Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts
Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı Beslenme Araştırma Merkezi`ndeki
araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini ölçüp
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Serbest Radikalleri Emme
Yeteneği) .
Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve
vücudu yaşlanmaya, kansere, diğer hastalıklara karşı koruma
kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler yer alıyor. Tufts
Üniversitesi araştırmacıları `Her insan günde en az 3000 ORAC
birimi vitamin ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise
maksimum koruma sağlar` diyor.
ORAC Tablosu
Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki
ORAC değerleri şöyle: Kuru erik 5.770
Kuru üzüm 2.830
Siyah böğürtlen 2.036
Kıvırcık salata 1.770
Yeşil Çay 1283
Siyah çay 1123
Çilek 1.540
Erik 949
Brokoli 890
Avokado 782
Portakal 750
Kırmızı biber 710
Kiraz 670
Kivi 602
Soğan 450
Taze üzüm 446
Mısır 400
Patlıcan 390
Muz 221
Elma 218
Taze fasulye 201
Domates 189
Kayısı 164
Şeftali 158
Armut 134
Karpuz 104
Kereviz 61
Salatalık 54
Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor.Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte
yakılarak enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında
ortaya `oksidan` adı verilen moleküller ortaya çıkar. Oksidanlar;
kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep
olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve
vücuttan atılmasını sağlayan kimyasal maddelere `antioksidan`
adı veriliyor.
GOJİ BERRY (KURT ÜZÜMÜ)
Goji berry bitkisi, yüksek oranda antioksidan içermektedir.
Dolayısıyla ORAC değeri de son derece yüksektir. ORAC değeri
25.300 olarak bilinen bu bitkinin asıl vatanı Tibet’tir ve
mutluluk meyvesi olarak tanımlanmaktadır. Goji berry’nin
faydalarına gelecek olursak C vitamini deposu olduğunu,
yaşlanmayı yavaşlattığını, yağ yakımına yardımcı olduğunu,
sindirimi desteklediğini; şeker, insülin, kolesterol
seviyelerini düzenlediğini söyleyebiliriz.
KURU ERİK
Antioksidan özelliğiyle tanınan kuru eriğin ORAC değeri 5770
olarak bilinmektedir. Kuru erik bunun yanı sıra C vitamini
ve demir bakımından da son derece zengindir. Lifli bir besin
olduğu için sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini dengeler,
kemik sağlığını destekler, kilo kontrolüne ve kötü
kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
NAR
3307 ORAC değeri ile nar, ORAC değeri en yüksek besinler
arasında yer alır. Nar ayrıca C vitamini, demir, potasyum
bakımından zengindir ve bu yönüyle bağışıklık sistemi
sağlığını destekler. Kolesterolü ve şekeri dengeleyen nar,
kanser hücrelerinin gelişimine engel olur ve kalp sağlığını
destekler.
KURU ÜZÜM
2830 ORAC değeri ile karşımıza çıkan kuru üzüm, kanser
hücrelerini engelleyici özelliğe sahiptir. İçeriğindeki
maddeler ile ayrıca sindirimi düzenler; kabızlığı önlemeye
yardımcı olur, göz ve kemik sağlığını destekler.
BÖĞÜRTLEN
ORAC değeri en yüksek besinlerden olan böğürtlenin ORAC
değeri 2036 olarak bilinmektedir. Bu lezzetli meyve
antioksidandır, anemi tedavisine yardımcı olur, kanser
hücrelerinin gelişimini engeller, diş sağlığını destekler,
öksürük probleminin ortadan kaldırılmasına yardımcı
olabilir.
SARIMSAK
Sarımsağın ORAC değeri 1939 olarak bilinmektedir. Düzenli
olarak sarımsak tüketmek sindirime ve besinlerin emilmesine
yardımcı olur; karaciğer fonksiyonlarını artırmaya yardımcı
olur, doğal antibiyotiktir, kan dolaşımı hızlandırıcıdır,
cilt sağlığını destekleyicidir, kötü kolesterolü düşürür.
BEYAZ LAHANA
Beyaz lahananın ORAC değeri 1770 olarak bilinmektedir. Bu
sağlıklı sebze C vitamini kaynağıdır ve bu yönüyle
bağışıklık sistemi sağlığını destekler. Lif içeriği
sayesinde vücuttan su atılmasına yardımcı olur, yüksek
tansiyonu düşürür, kilo vermeye yardımcı olur, bağırsak
sağlığını destekler.
KIZILCIK
Kızılcığın ORAC değeri 1750 olarak bilinmektedir. Kızılcık
suyu vitamin C, K, B6 ve E yönünden zengindir; kalsiyum,
magnezyum, demir, manganez ve potasyum içerir. Zengin
içeriği sebebiyle kanser önleyici özelliğe sahiptir, kalp
sağlığını destekler, kemik sağlığını destekler, bağışıklık
sistemi sağlığını geliştirir.
ÇİLEK
ORAC değeri 1540 olan çilek, kalsiyum, demir, fosfor,
potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum içerir. Aynı
zamanda iyi bir folik asit ve C vitamini kaynağıdır; yüksek
oranda lif içerir. Zengin içeriği sayesinde cilt sağlığını
destekler, göz sağlığını destekler, kolesterole iyi gelir,
kemik sağlığını destekler ve kansere karşı koruyucudur.
ISPANAK
Çiğ ıspanağın ORAC değeri 1260 olarak bilinmektedir. Tam bir
C vitamini deposudur. Ayrıca K, A, E vitaminleri bakımından
zengindir. Besin değeri bakımından da zengin olan ıspanak,
lif içeriği ile kilo vermeye yardımcı olur, göz sağlığını
destekler, rahatlatıcı özelliğe sahiptir, sindirim sistemi
sağlığını ve bağışıklık sistemi sağlığını destekler.
Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor. Aldığımız
besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak
enerjiye dönüşür. Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya
“oksidan” adı verilen moleküller ortaya çıkar.
Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken
yaşlanmaya sebep olur. Bu oksidanlarla savaşıp onları
etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan
kimyasal maddelere “antioksidan” adı veriliyor. |