ÜNİVERSİTELER açıldı. Harç, yurt
ücreti, ev kirası, yol parası,
yemek... Bu ve benzeri ihtiyaçları
karşılamak öyle her öğrencinin harcı
değil. Eğer maddi imkanlarınız
yeterli değilse işiniz daha da zor.
Bu durumda burs veren şirket, vakıf,
dernek ve diğer kurumlar sizin için
iyi bir çözüm olabilir. Eğer sizde
böyle düşünüyorsanız elinizi çabuk
tutun deriz. Zira burs başvuruları
için artık son günler. Burs
rakamları 100 TL ile bin TL arasında
değişiyor. Peki, hangi kurumlar burs
veriyor? Son başvuru tarihleri ve
seçim kriterleri nelerdir?
Başvurular nasıl ve hangi adreslere
yapılır?
İşte ayrıntılar…
ACİL İHTİYAÇ PROJESİ VAKFI
Burs vermek isteyenlerle maddi durumu yetersiz başarılı öğrencileri bir araya getiren bu vakfa şahsen başvurulması gerekiyor. Burs için her dönem müracaat etmek mümkün.
Telefon: 0212 491 06 61
Web:
www.aipvakfi.org
ADANA TİCARET ODASI SOSYAL EĞİTİM VAKFI
Bu kuruma sadece Adanalılar başvurabilir. Sadece lisans programları kazanmış öğrenciler başvuru yapabilir. Ödemeler 8 ay süreyle yapılıyor. Son başvuru tarihi 31 Ekim. Bu tarihe kadar öğrencilerin ailelerinin maddi durumlarını gösteren belgeyle başvuru yapmaları isteniyor.
Telefon: 0322 232 59 12
Web:
www.adana-to.org.tr
AFYON EĞİTİM VAKFI
Afyon doğumlu, maddi durumu yetersiz, başarılı öğrencilere karşılıksız burs veriyor. Burs, her üniversite ve bölüm için geçerli. Ancak eğitim maliyeti yüksek olan tıp, mühendislik gibi bölümleri tercih edenlerin şansı daha yüksek.
Telefon: 0272 213 60 36
ALARKO EĞİTİM VAKFI
Alarko Eğitim Vakfı (ALEV), Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve İstanbul Üniversitesi öğrencilerine karşılıksız burs veriyor. Başvurular halen devam ediyor. Bulunduğunuz okulun öğrenci işlerinden başvuru formu alabilirsiniz.
Telefon: 0212 227 52 00
Web:
www.alarko.com.tr
KREDİ VE YURTLAR KURUMU
Yüksek öğrenim gören herkese burs ve kredi imkanları sunuyor. Kasım ayında başvurular bitiyor. Ancak ocak-şubat döneminde tekrar başvuru kabul ediliyor. Burs ve kredi başvurularınızı Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı bölge ve yurt müdürlükleri aracılığıyla yapabilirsiniz.
Telefon: 0312 424 09 47
Web:
www.kyk.gov.tr
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ
Bilkent Üniversitesi’ne kayıtlı 12 bin öğrencinin neredeyse dörtte biri burslu eğitim görüyor. Burslu programlara yerleştirilen öğrenciler, eğitim ve yurt ücretinin yanı sıra, 9 ay boyunca katkı payı alıyorlar.
Telefon: 0312 290 40 00
Web:
www.bilkent.edu.tr
GALATASARAY EĞİTİM VAKFI
Burs süresi bir eğitim yılıyla sınırlı. Devam ettirebilmek için başarılı olmak şart. Son başvuru tarihi 16 Ekim 2010. Başvurularınızı Galatasaray Üniversitesi Öğrenci İşleri Başkanlığı’na yapmanız gerekiyor.
Telefon: 0212 293 43 10
Web:
www.gev.org.tr
İSTANBUL TİCARET BORSASI VAKFI
Sadece İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nin ekonomi bölümleri öğrencileri başvurabilir. Kurum başarıdan daha çok ailenin maddi durumunu dikkate alıyor. Ara sınıflarda ise öğrencinin alttan dersinin olmaması önemli. Bu ay sonuna kadar başvurular kabul ediliyor. Vakıf , sadece şahsen yapılacak başvuruları değerlendiriyor.
Telefon:
90 (212) 511-8440 Pbx
Web:
http://www.istib.org.tr/
İSTANBUL TİCARET ODASI
Kurum şimdiye kadar 15 binden fazla öğrenciye burs vermiş. Oda, TC vatandaşlarının yanı sıra Türk Cumhuriyetleri’nden gelen üniversite öğrencilerine de burs veriyor. İktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler, endüstri ve işletme mühendisliği, siyasal bilimler fakülteleri ile 4 yıllık bankacılık ve sigortacılık bölümlerine kayıt yaptıran öğrenciler başvurabilir. Başvurular bu ay içinde şahsen yapılacak.
Telefon: 0212 455 60 51
Web:
www.ito.org.tr
İTÜ VAKFI
İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) öğrencileri başvurabilir. Son başvuru tarihi 15 Ekim . 250- 1000 TL arasında ihtiyaç bursu veren vakıf, başarı burslarında bu rakamı 2 bin TL’ye kadar çıkarabiliyor. Vakıf, 6 bin 500 öğrenciye burs verecek.
Telefon: 0212 246 64 05
Web:
www.ituvakif.org.tr
SABANCI VAKFI
Sabancı Vakfı, Ankara Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Marma a Üniversitesi, İTÜ, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve ODTÜ öğrencilerine burs veriyor. Başvurular 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Okulunuzdaki öğrenci işleri ya da burs ofislerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Telefon: 0212 385 89 01
Web:
www.sabancivakfi.org
TÜRK EĞİTİM VAKFI
Türk Eğitim Vakfı (TEV), bugüne kadar 200 bine yakın öğrenciye burs vermiş. Burstan yararlanmak isteyen öğrencilerin 1-31 Ekim tarihleri arasında TEV web sitesindeki formu doldurması ve istenen bilgilerle birlikte öğretim kurumuna teslim etmesi gerekiyor. Ayrıca engelli, yetiştirme yurdunda kalanlar ve doğal afetlerden zarar görenlere özel bursları var.
Telefon: 0212 444 0 838
Web:
www.tev.org.tr
TÜBİTAK
ÖYS sonucuna göre sıralamada ilk 7 bin 500’e giren öğrencilere burs veriyor. Ancak ilk 7 bin 500 arasına giren öğrencilerin üniversitelerin fizik, kimya, biyoloji, matematik bölümlerinden tercih yapmış olmaları gerekiyor. Fakat ilk 5 bine giren psikoloji, sosyoloji ve felsefe öğrencilerine de burs var. Ayrıca uluslararası bilim olimpiyatlarında ülkemizi temsil eden takımlarda yer almış öğrenciler ile ilköğretimde öğrencileri arası araştırma projeleri yarışmalarında ödül alan öğrencilerde burs için başvuru yapabilirler. Ayrıca TÜBİTAK tarafından gönderildiği uluslararası proje yarışmalarında dereceye giren öğrencilere de burs veriliyor. Başvurular halen kabul ediliyor.
Telefon: 0312 468 53 00
Web:
www.tubitak.gov.tr
TÜRK MİLLİ KÜLTÜR VAKFI
İstanbul’daki üniversitelerde okuyan yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs veriyor. Ancak sosyal bilimlerde okuyan öğrenciler öncelikli. Geçen yıl 470 öğrenci bu burstan yararlanmış. Burslar karşılıksız ve alttan ders olmadığı sürece öğrenim süresi boyunca devam ediyor. Başvuruların bizzat yapılması gerekiyor.
Telefon: 0212 417 64 78
Web:
www.tmkv.org.tr
VEHBİ KOÇ VAKFI
Vakıf, her yıl 2 bine yakın öğrenciye burs imkanı sağlıyor. Bu yılın burs miktarları önümüzdeki günlerde açıklanacak. Başvurular üniversitelere göre farklılık gösteriyor. Üniversitelerin öğrenci işlerinden bilgi alabilirsiniz.
Telefon: 0216 531 00 00
Web:
www.vkv.org.tr
TÜRKİYE DİYANET VAKFI
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı’nda çalışan, buralardan emekli olan, çalışırken veya emekli olduktan sonra vefat edenlerin yüksek öğretim kurumlarında okuyan çocuklarına yönelik bir burs. Ayrıca imam hatip liselerini birincilikle bitirenlere burs veriliyor. Başvurularınızı bu ay içinde yapmanız gerekiyor.
Telefon:0312 4171235/557
Web:
www.diyanetvakfi.org.tr
1884 EĞİTİM KÜLTÜR VE DAYANIŞMA VAKFI
Sadece İstanbul’daki devlet üniversitelerinde öğrenim gören öğrencilere burs veriyor. Son başvuru tarihi 5 Ekim.
Telefon: 0212 216 58 50
Web:
www.1884vakfi.org
HÜSNÜ ÖZYEĞİN VAKFI
Vakıf, öğrencilere maddi desteğin yanı sıra kişisel gelişimlerine katkı sağlayacak imkanlar sağlanıyor. Son başvuru tarihi 15 Ekim.
Telefon:0212 217 04 01
Web:
www.husnuozyeginvakfi.org.tr
YAŞAR EĞİTİM KÜLTÜR VAKFI
Maddi olanakları kısıtlı ancak başarılı öğrencilere burs veriyor. Üniversitelerin işletme, işletme mühendisliği, turizm işletmeciliği, iktisat, kimya, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, gıda mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, veterinerlik ve su ürünleri bölümlerinde okuyan öğrenciler başvurabilirler. Tamamen karşılıksız burs veren kurum, şimdiye kadar 4 bin 500’e yakın öğrenciye burs vermiş.
Telefon: 0232 482 22 000
Web:
www.yasar.com.tr
MEHMET ZORLU VAKFI
Vakıf, başarı ve maddi durum gibi kriterleri baz alarak başvuruları değerlendiriyor. Üniversitelerdeki burs ofislerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.
Telefon: 0212 422 02 02
Web:
www.mzv.org.tr
Burs almak için aranan şartlar
* TC vatandaşı olmak,
* Askerlikle ilişkisi olmamak,
* Atatürk ilke ve inkılâplarına
bağlı olmak,
* En az dört yıl süreli bir yüksek
öğretim kurumuna kayıt yaptırmış
olmak,
* Herhangi bir kurumdan maaş ya da
burs almıyor olmak,
* Anne baba ayrı veya yetim, öksüz
olmak,
* Başarılı olmak...
Burs için gerekli belgeler
* Adli sicil kaydı
* Maddi durumu gösterir belgeler
* Üniversite kayıt belgesi
* Nüfus kâğıdı örneği
* ÖSS puan durumunu gösteren belge
* Fotoğraf