CEP TELEFONLARINDAKİ RADYASYON MİKTARLARI

Bir cep telefonu çaldığı zaman en yakınındaki baz istasyonu ile iletişim kurar ve bu iletişim mikrodalgalar ile olur. Telefonu cevaplayıp kulağımıza götürdüğümüz an telefonun yaydığı dalgalar beynimize ısı enerjisi olarak yansır. Bu ne kadar yüksekse o kadar zararlıdır.

SAR, özgül soğurma oranı, kilogram doku başına yutulan elektromanyetik gücü gösterir. Canlılarda SAR değerinin ölçülmesi için (akupuntur iğnelerine benzeyen) küçük, ince antenlerin doku içerisine sokularak elektrik alan değerinin ölçülmesi gerekir. Bunu hiçbir canlıda yapamazsınız. Bu nedenle, günümüzde SAR değeri ya elektriksel özellikleri insana EM olarak benzeyen robotlar kullanarak laboratuarlarda ya da bilgisayarda matematiksel modellerle elde edilmekte.

Yani kısaca cep telefonları bazında SAR bir cihazın yaydığı elektromanyetik güçtür. İşte bu yüzden cep telefonlarının SAR değerleri aslında çok önemlidir. Çünkü cep telefonları hepimizin artık günlük vazgeçilmez bir unsuru olmuş, yanımızdan ayırmadığımız bir uzvumuz olmuştur nerdeyse.

KISA VADELI ZARARLARI (24 saat)

- Görüş alanında daralma.
- Kalp rahatsızlıkları.
- Kalp pilinin bozulma riski.
- Hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski
- Yoğun stres ve yorgunluk hissi.
- Kalıcı işitme bozuklukları.
- Konsantrasyon ve dikkat bozulması.
- Embriyo gelişiminin zarar görmesi.
- Kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma
- Kadınlarda düşük riskinin artması.
- Işitmede geçici aksaklıklar oluşması.
- Kan hücrelerinin bozulması.
- Bas ağrıları ve sersemleme
- Bağışıklık sisteminin bozulması.


UZUN VADELI ZARARLARI (10 yıl)

- Yüksek tansiyon.
- Genetik yapının bozulması.
- Sperm sayısının azalması.
- Beyaz kan hücresi (lenfoma) kanseri.
- Cilt kanseri.
- Kan beyin bariyerinin zedelenmesi.

Vücudun 1 kg’ının sıcaklığını 1° C yükselten elektromanyetik enerji miktarı. ICNIRP: SAR= 4 Watt/kg Bu değerin 10’da 1’i meslekleri gereği elektromanyetik alanlara maruz kalanlar için limit kabul edilmiştir ( 0.4 W/kg). Genel halk maruziyeti içinse mesleki maruziyetin 5’te 1’i alınmıştır (0.08 W/kg).

SAR insan için ölçülmez. Laboratuvarlarda fantom modellemesi ya da bilgisayar modellemesi ile dokunun birim kütlesinin soğurduğu enerji bulunur.

RF için SAR’ın zarar oluşturan biyolojik etki dozu 1 – 4 W / kg’dır. IEEE, ANSI, NCRP ve IRPA tüm vücut için SAR’ı 4 W/kg kabul etmiştir. SAR (Specific Absorbtion Rate) - Özgül Soğurma Oranı ;

SAR = 0.4 W / kg (meslekleri gereği maruz kalanlar için)
SAR = 0.08 W / kg (genel halk için)

Cep telefonlarında radyasyon miktarı SAR birimi ile ifade edilir.Endişe duymanız gereken nokta, cep telefonunuzun Amerikan Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) göre maksimum SAR limiti, 1.60 SAR' olmalıdır.
Avrupada En yüksek SAR olan Telefonlar

ELEKTROMANYETİK RADYASYONDAN KORUNMAK İÇİN PRATİK ÖNERİLER

  • Elektrikli aletleri kendinizden mümkün olduğunca uzakta çalıştırın. Elektromanyetik etki mesafe ile hızla azalacaktır.

  • Kullanmadığınız aletleri ya kapalı tutun ya da fişten çıkarın. "Stand by" konumunda kaldığı sürece elektromanyetik kirlilik yaratacaktır.

  • Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanmaya özen gösterin ya da ekran filtresi kullanın, mümkünse plazma ekran tercih edin.

  • Ekonomi (halojen ve floresan) lambaları mümkünse kullanmayın, kullanıyorsanız kendinizden uzakta tutun; gece lambası ve okuma lambası olarak kullanmayın.

  • Dinlendirici bir uykuya geçmek için en ideal koşul yatak odasında TV ve radyo bulunmamasıdır.

  • Elektrikli saat / radyo / alarm'ı başucunuzda bulundurmayın (pilli  kullanmayı tercih edin). Elektrikle çalışan radyolu çalar saatleri başınızdan mümkün olduğunca uzakta tutun.

  • Yatak odasında başucunuzdaki duvarla komşunuzda bir elektronik aletin bitişik durmamasını sağlamaya çalışın.

  • Cep telefonu kullanmadığınız surece kapalı tutun. Gerekmedikçe cep telefonları kullanmayın. Üzerinizde açıkken bulundurmayın. (Kalp üstünde, bel ve göğüste bulundurmayın.) Günlük konuşma süreniz 10 dakikayı geçmesin.

  • Kalp pili kullanıcılarında cep telefonu ve RF kaynakları etkili bulunmuştur.

  • Cep telefonu kullanımının beyin aktivitesinde etkili olduğu gösterilmiştir. Çocuk yaşta (16 yaş altında) sinir sistemi ve başın gelişimine devam ediyor olması dolayısıyla, çocukların ve gençlerin yetişkinlerden daha çok risk altında olduğu bir gerçektir. Bu nedenle 16 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmaları önerilmemektedir.

  • Cep telefonunu kendinizden en uzak mesafeye bırakın. Tercihen 1 m mesafeden kulaklıkla konuşun. Acil durumlar dışında vücudunuzda açık taşımamaya özen gösterin veya kapalı tutun, gerektiğinde siz arayın. SAR<1 W/kg olan cep telefonlarını tercih edin.

  • Yatağınızı EM alanlardan olabildiğince uzağa koyun .

  • Elektrikli battaniye kullanmayın ya da yatmadan önce battaniyeyi ısıtıp, sonra fişten çekerek kullanın.

  • Tüm VDU'lerin (TV, bilgisayar) arkalarında ElektroManyetik (EM) alan daha büyüktür. Komşunuzda bu aletlerin nereye yerleştiğine dikkat edin.

  • Lap Top bilgisayarlar (LCD ekran) şarjlı kullanıldığında düşük EM alana sahiptir (uzakta şarj edilmelidir).

  • Güçlü elektromanyetik alanlar pineal bezden melatonin salgılanmasını etkiler. Saç kurutma makinasının manyetik alanı yüksektir bu nedenle, sürekli kullanmak yerine aralıklarla kısa süreli kullanın. Uyku düzeninizin bozulmaması için yatarken kullanmamayı tercih edin.

  • Evinizdeki ve işyerinizdeki elektrik ve manyetik alanları ölçtürün.

  • Mikrodalga fırın çalışırken en az 1 m' den uzakta durun.  Gerekmedikçe kullanmayın.

  • Fotokopi makinelerinden (yüksek manyetik alan) en az 50 cm uzakta durun.

  • Elektrikli tıraş makinesini şarjlı kullanmayı tercih edin.

  • TV ekranlarından (ön ve arkasından) en az 2 m uzakta bulunun.

  • Elektrikli daktiloları kullanmadığınızda fişten çıkarın.

  • Çamaşır / bulaşık vs. makineleri çalışırken yakınında bulunmayın.

  • Bazı kimse EM alanlara diğerlerinden daha hassastır. Bu kimselerde bilgisayar monitörlerine ve diğer elektrikle çalışan aletlere karşı aşırı hassasiyet oluşabilir ve reaksiyonlar açığa çıkabilir. Bu reaksiyonlar:

Boğazda kuruluk hissi,
Gözde problemler (ağrı ve görme bozukluğu),
Baş ağrısı,
Alerji,
Uykusuzluk,
Seslere karşı hassasiyet, işitme zorluğu,
Yorgunluk.

 

  • Bu semptomları daha çok aşağıdakilerin indüklediği öne  sürülmektedir:

Elektrikle çalışan Lap Top bilgisayar ve bilgisayar monitörleri, TV,  flöresan ve halojen lambalar, Ev ve işyerlerindeki elektrik hatlarının yarattığı E alanlar, elektrikli aletler, Cep telefonları.

Unutmayınız ki herhangi bir teknolojik ürün yaşamınızı kolaylaştırıyorsa, karşılığında büyük olasılıkla sağlığınızdan götürüyordur