DOĞALGAZ İÇ TESİSAT ŞARTNAMESİ

 

7. SAYAÇLAR: 

7.1. Her sayaç girişine kesme vanası konmalıdır. Bina merdiven sahanlıklarında sayaç vanası 1,90 - 2,10 m. arasında bir yüksekliğe, bina dışına konuluyorsa rahat ulaşabilecek ve herhangi bir darbeye maruz kalmayacak bir yüksekliğe konulmalıdır. Vanaların doğalgaz borusu üzerine tesis edilmeleri Şekil 14 deki gibi yapılmalıdır.

1-SAYAÇ

2-SAYAÇ REKORU,REKOR CONTASI

3-ESNEK BORU

4-SAYAÇ VANASI

5-TEST NİPELİ

Şekil. 14

 7.2. Duvara monte edilecek sayaçlar, uygun askı ve destekler üzerine yerleştirilmelidir. Yapı dışına konulması gerekli sayaçlar ve vanaları, koruyucu ve korozyona dayanıklı malzemeden olmak kaydıyla duvara veya duvar içine konulabilir. Sayaç kutusunun kapağı sürekli havalandırmayı sağlayacak şekilde olmalı ve sayaç göstergesi okuma penceresi bulunmalıdır. Sayaç ve sayaç vanasına gerektiğinde müdahale edilebilmesi için sayaç kutusu yeterli büyüklükte olmalı ve kilitli olmamalıdır. (Şekil-15)

         NOT: Kutu ebatları sayacın büyüklüğüne göre belirlenmelidir. Kutu korozyona dayanıklı yanmaz malzemeden olmalıdır.

Şekil. 15

 7.3.Körüklü tip sayaç bağlantılarında ön gerilme oluşturmayacak ve değişik tip sayaçların kullanımına imkan sağlayabilecek şekilde esnek bağlantı elemanı kullanılmalıdır. Esnek bağlantı elemanı TS 10878' e uygun olmalıdır.

7.4.Sayaç ve bağlantı boruları, duman bacaları üzerine yerleştirilmemelidir.

7.5.Sayaçlar duvar ile arasında en az 2 cm. aralık kalacak şekilde duvara yerleştirilmelidir.

7.6.Sayaç sökülmesinde statik elektrikten korunmak için sayacın giriş çıkış boruları arasında bir iletken tel ile köprüleme yapılmalıdır.

7.7.Sayaçlar elektrik anahtarı, elektrik sayacı, priz, buat ve zil gibi elektrikle çalışan alet ve cihazlardan, sıcak su borularından en az 15 cm. uzağa yerleştirilmelidir.

7.8.Sayaçlar, ilgili görevlilerin kolayca girip muayene edebilecekleri ve göstergeleri kolayca okuyabilecekleri, ayrıca gazı rahatça kesip açabilecekleri şekilde aydınlık, havalandırılabilen, rutubetsiz ve donmaya karşı korunan çok sıcak olmayan yerlere yerleştirilebilir. Sayaçlar yanıcı ve patlayıcı maddelerin bulunduğu yerlere yerleştirilemez.

7.9. Sayaçlar ortak mahalde, ait oldukları bağımsız bölümün giriş kapısına mümkün olduğunca yakın bir noktaya konulmalıdır.

7.10.Tek katlı binalarda ortak merdiven sahanlığı var ve istikbalde kat yapılacak ise; istikbalde yapılacak olan kat sayısını belirtmek ve tüketimi hesaba dahil etmek şartıyla sayaç merdiven sahanlığına konulmalıdır.

7.11.Girişleri farklı 2 katlı binalarda istikbalde kat çıkma ihtimali var ise; istikbalde yapılacak olan kat sayısını belirtmek ve tüketimi hesaba dahil etmek şartıyla her iki sayaç da üst katlara çıkan merdiven sahanlığında olmalıdır.

7.12.3 ve daha fazla katlı binalarda daire 1 girişinin ( veya dükkan ) D2 ve D3' den ayrı olması durumunda D1,in   sayacı   D2-D3   ortak   sahanlığında   olacak   ve   tesisatın   binaya   girdiği   noktada   güvenlik   vanası konulmalıdır.Sayacın ortak sahanlığa konulmasına engel bir durum varsa, sebebi proje üzerinde belirtilmelidir.

7.13.Daha önce yapılan kolon tesisatında üst kat için, alt kata branşman bırakıldı ise kolon tadilat girilerek sayaç kendi katına konulmalıdır.

7.14. Gaz sayaçları asansör giriş kapısı üzerine, balkonlara, konut kapıları üzerine konulmamalıdır.

7.15. Rotary   ve   türbinli   sayaçlar   imalatçı   katalog   ve   talimatlarına   göre   ve   yağlanabilecek   şekilde yerleştirilmelidir. Bu tip sayaç kullanılması durumunda sayaç öncesinde filtre bulunmalıdır. Kullanılacak olan filtrenin gözenek açıklığı 50 mm olmalıdır. Türbinli tip sayaçlarda sayaç giriş ve çıkışında 5D mesafesinde bağlantı elemanı kullanılmamalıdır. Şekil-16-17

1.Küresel vana

2.Filtre

3.Türbinili sayaç

4.Flanş

5.Boru

Şekil. 16   Türbinli sayaçlara ait bağlantı Küresel vana

 

1.Küresel vana

2.Filtre

3.Rotary sayaç

4.Flanş

5.Boru

Şekil. 17 Rotary sayaçlara ait bağlantı

 

7.16.Test nipelleri her sayaç sonrasına konulmalıdır. Test nipeli takılması için özel imal edilmiş bağlantı elemanları kullanılmalıdır.

7.17.Merkezi sistemlerde kullanılan sayaçlar kazan daireleri içine yerleştirilmemelidir.

7.18.G4 (dahil) ile G25(dahil) arası körüklü tip sayaç kullanılacaktır. G40 (dahil) üzeri sayaçlar rotary veya türbin tip olmalıdır.