YAPAY ZEKA

Genel yapay zeka: chat.openai.com DeepSeek Görsel üretme labs.openai.com  Gemini yapay zeka asistanı

Gelişen teknoloji ile birlikte farklı kavramlar ortaya çıkmış ve özellikle robotlar, makineler, öğrenen makineler gibi birçok farklı kavram duyulmaya başlandı. Bu kavramlar birbirinden farklı gözükseler de aslında birbiri ile ilişki içerisindedir. İnsanlarda hatta hayvanlarda bulunan doğal zeka şimdilerde makinelere, robotlara aktarılmaya başlanmıştır. Yapay zeka, birden fazla iş alanında yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu alanların genişlemesine yönelik çalışmalar da devam etmektedir. Yapay zekanın geliştirilmesindeki amaç insanların iş alanlarını elinden alması değildir. Asıl amacı var olan iş alanlarını geliştirmek ve hatta yeni iş kolları oluşturmaktır. 

Yapay Zeka Nedir?

Artificial Intelligence’nin  “AI” kısaltması olarak bilinen yapay zeka, birtakım görevleri yapabilmesi için insan zekasını taklit eden ve bünyesinde topladığı bilgileri giderek geliştiren sistemler ve makineler olarak tanımlanır. Makinelerin, robotların ya da kullanılan diğer teknolojik aygıtların içerisine yerleştirilen bir çip sayesinde insanların zekalarına benzer bir zeka oluşturulmuştur. Özellikle risk getirisinin fazla olduğu ya da insanların yapmakta zorlandığı işler yapay zeka teknolojilerinin hakim olduğu bu makineler tarafından yapılması amaçlanmıştır.

Yapay Zeka Nasıl Ortaya Çıktı?

Yapay zeka kavramı ilk olarak 1950’li yıllarda kullanılmıştır. Bilgisayar biliminin öncülerinden biri olan Alan Mathison Turing, “Makineler düşünebilir mi?” sorusunu ortaya atmıştır. Daha sonra II. Dünya Savaşı sırasında kripto para ve mesajların çözülmesine yönelik bir cihaz geliştirilmeye başlanmıştır. Bunun üzerine 1956 yılında John McCarthy yapay zeka kavramını geliştirmiştir. İlk amaç problem çözme yeteneğine sahip bir zeka geliştirmek olduğu için çeşitli laboratuvarlar kurulmuştur. Daha sonra insan zekasını taklit edecek, farklı işleri de öğrenebilecek ve içerisine yüklenen bilgiler doğrultusunda veri analizleri ve değerlendirmeler yapabilecek bilgisayarlar geliştirilmiştir. Günümüzde akıllı kişisel asistanlar gibi çeşitli yapay zeka teknolojileri de geliştirilmektedir. Yapay zeka, teknoloji gelişmeye devam ettikçe sonu gelmeyecek bir süreç oluşturmaktadır. 

İnsan zekasında öğrenme nöronlar sayesinde olduğu gibi yapay zekada da öğrenme benzerdir. İnsan zekasındaki nöronların çalışma düzenlerinin bilgisayar programları ile oluşturulması ile dijital nöronlar ve yapay sinir ağları oluşturulmuştur. Bu oluşturulan dijital nöronlar ve yapay sinir ağları sayesinde oluşturulan yapay zeka, birden fazla veri ve bilgi girdisinin işlenerek öğrenilmesini ve bu verilerden ortaya çıkan analizler doğrultusunda da problem çözme gibi becerilerinin ortaya çıkması sağlanmıştır. Yapay zeka ile çalışan makine ve robotlar sadece kendilerine verilen görevleri yapmakla sınırlı kalmamaktadır. Aynı zamanda hafızalarındaki veri birikiminden edindikleri tecrübelerle de çeşitli kararlar alabilirler. 

Yapay Zekanın İş Yaşamında ve Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir?

Yapay zekanın birçok farklı alanda kullanımı bulunmaktadır. Tıp, sağlık, eğitim, askeri, tarım, madencilik, medya, bankacılık ve daha birçok farklı iş alanında yapay zeka teknolojisi sıkça kullanılmaktadır. Yapay zeka teknolojisinin kullanım alanlarından birkaçı şunlardır.

E-ticaret

Yapay zeka, e-ticaret sektöründe firmaların müşterileri ile sağlıklı ilişkiler kurabilmesini mümkün kılıyor. Zira online iletişimde, NLP tabanlı sohbet robotları kullanılır. AI desteği aynı zamanda kullanıcılara yönelik satın alma önerilerinin oluşturulabilmesine imkan tanıyor.

Sağlık

Sağlıkta yapay zeka uygulamaları yardımıyla hastalıkların teşhis ve tedavi süreçleri kusursuza yakın biçimde tamamlanabiliyor. Yapay zekadan ayrıca tıbbi görüntüleme, ilaç üretimi ve yönetimi, robotik cerrahi gibi alanlarda da faydalanılıyor.Bir hastalığın teşhisi konulacağı zaman yapılan tetkikler, raporlar, doktor incelemeleri gibi işlemler artık cihazlar sayesinde daha kısa ve hızlı bir sürede gerçekleşmektedir. 

Lojistik

Yapay zekanın makine öğrenme ve tahmine dayalı analiz özelliği yardımıyla lojistikte iş süreçleri sorunsuz hale geliyor. Hatta birçok büyük şirket, depolarındaki ürünlerin sınıflandırılması, tedarik zinciri yönetimi ve paketleme gibi görevlerde insan yerine AI destekli makineleri kullanmayı tercih ediyor.

Bankacılık ve Finans

Bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, hizmetlerine yönelik başvuruların işlenmesinde, müşteriler için yatırım önerisi oluşturulmasında yapay zeka destekli yazılımları kullanıyor.

Otomotiv

Yapay zeka, yeni nesil araçların otonom özellik kazanmasına yardımcı oluyor. Böylece araçlar, karmaşık durumların üstesinden rahatça gelerek güvenli seyahat imkanı sunuyor.

Tarım

Bir tarım alanında dronelar sayesinde bitkilerin durumu incelenebilir, gerekli gübre ve tarım ilaçları gibi işlemler makineler tarafından gerçekleştirilebilir.

Sosyal Medya /İnternet

İçerik üreticiliği yaparken özgün olmak çok önemlidir. Taklit etmemek, eldeki verilere uygun analizler ortaya çıkarmak oldukça güçtür. Yapay zeka teknolojileri sayesinde birçok farklı konu üzerine özgün yazılar oluşturulabilmektedir. 
Bir sosyal medya ya da geleneksel medya üzerinden reklam verileceği zaman bu reklamların etkilerini öğrenmek çok önemlidir. Reklam kaç kişiye ulaştı? Hangi aksiyonlar alındı? İnsanların reklam sayesinde marka bilinirliği arttı mı? gibi pek çok sorunun cevabına ihtiyaç duyulur. Yapay zeka teknolojisi, reklam üzerindeki verileri toplayarak bu soruların cevabını oluşturur. Hatta reklam verilmeden önce hafızasındaki verilerden bir otomatik medya stratejisi bile geliştirerek kullanıcıya daha avantajlı fırsatlar sunar.

Bir başka kullanım alanı ise mesajlaşma uygulamalarında da sıkça kullanılan otomatik düzeltmedir. Yanlış yazdığınız bir kelimeyi daha siz düzeltmeden öneriler sunarak düzeltmeniz istenilen bir sistemdir. Burada bir önceki kelime ve bir sonraki kelime dikkate alınarak çeşitli düzeltmeler yapılır ya da eksik bir harf yazıldığında bu harflerin tamamlanması sağlanır. Program hafızasına yüklenmiş olan dil bilgisi ve kelime bilgilerini hızlıca tarayarak sizlere doğru sonuçları göstermektedir. 

Savunma Sanayi

Yapay zeka teknolojisinin en çok kullanıldığı iş alanı şüphesiz askeri alandır. Savunma alanında insansız hava araçları, haberleşme, istihbarat ve çeşitli ulaşım konularında büyük avantaj sağlamaktadır. 

Belki farkında olmadan sadece bir uygulama olarak belki de bilinçli olarak birçok yapay zeka teknolojisine sahip uygulamalar günlük hayatta sıkça kullanılmaktadır. Bu uygulamaların en başında “sesli arama” özelliği olanlar gelmektedir. Google Asistan, Apple Siri gibi uygulamalar yapay zeka teknolojisi ile çalışmaktadır. Kullanıma sunulmadan önce yüz binlerce kelime bu uygulamanın hafızasına kaydedilmektedir. Sizler aratmak istediğiniz bir konuyu sesli sorduğunuzda daha önce yüklenen kelime ve kelime öbekleri arasında sizin için en doğru ve uygun olanı bularak arama başlatır. Daha önceki verilerden oluşturduğu tecrübeleri de dikkate alarak en doğru arama sonuçlarını ortaya çıkarmaktadır. 

Yapay Zeka Türleri


Yapay zekalar farklı özelliklerine göre çeşitli biçimlerde sınıflandırılabilir. En yaygın sınıflandırma biçimlerden biri ise işlevselliklerine göre gruplandırmadır. Aynı zamanda bu sınıflandırma yapay zeka gelişiminin aşamaları olarak da ele alınır. İşlevselliklerine göre yapay zeka türleri şu şekildedir:

Reaktif makineler: Bu türden yapay zekalar için ilkel yapay zekalar demek yanlış olmaz. Belirli bir hafızası olmayan bu yapay zekalar, önceden belirlenmiş kurallara göre hareket ederek belirli bir işlevi yerine getirmek için tasarlanmıştır. Web sitelerinde sıklıkla karşılaşılan ve benzer içerikleri öneren yazılımlar bu türe örnek olarak verilebilir.

Sınırlı hafızaya sahip makineler: Belirli bir hafızaya sahip olan yapay zekalardır. Gerçekleştirdiği geçmiş işlemleri hatırlayabilir ve sonraki kararlarını bu doğrultuda yeniden şekillendirebilir. Günümüzde kullanılan ve yapay zeka denildiğinde ilk akla gelen ChatGPT, Galaxy AI, DeepSeek ,Gemini gibi yapay zekalar örnek olarak verilebilir.

Zihin teorisi: Öncelikli olarak zihin teorisine dahil olan herhangi bir yapay zekanın henüz geliştirilmediğini belirtmekte fayda var. Günümüz üretken yapay zekalarından çok daha üst seviyede becerilere sahip olacağı varsayılan bu yapay zekalar adeta insan zihninin birer kopyası olacaktır.

Kişisel farkındalığı olan yapay zeka: Kişisel farkındalığa sahip yapay zekalar da teorik yapay zeka türlerinden bir diğeridir. Adından da anlaşılabileceği gibi yapay zekanın kendi varlığının farkında olmasıdır. Kendisine ait duygu durumları, inançları ve gelişmiş sosyal becerilere sahip olması beklenen bu türden yapay zekaları insanlardan ayırmak neredeyse imkansız hale geliyor.

Yapay Zeka Uygulamaları

Günümüzde yapay zekâ (AI), hayatımızın her köşesine sızmış durumda ve bu teknolojinin büyüleyici dünyasına adım atmak artık eskisinden çok daha kolay. Peki, cebinizdeki parayı harcamadan yapay zekânın heyecan verici olanaklarından faydalanmak istemez misiniz? Cevabınız evet ise size 10 adet ücretsiz yapay zekâ uygulaması öneriyoruz.

Görselden metne, not tutmadan müziğe kadar farklı alanlarda kullanabileceğiniz ücretsiz yapay zekâ siteleri derlememizde; uygulamaların nasıl çalıştığını, ne tür problemler çözdüğünü ve en önemlisi, nasıl sizin hayatınızı kolaylaştırabileceğini birlikte inceleyeceğiz.Kayıt olmak için e-posta adreslerinizi hazırlayın. Çünkü hepsini kullanmak isteyeceksiniz. O zaman herkes için  yapay zekâ uygulamalarına  yakından bakalım.

  • İçerik üretmek için kullanabileceğiniz yapay zekâ araçları
    • OpenAI GPT-3
    • ZeroGPT
    • Perplexity AI
    • Copy.ai
  • Görüntü oluşturmak için kullanabileceğiniz yapay zekâ araçları
    • Microsoft Bing
    • Hotpot.ai
    • Playground AI
  • Ses düzenlemek için kullanabileceğiniz yapay zekâ araçları
    • Adobe Podcast
    • Soundraw
  • İş hayatınızı kolaylaştırmak için kullanabileceğiniz yapay zekâ araçları
    • Timely
    • Otter.ai