Azot ilk olarak 1772 yılında
Daniel Rutherford tarafından keşfedilmiştir. Azot ya da Nitrojen
Havada
yaklaşık %80 oranında bulunan bir
element. dir.Hava gaz halindeki atom, iyon ve moleküllerden yapılmıştır.
İçinde % 78.l Azot, % 20.8 Oksijen vardır. Yemeğin tuzu,
baharatı kadar da, Karbondioksit, Hidrojen, Argon, Neon ve
Kripton gibi molekül ve atomlar.
Oksijen, aldığımız nefesle birlikte içimize girer, besinleri
yakar, vücuttaki faaliyetler için gerekli enerjiyi ve sıcaklığı
sağlar. Azot, hava basıncının en mühim kısmını oluşturur. Oksijenin
yoğunluğunu hafifletir ve teneffüs ettiğimiz havayı hoş bir hâle
getirir. Havada Azot bulunmasaydı Oksijen tek başına zararlı ve
rahatsız edici olacaktı. Azot, aynı zamanda bitkiler için de
tabiî bir gübredir. Havadan toprağa geçen Azot, oradan
mikroorganizmalara, mikroorganizmalardan da bitkilere geçer.
Azotun bu seyahatı sonucu hayatın temel gıdaları olan proteinler
hazırlanır. Topraktan mikroplara, oradan bitkilere, bitkilerden
de hayvan ve insanlara varan akıllara durgunluk veren bir
yardımlaşma ortaya çıkar.
Son derece kararlı bir yapıya sahip Azot, ancak şimşeğin
oluşturduğu ısı ile parçalanabilmekte ve Azotoksitlere
dönüşebilmektedir. Her şimşek 50 kg Azot, her saniye dünya
atmosferinde çakan şimşekler ise toplam 5.5 ton Azotoksitin
oluşması demektir. Şimşeklerle oluşan Azotoksitlerin, canlıların
Azot ihtiyacının %50’sini karşıladığını yeni öğrendik ve
dolayısıyla şimşeksiz bir hayatın mümkün olamayacağını da...
Sembol: N
Atom numarası:
7
Atom ağırlığı: 14.0067 g/mol
Oda koşullarında (25°C 298 K): Renksiz gaz
A
Metal ,p-blok elementi
Kimyasal Özellikler
Elektronik
konfigürasyonu: [He].2s2.2p3
Kabuk yapısı: 2.5
Elektronegatiflik: 3.04 (Pauling birimine göre), 3.19 (Sanderson elektronegatifliğine göre)
Elektron ilgisi: 7 kJmol-1
Atomik Yarıçapı: 65 pm (56 pm hesaplama ile)
İyonlaşma enerjisi:
I. İyonlaşma Enerjisi |
1402.3 kJ/mol |
II. İyonlaşma
Enerjisi |
2856 kJ/mol |
III. İyonlaşma
Enerjisi |
4578.1 kJ/mol |
IV. İyonlaşma
Enerjisi |
7475 kJ/mol |
V. İyonlaşma Enerjisi |
9444.9 kJ/mol |
VI. İyonlaşma
Enerjisi |
53266.6 kJ/mol |
VII. İyonlaşma
Enerjisi |
64360 kJ/mol |
Oksidasyon sayısı:
-3, 3, 2, 4, 5
İzotopları:
İzotop
|
Yarılanma süresi
|
12N
|
0.11 saniye |
13N |
9.97 dakika |
14N |
Kararlı |
15N |
Kararlı |
16N |
7.13 saniye |
17N
|
4.17 saniye |
18N
|
0.62 saniye |
19N
|
5.05 dakika |
20N
|
0.1 saniye |
Azotun elde edilmesi:
Azot, sodyum azidin (NaN3) ve amonyum dikromatın bozunması
ile saf olarak elde edilir.
NaN3 (300°C) à 2Na + 3N2
(NH4)2Cr2O7 à N2 + Cr2O3 + 4H2O
Bir diğer yöntem ise amonyağın kireç kaymağı ile reaksiyonu
sonucunda elde edilir.
NH3 + 3Ca(OCl)Cl à 3CaCl3 + N2 +3H2O
AZOT'UN BAZI KULLANIM ALANLARI
- Kimya Sektöründe (Amonyak üretiminde,
Nitrik asit üretiminde vs.)
- Paslanmaz çelik ve çelik
fabrikalarında soğutucu olarak,
- Normal gıda ürünlerinin
ve donmuş gıda ürünlerinin taşımacılığında ,
- Sperm bankalarından
spermlerin dondurularak saklanmasında,
- Patlama riski olan
sıvıların bulunduğu tanklarda inert atmosfer oluşturmak için,
- Elektronik parçaların
üretiminde,
- Bileşikleri barut
yapımında,
- Üre eldesinde
- Patlayıcı yapımında
(nitrogliserin, trinitrotoluen) kullanılmaktadır.
- Protein ve bir çok
organik bileşiğin temel elementidir.
- Tarım sektöründe, Gübrelerde
- Metalurjide
KİMYA SEKTÖRÜNDE AZOT KULLANIMI
Petrol ve gaz kuyularının kazılmasında, tamamlanmasında ve bakımında azot
sıkça kullanılır. Aynı zamanda, basıncın korunması ve sıkıştırılmış gazın
depolanmasında da azottan yararlanılır. Gaz toplama sistemleri ve boru
hatlarında bile, hem karada hem de denizde azotun asal olma özelliğinden
yararlanılır. Azotun tesis içinde, yüksek basınçta ve düşük oksijen yoğunluğunda
üretilebilmesi, yanıcı gazların alev almasını önlemekte yada petrol kuyusu
borularının paslanmasını engellemekte etkili bir yöntemdir.
Azot kimya endüstrisi tarafından, ürünlerin nem yada oksijenle teması durumunda
oluşabilecek yangın tehlikesi, mikrop üremesi, renk atması ve bozulma gibi
durumlara karşı korunmak için kullanılmaktadır. Patlayıcı yada yanıcı maddelerin
depolanması sırasında güvenlik çok önemlidir. Azot gazıyla kaplama, maddenin
üzerinde koruyucu bir gazın sürekli bulunması için çok güvenilir ve kolay bir
yöntemdir. Tank boşluğunda bulunan nemli havanın yerini azot alır. Hassas bir
valf kontrol sistemi sayesinde, tankın boşaltılması yada doldurulması sırasında
maddenin üzerinde hep yeterli miktarda azot kalması sağlanır. Bu biçimde
güvenlik ve güvenilirlik elde edilir, ürünün oksitlenme nedeniyle bozulması
engellenir.
GIDA SEKTÖRÜNDE AZOT KULLANIMI
Oksijen gıda ürünlerinin en büyük düşmanıdır. Oksijen açısından
zengin bir ortam, çok sayıda bakteri ve küfün üremesine yol açarak gıda
ürünlerinin kalitesini düşürmektedir. Bu nedenle, azot altında depolama,
ambalajlama ve nakliye biçimleri ürünün raf ömrünü artırmakta, birçok gıda ürünü
ilk günkü tazelikte uzun süre saklanabilmektedir. Meyve ve sebzelerin azot
altında depolama sürelerinin şaşırtıcı derecede uzadığı deneylerle
kanıtlanmıştır.
Gıda Sanayiinde Azotun Kullanımı
Alanları
-Azot örtüsü altına almak (blanketing),
-Gazlardan arındırma (purging),
-Asal ortam oluşturma (inerting),
-Doldurma (filling),
-Fıçı biracılığı (beer dispensing),
-Modifiye atmosfer ortamında ambalajlama (modified atmosphere packaging/MAP),
-Atmosfer kontrollü depolama (controlled atmosphere/CA)..
Azot Örtüsü Altına Alma (Blanketing)
Tank içinde saklanan sıvı gıda yada meyve suyu, şarap gibi
içeceklerin üzerindeki boş kısma azot doldurulmakta oksijen ve su buharı
atılmakta, oksidasyon önlenmektedir.
Gazlardan
Arındırma (Purging)
Azotla arındırma, kapalı bir ortamdaki istenmeyen gazların
dışarı atılması ve istenen bir atmosfer ile değiştirilmesi yoluyla yapılır. Bu
işlem, işlenen ürünlerle atmosfer arasında oluşabilecek istenmeyen tepkimelerin
önlenmesi için kullanılır. Şişeye şarap doldurulmadan önce azot basılması,
arındırma işlemine bir örnektir.
Asal Ortam Oluşturma (Inerting)
Bu işlem, gıda ürününü içeren kabın azot gazıyla temizlenmesi
yoluyla gıdada tepkimelere yol açabilecek gazların atılması, ürünün dengede
tutulması sürecini kapsar.
Doldurma (Filling)
Azotun oksitlenmeye yol açan bir niteliği bulunmadığı için,
gazlı yada gazsız içeceklerin şişeye doldurulmasının hemen ardından, kapak
kapatılmadan önce, şişede kalan boş kısma azot basılır. Bu sayede şişedeki
oksijen dışarı atıldığından, şişe oksijensiz bir ortamda kapatılmış olur.
Fıçı Biracılığı (Beer Dispensing)
Azot genellikle fıçı biraların bardağa dökülmesinde kullanılır.
Pek çok fıçı bira markasında, karbondioksit ve azot karışımı kullanılmaktadır.
Çok fazla karbondioksit, biranın gereğinden fazla köpürmesine yol açmakta ve
ağızda kötü bir tat bırakmaktadır, bu nedenle azot kullanımı yaygınlaşmaktadır.
Modifiye Ortamda Paketleme (MAP)
Bu yöntem sayesinde ürünün ambalajı içine gaz basılarak, ürünün
bozulma süreci geciktirilmiş olur. Kısaltması MAP olan modifiye ortamda
ambalajlama, ürünlerin ambalajında bulunabilecek havanın dışarı atılmasını ve
yerine genellikle azot ve karbondioksit karışımının doldurulmasını kapsayan bir
yöntemdir. MAP işlemlerinde azot kullanılmasının nedeni, bu gazın su ve yağlarda
çözünmemesi, dolayısıyla mikroorganizma üremesini engellemesidir. Ambalajın
kırışmasını ve hassas ürünlere hasar gelmesini engellemek için de ideal bir
“dolgu” gazıdır. Oksijenin yerini aldığı için, gıda ürünlerinde oksijenin yol
açabileceği ekşime gibi oksitlenme tepkimelerini engellemeye yada geciktirmeye
yarar, istenmeyen tatların ve kokuların ortaya çıkmasına engel olur.
Modifiye ortamda ambalajlama büyük bir uygulama alanını kapsadığı gibi, çok
geniş bir ürün yelpazesine de seslenmektedir: et, sosis, salam, pişirilmiş
gıdalar, ön pişirme yapılmış gıdalar, peynir, süttozu, kahve, meyve suları,
şarap, cips ve çerezler, kuruyemiş ve kuru meyveler gibi...
Atmosfer Kontrollü Depolama (CA)
Atmosfer kontrollü (CA) depolama, üründe hasattan sonra
oluşabilecek nitelik kaybını yavaşlatır. Atmosfer kontrollü depolama yaygın
olarak kullanılan bir yöntemdir ve haşerelere karşı kimyasal koruyucular ve
ilaçlara önemli bir alternatiftir. Hasat sonrasındaki fireyi önlemede büyük
potansiyele sahip olduğundan, ürünün hem besin değerini hem de piyasa değerini
korur. Tahıl ürünlerinin havalandırılması yada depodan depoya aktarma işlemi,
ağırlık kaybı önlenmekte, ekşi maya kokuları giderilmektedir.
Nakliye Uygulamaları
Parker Azot Jeneratorleri, değerli yükler için en yüksek
düzeyde güvenlik sağlamak üzere geliştirilmiştir. Yük yanıcı ya da patlayıcı,
yada oksitlendirici olsun, Parker sistemleri ürünleri limana güvenle
ulaştırmaktadır. Meyve, sebze ve diğer bozulabilir mallar yenmeye hazır biçimde
limana ulaştırılmaktadır. Sıradan yöntemlerle taşındığı zaman bayatlayıp tadını
kaybedecek milyonlarca ton ürün, azot jeneratörleriyle ilk günkü tazeliğinden
hiçbir şey yitirmeden yerine ulaştırılmaktadır. Atmosfer kontrollü (CA) ve
modifiye ortamda (MAP) ambalajlama konusundaki deneyimi, gıda, içecek ve çiçek
endüstrilerine özel tasarlanmış, ekonomik ve verimli çözümler sunmada Parker
şirketini dünya liderliğine taşımaktadır.
TARIM SEKTÖRÜNDE GÜBRELERDE AZOT
KULLANIMI
AZOTLU GÜBRELER
a)Amonyum sülfat
b)Amonyum nitrat ve
c)Üredir.
Şimdi bu gübreleri kısaca tanıyalım.
a)Amonyum Sülfat:
Amonyum sülfat, beyaz renklidir. Ve toz şekere benzediği için
halk arasında şeker gübre olarakta bilinir. Kimi zaman açık yeşil, açık mavi
veya grimsi yeşil renkli de olabilir. Terkibinde % 21 azot bulunan amonyum
sülfat, asit reaksiyonlu topraklarda uzun süre kullanılırsa asitlenme yapabilir.
Bu nedenle amonyum sülfat yerine amonyum nitrat kullanılmalıdır.
b)Amonyum Nitrat:
Amonyum nitrat, kireç ihtiva eder ve 100 kilosunda 20 ile 26
kg arasında saf azot vardır.
c)Üre:
Azotlu gübrelerden üre, içerisinde en fazla azot bulunduran
gübredir. 100 kilogramında 45-46 kilo saf azot bulunur. Suda tamamen erir, beyaz
renkli ve yuvarlak tanelidir. Üre bütün bitkilere rahatlıkla uygulanır. Sonbahar
ve İlkbahar gübrelemelerinde, bitkinin gelişme dönemlerinde de kullanılabilir.
Ürenin fazlaca verilmesi gerektiği durumlarda, verilecek miktar birkaç kısma
bölünerek uygulanmalıdır.
METALURJİ'DE AZOT KULLANIMI
Azot, farklı maddelerin işlenmesinde de kullanılan bir gazdır.
Sık kullanıldığı yerlerden bazıları gaz enjeksiyonlu kalıplama, lazerli kesim,
kaynak, lazerli kaynaştırma, plazma kesimi ve sertleştirmedir.
Gaz Enjeksiyonlu Kalıplama
Bu işlemde, ergimiş plastiğin kalıba girmesinin ardından
basıncı kontrol edilen bir gaz, genellikle azot, plastiğe enjekte edilir. Gaz en
az direnç gördüğü yolu izlediğinden, plastiğin hâlâ eriyik durumda olduğu daha
kalın bölgelere doğru ilerler. Plastiğin içinde kesintisiz kanallar oluşturur,
kalıp boşluğunun plastik ve gazla tam olarak doldurulmasını sağlar, soğuma ve
katılaşma sırasında plastiğe basınç uygular ve plastiğin daralmasını karşılamak
için genleşir. Gaz, kalıbın açılıp içindeki parçanın çıkarılmasından önce
tükenir.
Lazerli Kesim ve Lazerli Kaynaştırma
Lazerli kesimde, kesici gaz olarak azot kullanılır. Azot
maddeyle tepkimeye girmediği için, paslanmaz çelik de dahil olmak üzere tüm
alaşımlarda kesici gaz olarak kullanılır. Azot kullanılması oksitlenme riskini
devre dışı bıraktığı için, paslanmaz çelik parçaların lazerle kesimi sırasında
paslanmazlık özelliğinin korunması, normal çelikteyse boya tutma özelliğinin
pekiştirilmesi için temel yöntemdir.
Seçici
lazerli kaynaştırma (SLS) işlemi, toz haline getirilmiş maddelerin ısıyla çok
hassas bir biçimde karıştırılması (kaynaştırılması) yoluyla yeni bileşimler elde
etmekte kullanılan bir yöntemdir. Bu işleme hızlı prototipleme adı da verilir.
Üretim odacığında azot gazı bulunması, yüksek miktarlarda toz madde kullanıldığı
durumlarda patlama riskinin önüne geçer.
Kaynak
Azot gazı, PCB üretim aşamalarında hem dalga, hem geri akış
tipi lehim uygulamaları için kullanılan bir asal kaynaklama gazıdır. Kaynaklama
işlemi, eklemin kalitesini ve sağlamlığını artırdığı gibi, işlem değişkenlerine
ve oynamalarına (işlem aralığı genişlemesi) karşı duyarlılığını azaltır.
Plasma Kesimi
Plazma, gazın iyonize halidir. Plazma kesimi işleminde, azot
gibi bir gaz önce helezonlar çizmesine yol açan bir musluktan basınç altında
geçirilir, sonra elektrik akımının bulunduğu çok küçük bir delikten
püskürtülerek gazın iyonize olması sağlanır. Elektrik sayesinde, gaz
atomlarındaki elektronlar hareket kazanır.
Sertleştirme
Bu işlem için dönüşüm sıcaklıklarının ötesinde ısıtılan
bileşimler, yağ yada tuz eriyiğinde aniden soğutulur. İşlemin amacı, sert ve
sağlam bir yapı oluşturmaktır. Sertleştirme işlemleri çok çeşitli fırınlarda
gerçekleştirilebilir. Sertleştirilen maddenin oksitlenmesini engellemek için,
koruyucu bir ortama gerek duyulmaktadır.
Modifiye ortamda ambalajlama büyük bir uygulama alanını kapsadığı gibi, çok
geniş bir ürün yelpazesine de seslenmektedir: et, sosis, salam, pişirilmiş
gıdalar, ön pişirme yapılmış gıdalar, peynir, süttozu, kahve, meyve suları,
şarap, cips ve çerezler, kuruyemiş ve kuru meyveler vb..
AZOT'un REAKSİYONLARI
a)Hava ile Reaksiyonu :Azot normal koşullar altında
hava ile reaksiyon vermez.
b)Su ile Reaksiyonu :Azot gazı su ile reaksiyon
vermez.
c)Halojenler ile Reaksiyonu
:Azot gazı normal koşullar
altında halojenler ile reaksiyon vermez.
d)Asit ve Baz ile Reaksiyonu
:Azot gazı normal koşullar
altında asitlerle ve bazlarla reaksiyon vermez.
AZOT'UN BİLEŞİKLERİ
1)Amonyak
Amonyum tuzlarının baz ile
reaksiyonu sonucunda elde edilir.
NH4X + OH-
à NH3
+ H2O + X-
Endüstriyel olarak
Haber-Bosch yöntemi ile elde edilir. Bu reaksiyon 400-500ºC’ de 102-103
atm başınç altında katalizör varlığında gerçekleşir.
N2(g) + 3H2 (g)
2NH3 (g) DH = -46kJ/mol
Amonyak renksiz, keskin
kokulu bir gazdır(KN: -33.35 ºC). Sıvı amonyak dielektrik sabitinin sudan küçük
olması nedeniyle organik bileşikler için iyi bir çözücüdür. Fzikse yapısı suya
benzediği için kuvvetli H bağları oluşturur. Elektropozitif metallere karşı
sudan daha az reaktiftir.
Amonyak gazı havada yanar
4NH3 (g) + O2 (g)
2N2(g) + 6H2O
2)Hidroksilamin
Hidroksil amin (NH2OH) amonyaktan daha
zayıf bir bazdır. Nitrat ve nitritlerin elektrolitik olarak yada SO2
ile kontrollü şartlarda indirgenmesi ile elde edilir. Beyaz renkli karalı
olmayan bir katıdır. Sulu çözeltisi veya (NH3OH)Cl , (NH3OH)2SO4
gibi tuzları indirgen olarak kullanılır.
3)Nitroz Oksit (N2O)
Amonyum nitratın ısısal bozunması sonucunda elde edilir. Reaksiyon ortamında
safsızlıkolarak bulunan NO, gaz karışımının demir(II) sülfat çözeltisinden
geçirilmesiyle yok edilir. Oda sıcaklığında halojenlere, alkali metallere ve
ozona karşı inerttir. Isıtılınca N2 ve O2 ye ayrışır.
Anastetik olarak kullanılır.
250ºC
NH4NO3 à
N2O + 2H2O
4)Hidrazin
Hidrazin (N2H4)
amonyaktaki bir hidrojen yerine NH2 grubunun geçmesi sonucunda oluşur
. Bifonksiyonel bazdır. Susuz N2H4 dumanlar oluşturan
renksiz bir sıvıdır. Kaynama noktası 114 ºC’dir. Havada ısı vererek yanar.
N2H4(s)
+ O2 (g) à
N2 (g) + 2 H2O (s)
Bazik sulu çözeltilerinde
kuvvetli bir indirgendir. Kendisi yükseltgenerek azotu oluşturur. Amonyak
çözeltisinin sodyum hipoklorit ile etkileşmesinden elde edilir.
NH3 + NaOCl à NaOH + NH2Cl
(hızlı)
NH3 (g) + NH2Cl + NaOH
à N2H4
+ NaCl + H2O
5)Diazot Pentaoksit (N2O5)
Kararlı olmayan renksiz
kristaller halindedir. Nitrik asidin anhidritidir. Katı halde nitronyum ve
nitrat iyonları [(NO2)+ (NO3)-]
halindedir
2HNO3 +P2O5 à
2HPO3 +N2O5 reaksiyonu
sonucunda elde edilir.
6)Azotdioksit (NO2)
ve Diazottetraoksit (N2O4)
Gaz veya çözelti fazında bu iki oksit arasında şu denge vardır.
2NO2
N2O4
N2O4
renksiz ve diamanyetiktir. NO2 ise kahverengi ve paramanyetiktir. N2O4
ve NO2 karışımı metal nitratlarının ısıtılması veya nitrik asidin ve
nitratların indirgenmesi sonucunda elde edilir. Bu iki gaz son derece toksiktir.
Metallerle hızlı bir şekilde reaksiyon verir.
2NO2
+ H2O HNO2
+ HNO3
NO2 ‘nin ısısal bozunması ile NO ve hidrojen gazı oluşur.
NO2
2NO + H2
N2O4
çözücü olarak kullanılır. Susuz nitratların ve nitrat komplekslerin elde
edilmesinde kullanılır.
7)Nitrik Oksit (NO)
Nitrat ve nitrit çözeltisinin, nitrik asidin indirgendiği reaskiyonlar sonucunda
oluşur. Örneğin 8 N nitrik asidin indirgenmesi ile elde ediliş reaksiyonu
aşağıdaki gibidir.
8 HNO3
+ 3Cu
à
3 Cu(NO3)2 + 4H2O + 2NO
Suda bulunan (NO2)- iyonunda bulunan azotun indirgenmesi
ile de elde edilir.
2NaNO2 + 2NaI + 4H2SO4
à I2 +
4NaHSO4 +2H2O +2NO
2NaNO2 +
2FeSO4 + 3H2SO4àFe2(SO4)3
+2NaHSO4 + 2H2O +2NO
|