ICQ'DA GÜVENLİK

Icq ; (i seek you) günümüzde milyonlarca kullanıcısı olan çok popüler bir sohbet programı bu program sayesinde online olan arkadaşlarınızda haberdar olabiliyor ve yeni eklenen özellikler sayesinde toplu şekilde chat yapabiliyorsunuz.Chat sırasında kullanacağımız kahkaha,tren sesi ... gibi daha sayabileceğimiz bir çok özelliği sayesinde bu program kendini vazgeçilmez kıldı ancak bu kadar güzel programdaki güvenlik açıkları ise insanlara saç baş yolduruyor.Biz bu yazımızda icq 'da kendimizi nasıl koruyacağımızı göreceğiz.Göreceğiz ama bu kesinlikle tam güvenlik olacağımızı göstermiyor her zaman için artı bir tehlike olacaktır ama biz yinede genel saldırılardan korunmuş olacağız.

Son günlerde icq'daki en büyük saldırı tipi olarak icq numaranızın ele geçirilmesi olarak gösterebiliriz genelde bir çok arkadaş sonu sıfırlı biten karizmatik icq numaralarını çalmaya çalışıyor (ve icq numarası çalma olayın ne yazınki Türkler yine başı çekiyor) yani şimdiki anlatacaklarımı icq numarası karizmatik olan arkadaşları ilgilendiriyor 10000000 gibi.Şimdi bunları bildiklerim kadarıyla maddeler halinde yazıyım

1- Şifreniz kesinlikle türkçe karakterler içersin (Yabancılara Karşı) Örn:ğ1aç*iş2

2- Satırlı şifre kullanın Bu birinci maddeden daha güvenli bir yöntemdir.

3-Kesinlikle e-mailinizi primary email olarak gizli tutun.Bunun nedeni mail adresinizi hackleyen biri icq numaranızın (uin) şifresini mailinize yollatabilir. Yapılış Şekli: İcq 2000=> View Change my Details bölümünden primary Email bölümünde Add butonuna tıkladıktan sonra emailinizi girip "Don't publish my email adress.Save for password retrieval purposes " seçeneğini işaretleyip add butonuna basın.

4- Eğer 2. seçeneği yapmak istemiyorsanız emailinize girdiğiniz özelliklerinizle icqya girdiğiniz özellikler aynı olmasın(Forget my password bölümünden e-mail inizin kırılmaması için.

5- Bu seçenek Hotmail ile ilgili tabi primary emailine hotmail adresi girenler için Hotmail de Forget my password sorusuna kimsenin tahmin edemiyeceği bi soru koyun Örn: Soru kısmına sadece a harfini koyun cevabıda annenizin adı olsun ..

6-Tanımadığınız kişilerden hiçbir dosya almayınız..! Bu gerçekten çok Önemli. Hele hele .exe uzantılı dosya alırsanız benim icq numaram (uin) hacklendi die yakınmayın..!(jpg ve gif uzantılarıdan trojan olmaz) not:Icq dan File transfer teklifi geldiği zaman .jpg yazısını görüp bu nasılsa trojan diil diye aldanmayın dosyanın devamını uzatın eğer sonunda bişey yoksa alabilirsiniz... Tekrar hatırlatıyoruz YENİ TANIŞTIĞINIZ YADA TANIMADIĞINIZ KİŞİLERDEN ASLA UZANTISI .exe İLE BİTEN DOSYALARI ALMAYIN..! İlla ki alacağım diyorsanız mail aracılığıyla göndermesini isteyin.

7-Icqnuza istek dışı adam almayın. Yapılış:İcq butonuna basın Security&Privacy bölümüne tıklayın.General basamağında "My authorization is required before users add me to their Contact List" seçeneğini işaretleyerek save butonunu tıklayın.Bundan böyle sizi listesine eklemek istiyenler sizden izin istemek zorunda olacak.

8-Ipnizi gizli tutun Yapılış şekli : Preferences&Security => Security&Privacy =>Direct Connections =>"Allow Direct Connection with any user upon your authorization"  bu şeçenegi tıklayın.Daha sonra Preferences =>Connections=>General Bölümünde Firewall ip settings kısmında "Always use external ip" seçeneğini işaretleyin. Bu yöntem 2000b ve  2000a içindir...Eğer 99b kullanıyorsanız ; Preferences&Security => Security&Privacy bölümünde "Don't Publish My ip adress" seçeneğini işaretleyin.

9-En önemli ve güzel özellik ise 1 eylül 1999 tarihinden evvel kaydedilmiş bütün maillere şifre yollanabiliyor.Artık birisinin sadece sizin icq şifrenizi bilmesi yetmiyor sizin icq den mail adresinizi silse bile siz yinede yollayabilirsiniz.

10-Yukarıda anlattığımız 9 maddeyi de uygularsanız icq numaranızın (uin) çalınması çok daha zor olacaktır.Ama unutmayın icq numaranızın (uin) çalınması imkansız değil sadece eskisinden çok daha zorlaşacaktır.

11-Asla tanımadığınız kişilerden herhangi bir dosya almamanız Buna resim dosyası da dahil çünkü bazı trojan dosyaları kendini bir resimmiş gibi gösterebiliyor.Örneğin size birisi aslında trojan olan bir resim dosyası gönderdiğinde dosya ismini siz söyle görüyorsunuz "resim.jpg" ama aslında dosyanın gerçek adı ise şöyle "resim.jpg___________.exe" böylece siz resmi görmek için üstüne tıkladığınızda trojan aktif oluyor ve icq numaranız accountunuz ve daha bir çok şeyiniz alınıyor.

Şimdide gelelim icq daki saldırılara karşı ne gibi önlem alacağımıza:

Not: Arkadaş Security kısmında diğer ayarlar yaparak isteğimiz dışındaki kişileri icq listimize bir daha almamak gibi bir çok seçenek daha var bunları biraz bakarak kolayca bulabilirsiniz.

Şekilde görüldüğü gibi Homepage kutucuğunu bos bırakın

Simdi de icq'da kendi korumanızı ve size yapılmış saldırıları temizlemeye yönelik programlar ve açıklamalarını vereceğim:

Icq Watchs: Bu program sayesinde icq'da birden fazla sahte port açabilirsiniz bu sayede icq port scan gibi programların işini bozmuş oluyorsunuz.

Icq Prot: Bilgisayarınızı icq'nuza yapılan icq bombs saldırılarına karşı koruyan bir program.Bence kesinlikle bulunması gerekiyor.

İcq Deflooder: Eğer icq bombs saldırısına uğradıysanız bu program sayesinde icq unuzu temizleyebilirsiniz.

İcq Rescue V3 : Bu program sayesinde icq contact listinizi backup ve restore edebilirsiniz.

İcq Protecter: Be program ise bomber ve spoofed salıdırılarına karsı bilgisayarınızı koruyor.

Nuke Detector: Size nuke atmaya calisan kişinin ip numarasını almaya yarıyor.Ip numarasını aldığınız bir kişiyi dava etme şansınız var.

Icq 99 Port Quard: Size yapılan flood saldırısını önlemeye yarıyor.

Elimden geldiği kadarıyla size icq da savunma yöntemlerini anlattım ancak yinede bu anlattıklarımın sizi tam olarak koruyacağını iddia etmiyorum.Lütfen bu dokumanı iznim olmadan çoğaltmayın.