trabzon şubesi
rize il temsilciliği

Ekrem Orhon Mah. Kemalyeri Cad. Karali Apt. 
kat:1 53100 rize
tel/fax:0 464 213 32 95
e- posta : rize@mmo.org.tr

BASINDA BİZ

Servisler uygun değil

DOĞALGAZ DÖNÜŞÜMÜNDE DİKKAT !!!

Doğalgaz yaygınlaşırken yanlışlıklar yapılıyor
 
Makine Yüksek Mühendisleri TMMOB Makine Mühendis Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin Bıçakçı, Rize’de doğalgaz abone sayısının 8 bini aştığını ifade ederek, Doğalgaz abone sayısı artarken bazı yanlışlıkların yapıldığını belirtti.

16/04/2010
 

 

İlyas GÜR

 

Bıçakçı açıklamasında, “Mevcut merkezi sistem binalarda doğalgaz dönüşümü için tüm apartman sakinlerinin % 100 oy birliği gerekmektedir. Ancak ilimizde çoğu binalarda karar dahi alınmadan uygulama yapıldığı tespit edilmiştir. İlerde o binada 1 apartman sakininin itirazı sonucu bireysel sistemlerinin sökülmesi ve gereksiz ekonomik kayıplar olacağının bilinmesi önem arz etmektedir.Yeni yapılan binalarda; “Toplam alanı 1000 m2 den büyük yeni binalarda mutlak surette merkezi ısıtma sistemleri tesis edilmelidir”  denmesine rağmen de yeni yapılan binalarda bu konuya yeterince dikkat edilmediği görülmüştür. Bu bina yönetici ve sahiplerinin konu üzerinde durmaları ilerde mağdur olmamaları için önem arz etmektedir” dedi..

 

Bıçakçı, “Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği`nin uygulanmasıyla ısıtma-soğutma amaçlı enerji tüketiminin ortalama yüzde 50, karbondioksit saliminin da yüzde 3-4 azaltılmasının öngörülmektedir. Bu nedenle bu yönetmeliğin gerçek anlamda uygulanmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği`` çerçevesinde binaların ısıtma, soğutma, aydınlatma ve benzeri için ne kadar enerji harcadığını ve atmosfere ne oranda sera gazı salımı yaptığını belgeleyen kimliklerin zorunlu olacağı hatırlatıldı. Belgenin asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma-soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içereceği, konutların aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi A`dan G`ye kadar sınıflandırılacağı belirtilirken, uygulamanın ilk etapta yeni binalar için zorunlu olacağı, ancak mevcut binalarda da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar enerji kimlik belgesi alınması gerekmektedir.Enerji kimlik belgesinin yeni binalara proje eki olarak hazırlanması ve belediyeye sunulması gerekiyor. Belediyeler, belgenin yönetmeliğe uygun hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol edecek ve ona göre inşaat izni verecek. Yapım sırasında da binanın yönetmeliğe uygun projesine göre yapılıp yapılmadığından yapı denetim firmaları sorumlu olacak. Şayet yönetmeliğe aykırı uygulama yapıldığı tespit edilirse, binaya yapı kullanım izin belgesi verilmeyecek” dedi..

www.rizehaber.org

Makine Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Metin Bıçakçı ,Öğrencilerimizi okullarımıza taşıyan araçların tadilat esasları 28/11/2008 tarihli ve 27068 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğe ve 30 Kasım 2010 tarihinde yayımlanan 27771 sayılı resmi gazetede belirtildiğini belirterek, “M1, M2 ve M3 Kategorisindeki araçların okul taşıtına tadilatı için yapılacak işlemler ilgili yönetmeliklerde belirtilmiş olup, buna uygun olan araçların tadilat projelerinin hazırlanması neticesinde tadilatları yapılabilecektir. Bu projeler neticesinde araçların tescil belgelerinde “Okul Taşıtı” veya “Okul Servis Aracı” yazılabilecektir”dedi.
14/04/2011

Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin Bıçakçı, Rize’de Öğrencilerin bu servislerle uygun olmayan şartlarda taşındığını belirtti. Bıçakçı, “Bir aracın okul Servis Aracı olabilmesi için istenen şartların sağlanması öğrencilerin sağlıklı bir şekilde herhangi bir tehlikeye maruz kalmadan okullarımıza taşınabilmesi için önem arz etmektedir”dedi.


 

Bıçakçı; “Bir Aracın Okul Servis Aracı Olabilmesi için;Okul Taşıtı Yönetmeliği Şartlarını sağlaması


ABS Fren AİTM Yönetmeliğinde istenen şartlar ve Ek VII-1,15,1.19 ve 2001/85/AT şartlarını sağlaması gerekmektedir.Ancak Ne yazık ki ilimizde öğrenci taşıyan servislerin hiç birinin ruhsatında “Okul Servis Aracı” yazmamasına rağmen bu işi rahatlıkla yapabilmektedir. Bu konuda denetimin yeterli olmadığını da görmekteyiz. Makine Mühendisleri Odası olarak yetkililerin konu üzerinde titizlikle durmalarını, özellikle Emniyet müdürlüğümüze bağlı Trafik şube müdürlüğünün ve Milli eğitim Müdürlüğümüzün bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz”dedi

Haber: Rize haber, Güneysu haber, Karadeniz Vira

Denetimsiz Kalorifer Kazanların Bombadan Farkı Yok
08 Mart 2011 Salı 07:58 / 395 Okuma
TMMOB Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilciliği Başkanı Metin Bıçakçı Resmi Dairelerimizde, Apartmanlarımızda, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarımızda Katı, Sıvı yada Gaz yakıtlı kazanlar Bulunduğunu belirtti.

Bıçakçı, “Bu okullarımızda çocuklarımız, kardeşlerimiz, ağabey yada ablalarımız öğrenim görmektedir. Okullarında bulunan kazan dairelerindeki basınçlı kapların (Kazan, kompresör vb.) periyodik kontrol ve testlerinin yapılıp yapılmadığını bilmeden ve tehlikenin bilincine varmadan eğitimlerini sürdürmektedirler. Acaba konuya yeterince duyarlımı yız ? Duyarlı olmamız için bir okulda kazan patlaması mı yaşamalıyız? İlle de birilerinin ölmesi, yaralanması mı gerekiyor. Özellikle okullarımızdaki, Resmi Dairelerdeki, , Apartmanlarımızdaki kazanlarımızın mutlaka denetlenip, periyodik kontrollerini, testlerini yaptırıp yaptırmadıklarının, ateşçilerin eğitilmesinin mutlaka sağlanması gerekmektedir. Kazalar gösterdi ki denetimsizlik, bilgisizlik ve dikkatsizlik bu tür kazalara meydan veriyor” dedi

Bıçakçı, “Bu olaydan hareketle, binalarda ve sanayi tesislerindeki kazanların/kalorifer tesisatlarının yasa ve yönetmelikler uyarınca projelendirilmesi ve periyodik kontrollerinin düzenli olarak yaptırılmasının, toplumu can ve mal güvenliği açısından birinci derecede ilgilendirdiğini, kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.Zira çoğu kez, insan yaşamını hiçe sayarak daha fazla rant elde etmeyi ön planda tutan yaklaşımlar sonucunda en basit emniyet kuralları dahi yerine getirilmemekte ve ilgili meslek odaları tarafından yapılması gereken mesleki denetimlere engeller oluşturulmaktadır.Kamuoyuna yansıyan ve yansımayan bu tür kazaların önüne geçilebilmesi için şu hususlar birinci derecede önem taşımaktadır: Yapıların bütün denetim süreçlerinde, kamu adına denetim kurumu işlevi gören mesleki kuruluşlara yer verilmelidir. TMMOB ve bağlı Odalar sahip oldukları bilgi birikimleri ve uzmanlık alanlarına ilişkin kamu çıkarlarının korunması misyonuyla bu süreçlerde öncelikli olarak muhatap alınmalıdırlar.Yerel yönetimlerce, mekanik tesisat konusunda proje üreten ve uygulayan firmaların Odamızca yetkilendirilmiş firmalar olmasına özen göstermesi ve bu firmaların bünyelerinde uzmanlık belgesi almış yetkili mühendisler bulundurması ve yine bu firmalarca yapılan projelerin Odamız mesleki denetiminden geçirilmesi sağlanmalıdır” dedi.
 

Haber: Rizedeyiz, rize haber, Karadeniz vira, Zümrüt Rize

Makine Mühendisleri Odası Rize İl Temsilcisi Metin Bıçakçı, Türkiye'de çok sayıda iskansız bina bulunduğunu, bu binaların asansör denetimlerinin yasal boşluklar nedeniyle yapılamadığını savundu.

Bıçakçı, yaptığı yazılı açıklamada, son 6 yılda yapılan denetimlerin ortalamasına göre, asansörlerin yüzde 50'sinden fazlasının 'kesinlikle kullanılamaz' durumda olduğunu belirtti.

Bıçakçı, şöyle devam etti:

"Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odasının hazırladığı "Asansörlerde Durum Raporu"na göre, Türkiye'de denetlenen ortalama iki asansörden biri kullanılamaz durumda. Bu tabloya rağmen asansörlerin denetimi sınırlı kalmaktadır, 2010 yılında yaklaşık 200 bin asansörden sadece yüzde beşi kamu denetimine tabi tutulabilmiştir."

Asansör Yönetmeliğinin yetersiz olduğunu ve halen kullanılmakta olan asansörlere ilişkin bir yaptırım bulunmadığını belirten Bıçakçı, şunları kaydetti:

"Yeni yapılan asansörlerde uygulanmakta olan güvenlik kriterlerinin, kullanımdaki asansörlere de uygulanması yönünde düzenleme yapılmalı. Asansörlerin ilk denetimleri belediyelerce veya valiliklerce yapılarak ruhsat verilmekte, odalar ise ancak protokoller çerçevesinde ruhsatlandırma süreçlerinde devreye girebilmektedir. Oysa Türkiye'de çok sayıda iskansız bina bulunuyor ve bu binaların asansör denetimleri yasal boşluklar nedeniyle yapılamıyor. Bu durum, birçok binadaki asansörlerin topraklamasız, emniyetsiz ve fren tertibatı bulunmaksızın çalışması anlamına geliyor. Söz konusu binalara ve denetimsiz asansörlerine yönelik de çalışmalar yapılmalı."

Bıçakçı, asansör kazalarının en aza indirilmesi için mutlaka periyodik kontrollerinin yapılmasının şart olduğunu kaydetti.

- RİZE
08 Aralık 2011

 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ RİZE İL TEMSİLCİLİĞİ
Ekrem Orhon Mah. Kemalyeri Cad. Karali Apt.  Kat 1 53100/RİZE
Tel: 464 2133294 Fax: 464 2133295

e-posta: rize@mmo.org.tr Siteyi Hazirlayan:Metin BIÇAKÇI