PAKETLEME, KOLİLEME , PALETLEME, STREÇLEME VE ÜDTS
Konteyner, Ev Eşyaları hacim hesaplama Koona Palet hesap programı Dingil Ağırlığı Hesaplama
Konteyner Hesaplama Modulu Onpallet Palet Hesabı Konteyner,Tır Ölçüleri

Oluklu Mukavva Çeşitleri

B Dalga

Duvar kalınlıpının az olması nedeniyle düşeydeki yükleri taşımadaki dayanıksızlığına karşın dalgalarının daha sık olması nedeniyle yüzey ezilmeye oldukça dayanıklıdır. Yine bu niteliğine bağlı olarak baskıda iyi sonuç verir. Kullanımı en yaygın olan dalgadır.

C Dalga

A ve B dalgadan sınra ortaya çıkan ve her ikisinin de iyi özelliklerini yaşıyan bu dalga cinsi iyi taşıyıcıdır ve baskıda iyi sonuç verir. Uzun süre A dalgaya karşı mücadele vermiş olmasına rağmen kullanımı bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaktadır.

E Dalga

Metredeki oluk sayısının fazla olması nedeniyle mükemmel yüzey ezilme dayanımı olan E dalga, diğer dalga cinslerinin tümüne göre en iyi sonucu verir. Bu özellikleri ve hafifliği nedeniyle karton ambalajların yerine başarılıbir şekilde kullanılabilmektedir. E dalga başka bir dalga ile birleştğinde kusursuz ambalajları oluşturur. Tek başına taşıma ambalajı olarak kullanılmaz. E dalga aynı zamanda ofset baskılı kartona lamine edilerek tüketici ambalajı olarak kullanılır.

B+C Dalga (Dopel)

İç, dış, ara ve iki ondüla olmak üzere beş kat kağıdın birbirine yapıştırılması ile elde edilir. özellikle ihracat kutularında ve apır yük taşınan kutularda kullanılır.(Çaykur bunu kullanmaktadır.)


Oluklu Mukavvada Kullanılan Kağıtlar

Kraft Liner :Uzun elyaflı olan çam köknar ladin gibi yumuşak odunlu ağaçlardan sülfat prosesi ile üretilen yüksek mukavemetli bir kağıt türüdür. Kraft Almanca'da kuvvetli anlamına gelmektedir. Orman bakımından zengin ülkelerde üretilen kraft kağıtları yeterli üretimi olmayan ülkelere ihraç edilir.ülkemizde kağıtlar genellikle esmer yani doğal renkte üretilirler. Ancak istenirse tamamen beyaz veya sadece üst yüzeylerinde beyaz selüloz kullanılarak "white top" adıyla da üretilebilirler. Dayanıklılık göstergesi olan patlama değerleri 3.5 - 5.0 kPa, ağırlıkları ise 125-450 gr/m2 arasında değişebilir.


Test Liner:İkincil elyaf üzerine esmer veya beyaz birincil veya ikincil elyaf eklenerek üretilen iki veya üç katlı liner kağıtlarıdır. geri kazanımın büyük önem taşıdığı günümüzde yaygın kullanımları vardır. Patlama değerleri 2.0 - 3.5 kPa, ağırlıkları ise 125-350 gr/m2 arasında değişebilir. Katkı maddeleri kullanılarak neme karşı mukavemetleri artırılabilir.


NSSC :Odunu kısa elyaflı olan akağaç, huş, okaliptüs gibi sert ağaçlardan kısmen mekanik kısmen kimyasal yolla üretilen bu kağıt türü oluklu mukavvalrın ondüla tabakasının üretiminde kullanılır. Bu tür kağıtlar elyaf yapıları nedeniyle nem ve ısı ile aldkları şekli korurlar. üretim yöntemlerini tanımlayan Neutral Sulfite Semi Chemical sözcüklerinin baş harfleri ile tanımlanan bu kağıtlar 85-200 gr/m2 olarak üretiliebilirler. En yaygın kullanılangramajları ise 112-127 gr/m2'dir. üretildikleri ülkelere göre içlerindeki ikincil elyaf katkısı %10 ila %50 arasında değişir.


Saman Fluting :Samanın yarı kimyasal olarak işlenmesi ile elde edilen birincil elyafa yaklaşık %60 oranında ikincil elyaf katılarak genellikle 140-160 gr/m2 olarak üretilen fluting kağıtlarıdır. Yüzey ezilme değerleri yüksek olmasına karşın nemden kolay etkilenirler. ülkemizde 1977 yılından beri üretilmekte olan bu cins kağıtların kullanımı yaygındır.

Robotik Koli Doldurma Sistemleri:

Özelikle koliye yerleştirilecek ürünlerin tümünün bir seferde alınabileceği uygulamalar için en uygun çözüm pick&place adı verilen robotlu sistemlerdir. Bu sistemde, koli içi dizilişe göre bir kata yerleştirilecek ürün önceden gruplanır ve 2,3,4,5 veya 6 eksenli bir robot ile bir seferde alınarak koli içine yerleştirilir. Bilinen en çok piyasada bulunan bilinen Robot markaları Fanuc, Kuka, ABB, Mitsubishi, Yaskawa, Kawasaki, Paglierani, Fuji dir. Robot Kapasitelerinin en fazla % 70 i kullanılarak şekilde sistem tasarlanması daha uygun olacaktır. (Örnek:  koli ağırlığı maksimum 10 kilogram olan bir sistemde 15 kg lık robot kullanılmalıdır. ynı şekilde 600 kg kapasiteli palet sisteminde kullanılacak robot yaklaşık 900 kg lık olmalıdır.)

Mekanik yapısında 0 (sıfır) boşluklu redüktörler barındırır ve servo motorlar ile sürülmesi bağlamında yüksek hassasiyete sahip olmalıdır. Palet dizme ve istifleme robotu olarak tasarlanmış olmalıdırlar. Robot, paketlerin ebatlarına göre mekanik sınırlar içinde her türlü dizilimi yapabilir.Kendine ait plc si ve türkçe olarak geliştirmiş olan arayüzü ile kullanımı kolay olmalıdır.

Paletazing wizard yazılımı sayesinde hafızasında bir çok farklı dizilimi tutar ve paletleme şekli değiştirilmek istediğinizde eğitim almış firma personeli tarafından dizilimler arsında kolayca geçiş yapılmasını sağlamalıdır .Ayrıca Özel tasarımı sayesinde çalışma esnasında kablolarındaki aşınmayı en aza indirir ve motoru  korumalı, Yüksek hareket hızı ve hassaslığı sayesinde maksimum verimlilik sağlamalıdır.Bütün paletleme robotlarının kompakt ve ince yapısı mevcut tesislerde hızlı ve kolay bir tümleşme sağlar. Düşük engelleyici konturları sayesinde kullanılabilen çalışma alanını etkin bir şekilde genişletip yenilikçi hücre konseptlerine de olanak sağlamalıdır.Paletleme robotlarının bütün bileşenleri, az aşınan aktarma organları ile donatılmıştır. Geliştirilmiş ve sağlam yapısı sayesinde yüzde 99,99 kullanılabilirlik ve maksimum enerji verimliliği sağlayarak oldukça uzun bakım aralıkları sunmalıdır.

>>>Uygun Robot Bulmak için Tıklayın !

Çok Fonksiyonlu Robotik çözümler:

1 - Ürün Alma ve  Palet Alma sitemleri
2 - Vakumlu Seperatör Alma Ünitesi
3 - Yan Sıkıştırma ve üst Baskı Ünitesi
4 - Lazerli Yükseklik Ölçme Sensörü
5 - Pnömatik Ara Açma Ünitesi

Hız kapasitesi: Robotun hızı tek seferde alınacak toplam ürün ağırlığına bağlı olarak 8-30 çevrim/dakika'dır.

Avantajlar

Esneklik, Hız ve Yüksek Performans = Paletleme Robotu

Torba, koli, kutu, damacana paletleme otomasyonu manüel sistemlere ve diğer paletizer sistemlerine kıyasla çok daha hızlı ve esnekliktir. Paletleme robotu iş parçasını tek tek taşıyabileceği gibi birçoğunu da aynı anda hassas bir şekilde taşıyabilir. Ayrıca aynı anda bir çok farklı ürünü paletleme imkanı da mevcuttur.

İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı

İş güvenliği ve işçi sağlığı açısından değerlendirildiğin de bir işçinin uzun süre ağır yük taşıması uygun değildir. Robotlu torba, koli, kutu, damacana paletleme otomasyonu sayesinde çok daha az işçi ile daha yüksek verimde üretim yapmak mümkündür.

Robot Çok Kolaydır ve Kullanıcı Dostudur

Kullanıcı dostu, basit ara yüzü ile torba, koli, kutu, damacana paletleme robotu kullanmak çok kolaydır. Bu nedenle robot hızlı olarak devreye alınabilmektedir ve bakımı kolaydır. Ayrıca mevcut makinelerinize torba, koli, kutu, damacana paletleme robotumuzu bağlamak çok basit olmaktadır ve kısa sürmektedir.

Hassa Çalışabilme ve Düşük Fire Oranları

Torba, koli, kutu, damacana paletleme robotlarımızın yüksek hassasiyet ve tekrarlama doğruluğu vardır. Değişken kavrama sistemleri sayesinde torba, koli, kutu, damacana paletleme robotları, çok farklı ürünleri çok farklı şekillerde paketlemekte veya paletlemektedir. Ambalajların zarar görmesini önlemek için, robot kollar iş parçalarını değişen basınçlarla tutabilirler. Bu yumuşak tutma, aynı zamanda hızlı çevrim sürelerini garanti eden programlamayla sağlanmaktadır. İş parçasını kaldırma ve oturtma sırasında robot kol hızını azaltırken taşıma işlemlerini hızlı tempoda gerçekleştirir. Bu sayede yeniden işleme gerek kalmadan yüksek kalite paletleme işlemi yapılabilmektedir ve fire maliyetleri sıfıra indirilmektedir.

Üretkenlik Artar ve Masraflar Azalır

Üretimsiz süreler önlenir verimlilik ve üretkenlik ile masraflar azalır. Düşük elektrik tüketimi ile maliyetler minimuma iner. Robot kolun saatlik elektrik tüketimi net olduğu için maliyetler net bir şekilde hesaplanabilir.

Yer ve Maliyet Tasarrufu Sağlar

Eski tip paletleme makineleri paletizer yerine torba, koli, kutu paletleme robotları fabrika içeresinde çok az bir yer kaplar ve minimum alanda iş yapar. Giderek artan metre kare fiyatlarını göz önüne alırsak fabrika içerinde az yer kaplayan robotların değeri her geçen gün artmaktadır.

Çok Yönlüdür

Geniş ürün yelpazesi ile hemen hemen her paletleme uygulamasına çözüm olabilecek 5 kg dan 1200 kg a kadar yük taşıyabilecek robotlar mevcuttur.

Koli doldurma sistemleri koliye doldurulacak ürünün tipi, paketlenme şekli, kapasite, koliye diziliş şekli, her hatta kaç çeşit ürün olacağı bilgileri incelenerek uygulamaya özel olarak seçilmelidir. Bu sayede optimum maliyetle en verimli çözüm üretilmiş olur.

Kolileme sistemi satın alırken dikkat edilecek noktalar

Kolileme operasyonu geçmişte sıklıkla manuel yapılır, çok yüksek işçilik maliyetleri ortaya çıkarırdı. Ancak, günümüzde rekabetin artması, üretimin hızlanması, maliyetlerin düşürülmesi zorunluluğu, fabrikalarda tam otomasyonu zorunlu kılmaktatır. Bir kolileme hattında ortalama 4-5 kişinin çalıştığı düşünüldüğünde,  tek bir operatörle idare edilebilecek bir veya birkaç otomatik kolileme hattının işletmelere büyük karlar sağlayacağı açıktır.

Bu yazımızda, kolileme sistemlerinizi satın alırken dikkat etmenizi önerdiğimiz bazı noktalar üzerinde duracağız:

  1. Ürün özellikleri: Kolileme sisteminin seçiminde çalışılacak ürün azami önem taşır. Ürün, kolileme makinasının tipini direkt olarak etkiler. Ürün özelliklerine göre yatay veya dikey kolileme sistemlerinden birini tercih etmelisiniz. Örneğin, toz ürünlerin (deterjan gibi) torbaları çok yumuşaktır. Bu özellikteki bir ürün için dikey dolum isabetli bir seçim olacaktır. Dikey dolum makinaları genellikle koliyi yan yatırarak ürünü kolinin içine iterler. Bu sayede oldukça yüksek hızlara ulaşabilirler Eğer ürününüz şişe, kutu, kavanoz, veya rijit yapıda herhangi bir ürün ise, ürünü gruplayarak dikey yerleştirmek uygun bir çözüm olacaktır. Bu sistemlerde ürün koliye yerleştirilmeden önce bir gruplama mekanizmasıyla koli içi konfigürasyona göre (örneğin 3 x 4, 2 x 3) gruplanır. Daha sonra yine ürününüzün özelliğine göre koli içine ya yukarıdan bırakılır, ya da pick&place adı verilen 2 eksenli robotlar ile alınıp kolinin içine yerleştirilir.
  2. Robotik mi konvensiyonel mi? Kolileme şeklinize karar verdikten sonra, dikey dolum için karşınıza iki seçenek çıkacaktır: Robotik veya konvensiyonel sistemler. Konvensiyonel sistemler ürünü teker teker, veya biriktirerek kolinin içine bırakırlar. Robotik sistemler ise ürünü bir noktadan alır, diğer noktadaki kolinin içine taşırlar. Seçim noktasında değerlendirilmesi gereken veriler; ürünün kapasitesi, kolileme şeklindeki çeşitlilik, uzun vadede üründe veya kolide değişiklik ihtimali ve tesis içi yerleşimdir. Konvensiyonel sistemler özellikle çok yüksek kapasitede tek çeşit ürün ile çalışılan tesisler için en ekonomik çözümdür. Fazla yer kaplar, uygulamada esneklik göstermez, ancak oldukça yüksek kapasitelerde çalışır. Robotik sistemler ise hatta çalışılan ürün kısa vadede değişebilecekse, koli içi konfigürasyon çeşitlilik gösteriyorsa, tesis alanı dar ise, tercih edilmesi gereken sistemlerdir. Oldukça esnektir, az yer kaplar, ayrıca başka bir uygulamaya kolayca entegre edilebilir.
  3. Geleceğe yönelik ihtiyaçlarınızı değerlendirin: Sistemin seçiminde kritik rol oynayan faktörlerden biri geleceğe yönelik ihtiyaçlardır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, eğer uzun yıllar standart bir ürün çalışılacaksa, konvensiyonel sistemler iyi bir yatırım olabilir. Ancak, ürünün gelecekteki durumu öngörülemiyorsa, robotik sistemler küçük parça değişiklikleri ile tamamen farklı bir ürüne uyarlanabileceği için, daha uygun bir çözüm olacaktır.
  4. Mümkün olan en sade sistemi tercih edin: Çok komplike sistemler ileriye dönük bir çok masrafı da beraberinde getirir. Sistem ne kadar karmaşık olursa, probleme o kadar açıktır. Teknik servis masrafları umduğunuzun çok üzerinde çıkabilir. Sistemde hehangi bir aksaklık, üretimde de kayıplara yol açabilir. Bu anlamda tesisisin ihtiyacı doğru belirlenmeli, gereksiz karmaşıklıktan kaçınılmalıdır. Örneğin, iki eksenli robot ile çözülebilecek işlem için 3 eksenli sistem tercih edilmemelidir. Gruplama, ayırma ve taşıma sistemleri en sade şekilde tasarlanmalıdır. En iyi sistem, en basit sistemdir.
  5. Bant veya hot-melt ile yapıştırma: Kolinin alt ve üst kapaklarının yapıştırılması konusundaki bu iki seçeneğe hız/maliyet optimizasyonu ile karar verilmelidir. Malzeme maliyeti bakımından sıcak tutkal, banta göre 1/5 oranında ucuzdur. Ancak, makina hızı bant kullanıldığında %15-20 artar. 
  6. Kullanım kolaylığı: Sistemin kullanım kolaylığı özellikle önemlidir. Kullanıcı arayüzü, kontrol sistemi, karton yükleme sisteminin ergonomikliği dikkat edilmesi gereken noktalardır. 
  7. Ürün değişim süresi: Sistemde kullanılan makinaların ayar noktalarına dikkat edilmelidir. Özellikle birbirinden farklı ölçülerde koli çeşidi sayısı fazla ise çalışılan ürünün değişim süresinin kısa olması ayrıca önem taşır. 

Klasik Koli Doldurma Sistemleri:

Deterjan torbaları gibi gripper ile tutulması zor olan yumuşak poşetlerin yüksek kapasite ile kolilenmesi işlemi özel bir otomasyon sistemini gerekli kılar. Kolileme makinası, koliyi yan yatırır ve torba şeklindeki paketleri önceden gruplayarak kolinin içine iterek yerleştirir. Koli dikey konuma geldiğinde yumuşak poşetler koli içine dikey olarak yerleştirilmiş olur. Makina ve dizici ürün dizilişlerine göre programlanabilir. Tüm koli doldurma sistemleri tam otomatiktir, PLC ve kullanıcı arayüzü ile kontrol edilir.

Makina, tek tip ürünün yüksek miktarlarda üretildiği tesisler için uygundur. 

Hız kapasitesi: Yatay koli doldurma sistemi ile kapasite, dolumu yapılacak ürün sayısı ve tipine bağlı olarak 1800 koli/saat'e kadar ulaşabilir.

Avantajlar: Uygulamada esneklik göstermemesine karşın daha yüksek hızlara ve verimliliğe ulaşabilir. Ürünün ağırlığı uygulamanın hızını etkilemez, ürünün paket tipi makinanın çalışmasını etkilemez.

Amerikan Koli doldurma

Komple dikleştirme, doldurma ve kapatma işlemi sadece 2 istasyonda yapılır. Bu nedenle genel etkileşim kaynağı en aza indirilmiş olur ve fonksiyonel güvenilirlik hatırı sayılır şekilde artar. Boş koliler bütün paketleme işlemi süresince emniyetli bir şekilde tutulur ve doğru şekilde yerleştirilir. Bu optimum paketleme işlemi geometrik olarak doğru paketleme sağlar. Ürün ve paketleme özenle yapıldığından, bütün paketleme işlemi güvenli bir şekilde yapılır.
Esnek gruplama sistemi- ürünü koliye yerleştirmek için döngü zinciri veya toplama konveyörü- farklı ürünleri koliye yerleştirmeyi olanaklı kılar.

Önemli noktalar:

  • Kompakt yapısı nedeni ile fazla alan gerektirmez, sağlam ve eksiksizdir
  • Kullanıcı dostu,boş magazinlerin ergonomik düzenlenmesi
  • Sade yapısı ve iyi erişim sayesinde kolay temizleme
  • Doğrudan ve akıcı yapısı ile hassas işlem
  • Yenilikçi ve üretken gruplama sistemi ile ideal ekleme
  • Ekonomik üretim için hızlı ve güvenli format değişimi
  • Ek fonksiyon olarak tepsi modülü veya üst kapatma
  • Dakikada 12 taneye kadar Amerkian kolisi
  • İstifleme-gruplama sistemi
  • Servo motorlu eksen fonksiyonları
  • ürün ve koli boyutuna bağlıdır

Wrap Around Koli Doldurma Sistemleri:

Üretim kapasitesi 400 ürün/dakika'nın üzerindeki tesislerde üretim maliyeti açısından wrap aroud koliler tercih edilmektedir. Bu tip koliler özel bir koli doldurma sistemine ihtiyaç duyulmaktadır. Operatör kontrolü altında tam otomatik çalışma yapısına sahiptir.

Sistem çalışma prensibi genel olarak elektro-pnömatiktir. Koli şekillendirmede vakumlama yönteminden faydalanılmıştır. Dolum sonrası son işlem olarak yer alan yapıştırma işleminde ayrı bir sıcak yapıştırma ünitesi ve elemanları akuple edilmiştir.

Gıda sektörüne yönelik dizayn edilen makinada hijyen faktörüne önem verilmeli ve makina imalatında genel olarak paslanmaz malzemeler kullanılmalıdır.

 

TAM OTOMATİK PALETLEME SİSTEMLERİ

Paletleme sisteminin seçiminde ele alınması gereken kriterler:
1. Hat sayısı
2. Kapasite
3. Ürün tipi
4. Ürün / diziliş çeşitliliği
5. Yerleşim alanı
6. Operasyon kolaylığı
7. Yatırım maliyeti
8. İşletme maliyeti

Robotik Paletleme Sistemleri: Ürün/diziliş çeşitliliği fazla olan, yüksek kapasiteli, hat sayısı fazla olan uygulamalarda en fazla verimin alınabileceği paletleme sistemidir. Aynı anda farklı ölçülerde birden fazla ürün çalışabilir. Optimum verimliliğin sağlandığı hat sayısı 2 olmak üzere toplam 6 hatta kadar paletleme yapabilir. Paletleme kapasitesine örnek olarak 2700 torba/saat kapasite ile çalışan robotik paletleme sistemi , yada saatte 100 palet oluşturacak kadar bir sistem rahatlıkla kurulabilir. Aynı zamanda enerji/verim oranına göre işletme maliyeti en düşük olan sistemdir.

Kartezyen Paletleme Sistemleri: Ürün/diziliş çeşitliliği fazla olmayan, daha düşük kapasiteli, tek hatlı uygulamalarda, hem nispeten düşük ilk yatırım maliyeti hem de az yer kaplaması nedeniyle tercih edilebilecek bir uygulamadır.

Layer Paletleme Sistemleri: Tek tip ürünün yüksek kapasite ile paletlendiği uygulamalarda doğru bir tercih olacaktır.  Aynı anda 3 hatta kadar hizmet verebilir.

Lineer Kızak sistemleri, robotun çalışma alanını büyük ölçüde genişleterek aynı robotun pek çok makinede çalışabilmesini mümkün kılmaktadır. Böylece ihtiyaç duyulan robot sayısı en aza indirgenmiş olmaktadır.

Paletleme Makineleri ( palletizer ) Yerine Neden Robot Kullanmalıyım?

-Paletleme Makineleri ( palletizer ) fabrika içeresinde çok yer kaplarlar. Oysa torba, çuval paletleme robotlarının oturduğu alan 400 mm * 400 mm kadar küçük bir alandır.

-Paletleme Makineleri ( palletizer ) üzerinden çok fazla mekanik kısım piston, motor, sensör vb. bulunur. Karmaşık yapıları yüzünden çok sık arza verebilirler ve elektrik-hava sarfiyatları yüksektir. Oysa torba, çuval paletleme robotlarının servo motorla yapılmış kompakt ve basit aletlerdir. Arıza vermezler, elektrik-hava sarfiyatları çok düşüktür.

-Paletleme Makineleri ( palletizer ) esnek değildir. Ürün değiştirmek zordur yüksek PLC bilgisi gerekir. Oysa torba, çuval paletleme robotlarının kullanımı oldukça kolaydır. Ürün değiştirmek yalnızca 5 dakikadır.

-Paletleme Makineleri ( palletizer ) fabrika içeresinde yerini değiştirmek kolay değildir. Oysa torba, çuval paletleme robotlarının yerine çok kolay bir şekilde değiştirebilir istediğiniz yere hiç bir yardım almadan taşıyabilirsiniz.

-Paletleme Makineleri ( palletizer ) aynı anda tek bir palete torba paletleyebilir; oysa torba, çuval paletleme robotları aynı anda 4,5 palete kadar torba paletleyebilir.

-Paletleme Makineleri ( palletizer ) bakım maliyetleri oldukça yüksektir; oysa torba, çuval paletleme robotlarının bakım maliyeti oldukça düşüktür.

-Ayrıca robot kullanmak demek teknolojiyi yakından takip eden yenilikçi firma olmak demektir. Firma imajı ve reklamı açısından robotik paletleme çok daha avantajlıdır.

Otomatik paletleme sistemini oluşturan elemanlar:
Otomatik palet besleme sistemi Palet magazinine yüklenen boş paletler sırası geldikçe paletleme noktasına otomatik olarak sürülür.
Ürün sıralama/gruplama sistemi Ürünler bir gruplama konveyöründe palet üzerine istifleneceği şekilde pozisyonlanır.
Palet giriş konveyörü Palet magazininden beslenen paletleri dolum noktasına iletir
Palet yükleme konveyörü  Paletin yükleme noktasında pozisyonlanmasını ve sabitlenmesini sağlar.
Palet çıkış konveyörü Yüklenmesi tamamlanmış olan paleti güvenli bir şekilde sistemin dışına alır.
Güvenlik kafesi Özellikle robotik paletleme uygulamasında güvenlik önlemi olarak kurulur. Palet çıkışına izin verir fakat içeri herhangi bir giriş olduğunda sistemi otomatik olarak durdurur.
Opsiyonel özellikler
Ara karton yerleştirme Palet üzerine ve / veya kat aralarına otomatik olarak ara karton yerleştirilebilir.
Ara stretch yerleştirme Özellikle deterjan poşetlerinin kaymasını önlemek üzere kat aralarına stretch sarılarak paletleme işlemi gerçekleştirilebilir.
Ürün doğrulama Sisteme gelen ürünler kontrol edilerek hatalı ürün sistem dışına alınabilir.
Palet stabilizasyon sistemi Koli veya torbaların üzerine otomatik olarak stabilizasyon tutkalı uygulanır. Stretch sarfiyatını ortdan kaldırır. .
Stretchleme sistemi Paletleme sisteminin sonuna stretchleme sistemi eklenebilir.

Bilinen en büyük Paletleme/Kutulama Firmaları: www.langhammer.de, www.gerhard-schubert.de  ,http://www.acma.it/, http://www.jmp.co.nz/ , https://jp-maschinenbau.de/en/

STRETCHLEME SİSTEMLERİ

Paletleme hattının tamamlayıcısı olan stretch sarma sistemleri konusunda ürün tipine göre üç ayrı çözümü bulunmaktadır.

DÖNER PALET

Hat üzerinde çalışan stretch sarma makinaları paletleme sisteminin sonuna entegre edilir.Döner tabla elektronik hız kontrollü kalkışta ürünün dağılmaması için yumuşak kalkış sistemlidirler.

DÖNER SARMA KOLU - ROTARY ARM

Palete istiflenmiş olan ürünün stabil olmaması durumunda paleti sabit tutarak etrafına döner sarma kolu ile stretch sarmak daha uygun bir çözümdür

STRECH HOOD MAKİNALARI

Ürünün stretch sarma uygulamasına izin vermediği durumlarda daha rijit bir uygulama olan gerdirerek stretchleme makinaları kullanılır. Özel stretch film tüpü gerdirilerek palete geçirilir

Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi (ÜDTS)

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nin 49. maddesinde yer alan "Bakanlık tarafından belirlenen ürün takip sisteminin uygulanacağı gıda veya gıda grupları ile uygulama süresi Bakanlık tarafından belirlenerek Bakanlık internet sitesinde yayımlanır." hükmü gereği daha önce 02.10.2017 olarak belirlenen uygulamaya son başlama tarihi 31.12.2017 olarak değiştirilmiştir.
31.12.2017 tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler raf ömrü boyunca piyasada kalabilecektir. Ürün doğrulama ve takip sistemi aşağıda yer alan ürün gruplarında uygulanacaktır

1- Takviye edici gıdalar
• TGK-Takviye Edici Gıdalar Tebliği (R.G:16.08.2013-28737) kapsamındaki ürünler.
2- Bal
• TGK-Bal Tebliği (R.G:27.07.2012-28366) kapsamındaki ürünler.
3- Enerji içecekleri
• TGK-Enerji İçecekleri Tebliği (R.G: 04.10.2006-26309) kapsamındaki ürünler.
4- Siyah çay
• TGK- Çay Tebliği (R.G: 17.06.2015–29389) kapsamındaki ürünler.
5- Bitkisel sıvı yağlar
• TGK-Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği (R.G: 07.08.2010  - 27665)
• TGK-Bitki Adı İle Anılan Yağlar Tebliği (R.G: 12.04.2012 – 28262) kapsamındaki ürünler • Karışım bitkisel sıvı yağlar.
6- Bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar
• TGK- Bebek Formülleri Tebliği (R.G: 15.08.2014-29089)
• TGK- Devam Formülleri Tebliği ( R.G: 15.08.2014 -29089)
• TGK-Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği (R.G: 01.11.2007-26687)
kapsamındaki ürünler.Uygulamanın son başlama tarihi: 31.12.2017

Ürün Doğrulama ve Takip Sisteminin İşleyişi:

Bakanlık tarafından özel olarak üretilmiş çift katlı özel kodların basılı olduğu etiketler ürün kutularına yapıştırılır. Karkodlu etiketlerin yapıştırılmış olduğu ürünler bant üzerinde hızlı karekodları okuyabilen sensörlü kameralar tarafından okunur. Okunan veri ye göre ürünler taşıma birimleri (Paket, Koli, Palet, Konteynır) ile ilişkilendirilir. Okunan veriler otomatik olarak Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına gönderilir. Okunamayan Ürünler ayrılarak tekrar etiketlenir. Endüstriyel Toshiba Yazıcılar ile ürün kutularının üzerine yapıştırılmak üzere her türlü isteğe uygun etiketler basılabilir. El Terminalleri ile şirketlerin ERP'lerine entegre edilir ve siparişlerin doğru ürünlerle karşılanması sağlanır.

Bu Amaçla Tarafından Kullanılan Teknolojiler:
-Barkod Yazıcılar
-Barkod Okuyucular
-El Terminalleri

Sistemin Çalışması:

1-) Paketleme Makinesinden üretilen paketler ağırlık dedektöründen ve metal dedektöründen geçerek uygun olmayanlar dışarı atılır.

2-) Kolileme makinesi öncesi ürün kontrolü yapılır (Kameralı veya şekil kontrolü)

3-) Uygun paketler okutularak kolileme makinesine gönderilir ve koli içersine girmek üzere siralanır.

4-) Kolideki yerleşim düzenine göre siralanır ve koli içerisine yerleştirilir . (Robotik, klasik veya kartezyesn sistemle)

5-) Hazırlanan koliler etiketlenir. Paletleme sistemine gönderilir. (Onpallet Palet Hesabı,Download the Excel File example ,Download the PDF report file ,Download the Dispatch manual , Koona Palet hesap programı)

6-) Paletleme öncesi koli etiket bilgilerinden ürün doğrulaması yapılır, her bir koli ayrı ayrı okutularak ve palet yapısına uygun olacak şekilde paletlenir.

7-) Paletleme sonrası streçleme yapılır ve palet üzerine uygun etiketleme yapılır. palet içeriği kodlanır.

8-) Burada yapılan tüm okuma ve yazma işlemleri önce kolileme veyaz paletleme üzerlerindeki sistemlere (PLC, scada veya benzer sistmeler) yazılım ile ana servere gönderilir.

9-) Ürün Depoya ordanda talep durumuna göre sevkiyata gönderilir. (, 2.link) Kamyon Hacim Hesabı, yükleme simülatörü

LOJİSTİK TERİMLERİ

  • A/V Kıymet üzerinden
  • AF Peşin avans navlun
  • AWB Konşimento(Hava)
  • B/G Gümrüğü ödenmemiş transit mal
  • BT Yükleme ve boşaltma kuralları
  • CAD Vesaik mukabili
  • CAG Mal mukabili
  • CFR Mal bedeli ve navlun
  • CIA Peşin para
  • CIF Mal bedeli Sigorta ve navlun (Deniz yolu )
  • CIP Taşıma ve sigorta ödenmiş
  • CL Alıcının bulunduğu istasyona teslim
  • COD Teslimat anında ödeme
  • CONF Teyit/Teyitli
  • COS Sevkiyat anında peşin para
  • CPD Vergi, rüsum gemi kiralayana ait
  • CPT
  • CR Cari Kur
  • D/A Kabul karşılığı vesaik
  • D/O Teslimat emri
  • D/P Vesaik mukabili ödeme
  • DAD Tahsilatı yapan bankanın takdiri karşılığında vesaik
  • DAF Sınırda teslim
  • DDU Vergileri ödenmemiş teslim
  • DEQ Rıhtımda teslim (Vergileri ödenmiş)
  • DES Gemide teslim
  • DFT Poliçe/ Kambiyo senedi
  • ENCL Ekleri
  • END Ciro edilmiş/ ciro
  • ETA Geminin tahmini varış zamanı
  • EXQ Rıhtımda teslim
  • EXW İşyerinde teslim
  • FD Boşaltma masrafları gemiye ait olmaksızın
  • FAS Gemi yanında teslim
  • FCA Taşıyıcıya teslim
  • FAND Navlun ve Sürastarya
  • FIB Ambara teslim
  • FIO Taşıyıcının yükleme ve boşaltma gideri ile ilgilisiz.
  • FIOS FIO ve istif gideriyle ilgisi yoktur
  • FO Boşaltma alıcıya ait
  • FOB Gemi Bordasında teslim
  • FOC Ücretsiz
  • FRFWR D Navlun vadeli
  • FRT Navlun
  • FRTCO LL Navlun tahsil edilecek
  • FRTPP Navlun peşin ödenmiş
  • GRWT Brüt ağırlık
  • IOU Size borcum, borç senedi
  • IRREV Rücu edilmez (Gayrikabilirücu)
  • L/C Akreditif
  • LO Boşaltma satıcıya ait
  • M/R Ordino/ Yükleme ordinosu
  • MIP Deniz Sigortası poliçesi
  • PA Vekaletname / Özel hesap
  • PB Tasarruf Cüzdanı
  • TO Ciro