TESİSATLAR İÇİN SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

Balkonun kapatılması veya kombinin özel bir muhafaza içine alınmasını gerektirmeden balkonda kullanılabilecek kombi var mıdır?

Açık balkonlarda kullanıma uygun özel Balkon Tipi kombi cihazları mevcuttur. Kombi modellerimiz arasındaki balkon tipi cihazlar -6 dereceye kadar çalışabilmekte, Aksesuar ilavesi ile çalışma ısısı -20 dereceye kadar da düşürülebilmektedir. Bu tip cihazların kullanılması durumunda, balkonların kapatılmasına veya kombinin bir kabin içerisine alınmasına gerek yoktur

Yoğuşmalı cihazların folyosuz plastik boru ile yapılmış tesisatlarda kullanılması ne gibi sakıncalar doğurur? Hangi tip borular ile kullanılmalıdır?

Folyosuz plastik borularda oksijen geçirgenliği fazla olduğundan oksijen difüzyonuna bağlı olarak oluşabilecek çamurlaşma cihazın eşanjörlerin de tıkanmaya yol açabilir. Bu sebepten dolayı folyosuz plastik tesisatın ek bir eşanjör ve diğer aparatlarla cihazdan ayrılması uygun olacaktır. Bu işlem cihaz ömrünü artırmaya yöneliktir. Bu tip cihazlar ile birlikte tesisatta en tercih edileni ve en uygun olanı bakır boru kullanılması olmakla birlikte plastik boru kullanımında ise, oksijen bariyerli olmasına dikkat edilmelidir.

Merkezi sistemlerde yapılacak olan yeni doğalgaz yakıtlı kazanların adapte edileceği bacalara çelik muhafaza yapılması gerekli mi?

Evet. Gaz kuruluşlarının şartnamelerine göre, mevcut bacanın içine uygun çapta çelik baca yapılmalıdır.

Tesisatta hangi malzemeden yapılmış boruyu kullanmamızı tavsiye edersiniz?

Kalorifer ve Sıcak kullanma suyu tesisatlarında en tercih edileni ve en uygun olanı bakır boru kullanılması olmakla birlikte plastik boru kullanımında ise, oksijen bariyerli veya kompoze olmasına dikkat edilmelidir

Merkezi sistemden bireysel sisteme dönüş yapıldığında var olan radyatörlerimi kullanabilir miyim?

Kullanabilirsiniz. Kullanmadan önce cihaza herhangi bir zarar gelmemesi için radyatörlerin iç temizliğinin yapılması ve tesisatın komple temizlenmesi gerekmektedir.

Radyatörlerin montajında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Isıtma cihazından elde edilen ısı, sıcak kalorifer suyu vasıtası ve boru tesisatının içinden geçerek radyatörlere ulaşır. Isı radyatör cidarlarından akış ve yansıma yoluyla odaya verilir.
Sıcak ısıtma alanlarında hava ısınınca hafifler ve yükselir, soğuk pencere yüzeylerinde ise soğur ve aşağı iner. Bu hava hareketi, pencere aralıklarından giren soğuk dış hava ile desteklenmektedir. Radyatörler bu nedenle pencere altlarına yerleştirilir. Yükselen sıcak hava (konveksiyon) soğuk havayı beraberinde yukarı doğru iter ve soğuk havanın zemine ulaşmasına engel olur.
Radyatörler pencere altlarına değil de iç duvarlara yerleştirilirse, soğuk ve sıcak havanın aynı yönde sirkülasyonu nedeniyle odanın tabanı soğuk, tavanın hemen altı sıcak olur.
Radyatörlerin dolu ağırlığı göz önüne alınarak, taşıyıcı konsolların duvara sağlam tutturulması gereklidir.
Radyatörler, duvar önüne, cam mesnedinin önüne veya bir pencere çukuruna monte edilebilir. Pencere çukuruna monte edilen radyatörlerin alt, üst ve duvar tarafı boşlukları standartlara uygun mesafede bırakılmalıdır. Pencere çukuruna monte edilen radyatörlerin, vana ve purjörlerinin buraya sığması için yeterli mesafenin olması gereklidir.
Radyatörün girişinde bir ayar vanası, dönüşünde ise rekorlu bağlantı olması gerekir. Dönüşteki rekorlu bağlantının reglaj ayarlı vana olması tavsiye edilmektedir.
Radyatör girişinde termostatik vana kullanılmış ise, termostatik vana üzerinden hava sirkülasyonu sağlanmalı ve önüne engel konulmamalıdır.
Radyatörlerde biriken havanın alınabilmesi için radyatörde bir hava alma purjörü olmalıdır. Havanın bu purjör tarafında toplanması için, radyatörün purjör tarafı % 2’lik bir eğimle yukarıda kalacak şekilde monte edilmelidir.
Radyatörlerin önü eşyalar ile (örn. Koltuk, perde vb.) kapatılmamalıdır. Radyatörler herhangi bir kaplama içine alınmamalı ve direk üstlerine mermer konmamalıdır.

Kalorifer tesisatlarında neden bakır boru tercih edilmektedir?

Bakırın korozyon direnci çok fazladır. Yüzeyinde meydana gelen oksit katmanı ince ve gözeneksiz olduğu için, oksitlenme derinlere işlemez.
Bakır, soğuk biçimlendirildikten sonra mukavemeti 5000 kg / cm² ‘ye yükselir.Endüstride hem saf halde, hem de alaşımları yapılarak kullanılır.
Bakır alaşımlarının yaygın olarak kullanıldığı yerler şunlardır; Su tesisatı malzemeleri, pompa, radyatör, tulumba, yay, valf gövdeleri, kondansatör boruları, korozyona dirençli boru tesisatı, fittingsler v.b
Bakır oldukça sert olmasına rağmen özlü bir maddedir. Üzerine basınç etki ettirildiği zaman çatlamaz. Bakırın sıcak ve soğuk olarak işlenmesi de kolay olmaktadır. Ayrıca Bakır bileşikleri antibakteriyeldir. Oksijen molekülleri yapı itibariyle, plastik boruların içine nüfuz edebilmektedir. Buna oksijen difüzyonu denir.
Yukarıda anlatılan özelliklerinden dolayı bakır borular, oksijen geçirmeyen borular içinde daha da önem kazanmaktadır.Korozyona karşı dayanıklı olmaları, mukavemetlerinin yüksek olması, sıcaklıktan dolayı sarkmamaları ve oksijen geçirmeyerek tesisatta çamurlaşmaya yol açmadığı için bakır borulu tesisatlar diğer tesisatlardan daha çok tercih etmekteyiz.

Kombi cihazını şofben gibi, sadece sıcak su kullanımına yönelik kullanabilir miyim, böyle bir durumda ek bir radyatör ve radyatör bağlantısı gerekli midir?

Kombi cihazınızı sadece sıcak su temin etmek amacıyla bir şofben gibi kullanabilirsiniz, ayrıca radyatör bulunmasına veya radyatör bağlantısına gerek yoktur.

Klima montajını kimler yapabilir?

Klima montajı, klima sahibi olurken en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Zira klimalarda çıkabilecek arızaların çok büyük bir bölümü montaj hatalarından kaynaklanmaktadır. Bu sebepten dolayı, montaj hatalarını sıfıra indirecek şekilde, Firması tarafından eğitimli yetkili satıcıların yapmış olduğu klima montajları, Teknik Servis tarafından kontrol edilerek devreye alınıp (ilk çalıştırma) tüketicilerimize teslim edilir

Klima için yapılan tesisatın test edilmesi gereklimidir?

Klima cihazınızın uzun yıllar sorunsuz çalışması için kaçak testinin yapılması gereklidir. Bu test mutlaka azot gazıyla yapılmalıdır. Havanın içerisindeki nemin klima içerisine girmemesi için, kesinlikle yüksek basınçlı hava kullanılmamalıdır. Bu sebeple klima montajını gerçekleştiren bayilerimiz tarafından azot gazı ile test edilen tesisat, bir kez de firma Merkez Teknik Servis tarafından kontrol edilip kaçak çıkmadığını görerek klimanızın ilk çalıştırması yapılır.

Klima montajı sırasında tesisatın vakum pompası ile vakuma alınması gereklimidir?

Bir klima tesisatı için en önemli konulardan bir tanesi, iç ve dış ünite arası bakır boruların içerisinde herhangi bir pislik, toz ve nem kalmamasıdır. Bunun için de cihazınızın azot gazı ile testinden sonra mutlaka vakum pompası ile vakuma alınması gerekmektedir. Bu işlem firma merkezinden cihazınızı devreye almak (ilk çalıştırma) için gelen teknik servis personeli tarafından yapılacaktır.

Katı ve sıvı yakıtla ısınan merkezi sistemli sitelerin doğalgaza dönüşüm için yüzde kaç çoğunlukla karar alması gerekir?

Kat Mülkiyeti Kanununun 42. maddesine eklenen fıkraya göre, merkezi ısınmada kullanılmakta olan yakıtın türüne ve daha önce merkezi sistemde doğalgaza geçilmiş olmadığına bakılmaksızın, doğalgazın kullanılması koşulu ile ferdi ısınmaya geçmek için, PAY VE PAYDAŞ ÇOĞUNLUĞU ile alınan karar yeterlidir. (YARGITAY 18. HUKUK DAİRESİ, E.1995/7712K. 1995/9041T. 21.9.1995)

Doğalgaz konutlarda hangi amaçlarla kullanılabilir?

Konutlarda doğal gaz kullanımı üç grupta toplanabilir; ısıtmada, sıcak su temininde ve mutfakta pişirme amaçlı.

Inverter klima nedir?

Bilindiği üzere en büyük enerji harcamaları sık durma ve sık çalışmalarda meydana gelmektedir. Inverter teknolojisi klimanızın, mahallin soğutma veya ısıtma ihtiyacına göre kapasitesini kendisinin ayarlayabilmesidir. Bu sayede kompresör frekansını ayarlayarak durma ve kalkmalar minimize edilmiştir. Bunun sonucu olarak enerji tüketimi %35'ler oranında azaltılmış ve daha hassas sıcaklık kontrolü sağlanmıştır.

Klima sağlık açısından zararlı mıdır? Yoksa yararlı mıdır?

Tüm parametreleri yetkili ve eğitimli kimseler tarafından seçilen ve monte edilen cihazların sağlık açısından çok büyük faydası vardır. Özellikle nemin %40-%60 civarında tutulduğu klimalı ortamlarda pek çok mikroskobik organizma ve küflerinin üremesi azaldığı için alerjik yapılı insanlar için çok faydalıdır. Aynı zamanda iç ünitelerdeki filtrasyon özelliği ile de pek çok toz, polen, bakteri ve hatta sigara dumanını tutabilmekte böylece daha sağlıklı daha hijyenik ortamlar sağlayabilmektedir.

Doğalgazlı Merkezi sistemle ısınan bir sitenin bireysel ısınmaya dönüşümü için yüzde kaç çoğunlukla karar alması gerekir?

Daha önce doğalgaza dönüşerek merkezi sistemle ısınmayı tercih etmiş bir sitenin, doğalgazlı bireysel ısınma sistemine dönüşümü için 100% oy çoğunluğuyla karar alınması gereklidir.

Doğalgaza geçiş işlemleri için izlenilecek yol nedir?

Apartman dairelerinde oturanlar için öncelikle apartman yönetim kurulunun, doğal gaza geçiş ve sistemin bireysel mi yoksa merkezimi olacağı konusunda en az %51 çoğunlukla karar alması gerekmektedir.
Şehrinizde bulunan gaz şirketinin yetki vermiş olduğu yetkili satıcılardan birine giderek, proje ve etüt çalışması yaptırılır. Abonelik işlemi sırasında katılım payı ve güvence bedeli belirtilecek banka hesap numaralarına yatırılır. Merkezi sistem ile doğal gaza geçilecek ise sadece kazan dairesinde dönüşüm işlemi olur. Ayrıca dairelere gaz alınıp, sıcak su ve pişirme amaçlı da kullanılacaksa, bunun için de ayrı bir karar alıp, binaya ortak kolon hattı çektirilmesi gerekmektedir.

Otomatik kontrol cihazlarının enerji kazancı sağladığı doğru mu?

Evinizin sıcaklığını 1 derece arttırmak cihazınızın ortalama %6 yakıt sarfiyatı yapması anlamına gelmektedir. Yani odanızın sıcaklığı 18 yerine 23 derece olduğunda yakıt tüketiminiz %30 artmaktadır. Bunu önleyebilmek içinde otomatik kontrol cihazlarını öneriyoruz. Bu cihazlar odanızın istediğiniz sıcaklıkta sabit kalmasını sağlar. Ayrıca, dış hava sıcaklığına bağlı olarak, haftanın her günü için, evinizin sıcaklığını otomatik olarak ayarlayabilme ve cihazı, istediğiniz odadan kontrol edebilme konforuna da sahip olabilirsiniz

Yoğuşma teknolojisi nedir?

Konvensiyonel ısıtma cihazlarında brülörden gelen sıcak gazlar ısı eşanjörü üzerinden geçer. Isı eşanjörünün içinden dolaşan kalorifer suyu sayesinde sıcak gazların enerjisi alınarak, atık gaz belirli bir sıcaklığa kadar soğutulur. Burada kullanılan ısı miktarı, hissedilen ısı miktarı olarak adlandırılır.
Fakat ısıtma cihazlarının ürettiği atık gazlarda bu hissedilen enerjinin yanında bir de gizli enerji bulunmaktadır. Bu enerji yanma sonucu ortaya çıkan su buharının içinde gizlidir.
Konvensiyonel ısıtma cihazlarında su buharı içinde bulunan enerji, atık gaz ile birlikte kullanılmadan bacadan dışarı atılmaktadır. Yoğuşma tekniğine göre çalışan cihazlarda ısı eşanjörü özellikle çok büyük yüzeyli yapılmakta veya ikinci bir eşanjör atık gaz yolu üzerine konulmaktadır. Bu sayede eşanjörde hissedilen enerjinin alınmasının yanı sıra atık gaz soğutulmaya devam edilerek, sıcaklık yoğuşma noktasına kadar düşürülür. Böylece atık gazın içindeki su buharı yoğuşur ve ortaya çıkan enerjide kalorifer suyuna aktarılmış olur.

Isı Pompalı (Heat Pump) klima cihazı ne demektir?

Isı Poması (Heat pump), klimaların soğutma fonksiyonunun yanında ısıtmada da yapabildiğini göstermektedir. Bu herhangi bir elektrikli ısıtıcıyla, direkt bir elektrikli ısıtma olayı değildir. Çevre enerjisi de kullanıldığı için daha tasarruflu bir ısınma imkanı sağlanmaktadır.

Klima performansının dış hava sıcaklığı ile ilişkisi nedir?

Klima performansı iç ortam ve dış ortam sıcaklığına çok bağlıdır. Soğutmada dış ortam sıcaklığının düşük olması performansı arttırır.Isıtmada ise dış ortam sıcaklığının düşük olması performansı azaltır.