Çeki demiri Tadilat Bilgileri

Bir römorku, çoğunlukla otomobil, kamyonet veya kamyon gibi araçlara bağlamaya yarayan ve araca monte edilen sisteme çeki demiri denir.

Çeki demirinin kullanım amacına göre, 2 tipi mevcuttur:

1) Çeki topuzu

2) Çeki kancası

1)Çeki topuzu: Bu tip çeki demiri, otomobiller ve kamyonetler için uygundur. Romörkun başındaki kaplin sisteminin topuza dikey olarak oturtulması suretiyle, römork araca bağlanır.

Çeki topuzlarının farklı standartları bulunmaktadır; Avrupa standartı ve Amerikan standartı Bu farklılıktan ötürü, her çeki topuzuyla, her kaplin birbirine uyum sağlamaz. Aralarında mm’lik farklar olsa dahi, kaplin ve çeki topuzu aynı ölçüde olmalıdır.

Çeki topuzlarının en yaygın 3 modeli vardır. Bunlar; sabit model, sökülebilen model ve adaptörlü modeldir. Sökülebilen model ve adaptörlü modeller fiyat olarak, sabit modele göre daha yüksektir. Sökülebilen modelin, çıkarıldıktan sonra sağladığı görsellik dışında, sabit modele karşı bir avantajı yoktur. Ancak adaptörlü modele, çeşitli aparatlar (motosiklet ve bisiklet taşıma aparatları, vinç, köpek taşıma sandığı vb.) takılabilir.

2) Çeki kancası: Bu tip çeki demirleri kamyonlar, tırlar, traktörler ve iş makineleri için uygundur. Römorkun başında kaplin sistemi yerine, çeki oku bulunmaktadır. Bu sistem yardımıyla yüksek tonajlı römorkler çekmek mümkündür.

Römorkun araca bağlanması:

Öncelikle dikkat edilmesi gereken konu, kaplinin ölçüsü  ile çeki topuzunun ölçüsünün aynı olmasıdır.  Ölçüler aynı olsa dahi, yıpranma sonucu oluşabilen boşluklara dikkat edilmelidir. Kaplin dikey olarak topuza oturtulmalı, kilitlenip kilitlenmediği konrol edilmelidir. Eğer emniyet teli varsa, öncelikle o topuzdan geçirilmelidir veya çeki demiri üzerindeki bağlantı noktasına takılmalıdır.

Römorkun fişi, çeki demiri üzerindeki prize takılmalıdır. Lambaların doğru çalışıp çalışmadığı, kontrol edilmelidir.

Fiş ve prizin 2 farklı standardı vardır; 7 soketli ve 13 soketli.

Gerektiği durumlarda; 13 soketli modeli, 7 sokete veya tam tersine, dönüştürmeyi sağlayan adaptörler de mevcuttur.

Ülkemizde 7 soketli fiş ve priz kullanılmaktadır.