ân önce, kazaları bitirip, bu namazları kılmağa başlamalıdır. Terâvih namazı câmi’de cemâat ile kılınınca, başkaları evde yalnız kılabilir, günâh olmaz. Fakat câmideki cemâat sevabından mahrûm kalır. Evde, bir veya birkaç kişi ile cemâat ile kılarsa, yalnız kılmaktan yirmiyedi kat fazla sevab kazanır. terâvih namazına bir defa niyet etmek kafi ise de her iftitâh tekbîrinde niyet etmek daha iyidir. Yatsıyı cemâatle kılmıyanlar, terâvihi cemâat ile kılamaz. Yatsıyı cemâat ile kılmıyan bir kimse, farzı yalnız kılıp, sonra terâvihi cemâat ile kılabilir. |
|
CENAZE NAMAZI |
|
BAYRAM NAMAZLARI İmâm tekbîri unutursa, cemâat terk etmez. Erkekler, yüksek sesle
okuyabilir. Kadınlar yavaş söyler. |
|
CUMA NAMAZI Cuma günü yapılan
ibâdetlere, başka günde yapılanların, en az iki katı sevâb verilir. Cuma
günü işlenen günahlar da iki kat yazılır.
|